Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

krew z nosa niemowlę

Polecane posty

Gość gość

witajcie mam 4ro miesięczne niemowlę, dzisiaj wyciągałam mu kozuchy guszką i wydmuchiwałam na chusteczkę, zobaczyłam 2 kropki krwi, więcej mi się wyciągnąć z noska nie udało-zaczął potwornie płakać jak zwykle przy tym zabiegu-czy to może być coś groźnego??

Gość gość
a moze mu podraznilas jak nie leci bardzo to znaczy ze jak wyciagalas to podraznilas nosek jest bardzo drlikatny

najlepiej nie ruszać, można bardzo łatwo spowodować krwotok z noska maluszka

Gość gość
po cholerę grzebiecie w tych nosach jak dziecko nie ma kataru! podrażniłaś śluzówkę

Gość princessaofpersia
jezu, a kto jeszcze uzywa gruszki do nosa? kobieto kup wode morska w sprayu i psikaj do noska, co ma wypłynac to wypłynie i tyle po co grzebiesz gruszką w nosie?

Gość gość
do princeofpersia, też źle gadasz,psikać też się nie powinno! można zainfekować ucho środkowe jak już to delikatnie po kropelce wodą morską i wtedy jak wypłynie to gruszką tuz przy dziurce

noski trzeba czyścić mi synek się mleczkiem zachłysnął porządnie że aż prawie zawału dostałam zaczął płakać żę aż tki głosik piszczący miał pojechałam do lekarki a okazało się ze nie mogl pic bo tam w nosku gleboko mial babole i oddychac nie mgł.poprzedniczka ma rację kup wodę morską w spraju psiknij i połóż dziecko na brzuszku niech się pobawi to samo wypłynie.

Noski dzieci jak najbardziej można zakraplać, psikać sprayem i czyścić. Oczyszcza sie wtedy nadmiar ulanego mleka z noca i bakterie co zabezpiecza przed infekcjami i zapaleniami ucha, zmniejsza nocne sapki i zmusza dziecko do wykichiwania zanieczyszczeń. Prawdopodobnie podrażniłaś nosek, albo za mocno czyściłaś. nic się nie martw. Naczynia krwionośne w nosku maluch asą bardzo delikatne i niemowlaki często wykic**ją strupki lub paseczki krwi. Czasem mają też krwotoki. Gruszką jest łatwo podrażnić nosek dziecka dlatego lepszy jest aspirator do nosa - ale też nie należy za mocno ciągnąć. I pamiętać też trzeba że leki przeciwgorączkowe oparte na ibuprofenie mogą powodować krwawienia z nosa. Tak samo jak krople z ksylometazolinem (również dostępne dla niemowląt). Krwawienia u niemowlaków wyglądają groźnie ale szybko mijają. Dziecko należy ustawić w pozycji pionowej i przecierać nosek mokrą, zimną chusteczką. Po kilku minutach powinno ustąpić. Jeżeli nie ustępuje po 10-15 minutach, nasila się lub towarzyszą temu jakieś inne objawy to wtedy do lekarza.