Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mmsgallery

Odchudzanie 60+ rady dla mamy, co jeszcze możemy zrobić ?

Polecane posty

Witajcie, Moja mama miała sporą nadwagę przez większość życia. Wspólnymi siłami udało się ja pokonać - głównie dietą i spacerami. Mama jest po 60 i nie może ćwiczyć, jedynie basen, spacery i ewentualnie lekkie ćwiczenia z przytrzymaniem się czegoś. Na początku pięknie chudła na naszym planie jedzenia 1500 kal, z ponad 100 kg na 77 kg. Teraz znów troszkę przytyła i jest około 83 kg. (168wzrost). Mama czuje się o wiele lepiej i nawet mogłoby tak zostać, ale do operacji musi schudnąć jeszcze. Niestety dieta już nie działa, coś się zatrzymało. Zastanawiam się czy to już sytuacja bez wyjścia. Mama konsultowała się z lekarzem i dieta 1000 kalorii nie jest już dla niej, za bardzo restrykcyjna. Zostało nam chyba tylko tzw. "aptekarskie" przestrzeganie diety, wybieranie najlepszych jakościowo produktów. Bezwględne unikanie niezrowych jakościowo złych, ba nawet średnich. Obliczanie białka potrzebnego na dzień, kalorii może około 1200. Najtrudniej z tym zwiększeniem aktywości bez której nic się nie zadzieje. Czy macie jakieś doświadczenia ze swoimi mamami 50+ i 60+, które się odchudzają???

Gość gość
moja schudła nie jedząc po 17tej

Gość gość
Podbijam. Tez mam dylemat, bo mama ma 70 lat a powinna z 15 co najmniej zrzucić.