Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona.24

kilka pytan do katolikow

Polecane posty

Gość ona.24

na wstepie napisze, ze sama jestem katoliczka , ale nurtuje mnie kilka pytan, na ktore natrafilam w internecie. Oto one: 1. Dlaczego rodzimy się z grzechem pierworodnym, mimo, że Jezus umarł za nasze grzechy? 2. Chrześcijaństwo narodziło się dopiero około 2 000. lat temu, rozumny gatunek ludzki pojawił się dziesiątki tysięcy lat wcześniej, a sama Ziemia istnieje od 4 700 000 000 lat. Sama religia na skali ziemskiego czasu wypada blado. Na co Bóg czekał tyle czasu? 3. Dlaczego wierzy się w Świętych, skoro niby każdy jest równy w oczach Boga? WIęc dlaczego w niebie są lepsi i gorsi? Zwykli i Święci? 4. Skoro pochodzimy od Adama i Ewy, którzy mieli dwóch synów, jak niby dwóch mężczyzn dało początek innym ludziom? I skąd wzięli się ludzie o różnych kolrach skóry, skoro niby Adam i Ewa byli biali? Skąd zatem murzyni, mulaci, żółtoskórzy?

Gość gość
Nie jestem katoliczką :D 4. Skąd wiesz że Adam i Ewa byli biali? W Biblii byli inni ludzie, a kolor skóry zmienia się zależnie od zamieszkania, poza tym to metafora Swoją drogą wtedy mogło być kazirodztwo

Gość takajednasobiejalalalla
1. Jezus umarl za nasze grzechy po to bysmy mieli mozliwosc zbawienia po smierci a nie dlatego by rodzic sie bez grzechu pierworodnego. Zreszta chrzest go niweluje. 2. Sa starsze i mlodsze religie, Bog czekal pewnie na odpowiedni moment i ten akurat uznał za słuszny. Bog jest wszechwiedzacy wiec wiedzial najlepiej kiedy zesłac swojego syna na Ziemię. 4. To byli pierwsi ludzie i ich pierwsi synowie, nie wiadomo ile potem było stworzonych ludzi.

Gość gość
A w ewolucję wierzysz? Dlaczego? Bo tak Cię uczyła pani na geografii? Człowiek niby ewoluował z jakiegoś małego jednokomórkowego organizmu a świat powstał, bo coś tam wybuchło? A skąd się wzięło to, co wybuchło? Jak to wyjaśnisz?

3. Po to by sie miec do kogo modlic i nasladowac. Sa ludzie, ktorzy zasluzyli na niebo w szczegolnosci i nie powinni pojsc w niepamiec, zreszta nie wiadomo czy w niebie sa swieci czy sa tylko uznani za swietych przez nas.

Ja mam inne bardziej nurtujace mnie pytania : dlaczego u nas w Polsce to , ze się nie pojdzie w niedziele na mszę badz to, ze sie zje w piatek mieso jest grzechem a we Włoszech nie ? Dlaczego u nas spowiadamy sie indywidualnie a w Norwegii grupowo i mowią swoje grzechy w myślach ? przeciez mamy 1 religie , tylko inne panstwa.

Gość bo to jest Bóg i
i to jego klocki.. Śmieszą mnie ludzie którzy najdalej w swoim życiu byli w Pradze na zakupach (o ile byli) a miotają się na Goliata jakim jest Wszechświat :D wielkie lol

Gość flavio pompka
lol to ty jestes, bo mozna ci kazdy KIT wcisnac i uwierzysz haa ha ha ! - prosci ludzie zgodnie z wiara nie musieli rozumiec tylko wierzyc !

Gość flavio pompka
lol to ty jestes, bo mozna ci kazdy KIT wcisnac i uwierzysz haa ha ha ! - prosci ludzie zgodnie z wiara nie musieli rozumiec tylko wierzyc !

Gość flavio pompka

Gość flavio pompka

Gość flavio pompka

Gość gość
1. Bo najpierw był grzech a potem była śmierć syna Boga. Grzech jest wpisany w naszą naturę :) 2. A kogo było religijnie uświadamiać miliony lat temu ? Dinozaury ? 3. Święci są tworzeni przez nas-ludzi. 4. Opis Adama Ewy i raju to przenośnia (czy jak inaczej to sie nazywa?)