Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda panna.....:)

ŚLUB KONKORDATOWY - USC - PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Witam :) Powiedzcie mi proszę kiedy należy udać się do USC, żeby załatwić formalności związane ze ślubem konkordatowym? Wiem, że te dokumenty są ważne przez 3 m-ce, słyszałam gdzieś, że do urzędu należy się wybrać na DOKŁADNIE 3 miesiące przed planowaną datą ślubu, jeżeli ślub ma się odbyć 21 września to do urzędu musimy się udać 21 czerwca? Czy można 2 czy 3 dni później? narobili mi mętliku w głowie, wybaczcie :(

Gość gość
Hej, z tego co pamiętam to my załatwialiśmy sobie te papierki nie całe 2 miesiące przed ślubem :) Idziesz po prostu do USC , wypełniasz szybko taki papierek, między innymi jakie będziesz mieć nazwisko po ślubie i to by było na tyle :)

pomoże ktoś?

Dziękuję bardzo za odpowiedź! :)

Gość gość
Tyle , że ślub mieliśmy rok temu i już mi się zatarło w pamięci jak to dokładnie było, najlepiej zadzwoń sobie do USC i się dowiedz, ja pamiętam że się stresowałam tym terminem , a spokojnie wszystko załatwiliśmy miesiąc przed :)

Gość gość
A jakby pójść 21 czerwca to też będą ważne? nie jestem autorką tematu, ale zastanawiam się czy można właśnie tak na styk pójść równo 3 miesiące przed. Czy musi być jakiś dzień opóźnienia. Bo sama mam problem iść równo 3 miesiące przed czy troszkę później. Bo właśnie dzień wolny wypada nam równo 3 miesiące przed i zastanawiamy się czy iść, czy lepiej pójść np. 2 miesiące i 28 dni żeby nie było na styk.

Gość gość
Myślę, że skoro dokumenty są ważne 3 miesiące to nie oznacza, że trzeba iść 3 miesiące przed , tylko że one są ważne przez okres trzech miesięcy, czyli można iść 3 miesiące wcześnie, ale można też iść miesiąc wcześniej :)

Gość gość
Nie musi być 21. Idźcie 22, wtedy na 100% będą ważne. My poszliśmy 2m-ce przed ślubem. Pamiętaj zeby od razu z tymi dokumentami pójść do księdza.

Gość gość
My robiliśmy wszystko na opak :) salę i zespół zamówiliśmy 1,5 roku przed weselem, a jakoś z tymi formalnościami się strasznie ślimaczyliśmy , w rezultacie na zapowiedzi daliśmy 2 tygodnie przed ślubem , ale na szczęście nikt nam nic nie utrudniał ;)

dokumenty są 3 miesiące więc możecie iśc do usc 21 czerwca jaki i równie dobrze 30 lipca.z zaświadczeniem z usc oraz z masą innych dokumentów(które sobie ks.życza) musisz iśc do ks.aby spisać protokół ślubny