Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kass92

Czy osłabienie tabletek antykoncepcyjnych przez antybiotyk działa wstecz?

Polecane posty

Gość kass92

Witam. Od lutego biorę tabletki antykoncepcyjne Daylette. W sobotę odbyłam niezabezpieczony dodatkowo stosunek, ale partner nie skończył we mnie. W środę późnym popołudniem wzięłam jedną tabletkę antybiotyku Amoksiklav i od tamtej pory zażywam go regularnie, ale nie doszło już do żadnego niezabezpieczonego stosunku. Czy istnieje ryzyko ciąży? W dniu przyjęcia pierwszej dawki antybiotyku zaczynałam drugi rząd tabletek antykoncepcyjnych.

Gość ania.doradca.ladeevit
Nie działa wstecz. Ale weź pod uwagę, że plemniki mają pewną żywotność w ciele kobiety.

Gość kass92
Dziewczyny napiszcie coś, wydaje mi się ze to istotny temat dla wielu osób

Gość gość
Nie ma spermy nie ma dzieci. Rozumiem, że paniczny strach przed ciążą sprawia, że zamiast mózgu robi się papa i nie myślicie. Też tak mam ;) Dwa, jeśli kochałaś się np w poniedziałek, we wtorek przyjęty antybiotyk, ktory blokuje działanie hormonów w jakiś sposób to od wtorku nie działa ochrona i dochodzi do owulacji - jeśli chodzi o sam czas, to faktycznie może dojść do zapłodnienia, bo plemniki żyją kilka dni. Ochrona owszem, potrafi nie zadziałać wstecz - dowód? Jeśli po przerwie 7 dniowej nie przyjmiesz pierwszej tabletki - przerywasz działanie ochronne i stosunki z przerwy są zagrożone.