Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowana_matka

Soczewki do oczu zmieniające kolor - czy można nosić w wieku 13 lat?

Polecane posty

Gość niezdecydowana_matka

Witam! Moja 13-letnia, zielonooka córka prosi mnie ostatnio o zgodę na zakup soczewek zmieniających kolor oczu. Konkretnie chodzi jej o brązowe. Mam w związku z tym pytanie - czy soczewki nie zaszkodzą oczom dziecka? Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) P.S. Jeśli ktoś z was ma doświadczenie z soczewkami, może polecić jakąś dobrą firmę ;)

Gość gość
ogólnie z tego co słyszałam to nie poleca się soczewek zmieniających kolor oczu.

Gość dziwimnieto
niezdecydowana_matka a nie przyszło Ci do głowy żeby zapytać okulistę/optyka? a najlepiej kilku z nich (żeby nie było że powie że można bo chce Ci sprzedać). Moja siostra jak miała 14 lat to chciała nosić soczewki (nie zmieniające koloru, takie zwykłe - korygujące) i okulistka odradziła jej, powiedziała że jest za młoda (?!), że w szkole biega się i szaleje i może je zgubić lub uszkodzić oczy (?!) ale to chyba była jakaś dziwna okulistka :P btw. teraz siostra nosi soczewki non stop, ma 20lat :)

Gość gość
Ja słyszałam, że te zmieniające kolor można nosić tylko od czasu do czasu, nie na co dzień. Ale najlepiej będzie jak zabierzesz córkę do okulisty i z nim skonsultujecie sprawę.

Gość gość
najlepiej kup jej takie podkreślające kolor oka, czyli zielone, ale całkowicie przeźroczyste albo freshlook dimension Sea Green. efekt super- będzie miała super intensywnie zielone oczyska, a brąz to wygląda niestety jak sraka. do brązowych też nie widzę przeciwwskazań- ponosi i się jej znudzi. zresztą brzydko to wygląda, te piksele są takie nienaturalne i oczy wyglądają średnio. rysunek ogranicza też pole widzenia trochę, na stałe nie, ale jak sobie ponosi to nie zaszkodzi.

Gość gość
rzeczywiście dziwna ta okulistka. wszystko na odwrót. nie wiem jak można sobie uszkodzić oko soczewką. ja jestem inżynierem i nie mogę na budowie nosić okularów właśnie z tego względu, że to niebezpieczne i muszę mieć soczewki. soczewki są właśnie idealne w sytuacjach, w których okulary mogłyby się zbić jak np uprawianie sportu czy "bieganie" w szkole.

Gość gość
mi się wydaje, że córka autorki tematu ma kaprys i ja bym się nie zgodziła.

Gość gość
no oczywiście, że kaprys- wiadomo, że to nie jest niezbędne do życia tylko fanaberia, ale to nie znaczy, że ma się nie zgadzać. dlaczego niby nie zrobić dzieciakowi przyjemności i nie kupić tych soczewek?

Gość gabrysia900
Ja osobiście nie widze przeciwskazań,tylko że takie soczewki sporo kosztują i to też należy brać pod uwagę. Poza tym warto szukać na www.MrHilary.pl tam może być taniej a jakość w niczym nie bezie ustępować.

Gość gość
Dziecko nie powinno nosic szkiel zmieniajacego wyglad oczy poniewaz oko dziecka robie zmieniajacego sie do 16 roku zycie wiec moze jej to zaszkodzic .

Jeżeli będzie je nosiła od czasu do czasu to nic jej nie będzie. Ja sama lubię zakładać kolorowe soczewki na różne okazje. Najlepiej przed zakupem zapytaj okulisty. A potem poszukaj dobrej marki soczewek kolorowych na przykład tutaj http://www.soczewki.kontaktowe.com/ . Mają duży wybór, na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

Na pytanie czy córka może nosić soczewki kontaktowe powinien odpowiedzieć lekarz, który oceni czy nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań oraz dobierze soczewki o odpowiednich parametrach dopasowanych do oka. Nauczy też je zakładać i zdejmować oraz poinformuje jak pielęgnować. Wybór kolorowych soczewek kontaktowych jest duży: https://www.szkla.com/soczewki-kontaktowe-kolorowe.html dlatego przed ich zakupem warto sprawdzić, które będą odpowiednie. Źle dobrane soczewki kontaktowe mogą niestety powodować dyskomfort, złą jakość widzenia, a nawet prowadzić do poważniejszych stanów chorobowych.