Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego jak ktoś nie wchodzi nago do sauny to jest zacofany?

Polecane posty

Gość gość

nie mam ochoty się obnażać przed innymi ani ogladac jaja starych chłopow i zwisy bab. w szatni jest napisane ze nie wolno sie rozbierac w miejscach publicznych, ze sa do tego specjalne pomieszczenia. i nie wierze ze jak mloda dziewczyna wchodzi w samym reczniku do sauny, albo zupelnie nago to nie ma w tym podtekstu erotycznego, widzę jak na basenie czy w saunie faceci sie gapia gdy jestem z kolezanka.

Gość gość
Gapią się na ciebie czy na koleżankę :D

Gość tylko w Polsce
tak sie gapia, bo tu zyja dzicy ludzie. W krajach cywilizowanych nikt sie nie gapi jak debil.

Gość gość
na nas obie,baranie. co dwie atrakcyjne dziewczyny, to nie jedna. no i dobrze, skoro kraj jest dziki, to ja nie mam zamiaru swoja gołą d**ą go "nawracać"

Gość gość
pytam grzecznie wiec co ty mi tu z baranem wyjeżdżasz kretynko. Jak masz kompleksy to się nie rozbieraj. Pewnie twojej d**y nikt i tak nie chce oglądać.

Gość gość
grzecznie pytasZ? to raczej brzmialo jak przytyk. akurat moją d**ę bardzo chętnie oglądają, niestety.

Gość gość
nic nie pisalam na temat kompleksow, tylko tego, że nikt mnie nago oglądać nie będzie. czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Gość moze jestes autorko
tak brzydka, ze musisz sie zaslaniac... Cos musi byc na rzeczy, ladne kobiety nie maja takich problemow jak ty.

Gość rozumiem jesteś troszkę
spasiona i nie chcesz pokazać wałeczków tłuszczu... A nie lepiej trochę poćwiczyć?

Gość jak masz problem z
nagością, po prostu nie chodź do sauny. Proste. Tam się nie siedzi w ubraniu.

Gość gossss
zacofany jest kazdy, kto nie wie po co jest sauna i co sie tam robi. jak ty tam w ciuchach wchodzisz to jestes burak.

Gość gość
heh wiedziałam ! zaraz się zlecą mądrale, co będą autorce wypominać albo grubą d**ę, albo brzydką, albo najlepiej jakieś zwisy :-P ale jesteście żałośni, chyba macie pełno kompleksów

Gość natalkatalka
chodze w stroju kapielowym bo sauna jest przy basenie to czasami poplywam. albo mam spodenki I jakas koszulke. ale to za granica nie w polsce, nikogo nie spotkalam nago w saunie,zreszta tutaj ktos taki zostal by wyproszony z sauny z wezwaniem policji wlacznie I sprawa w sadzie. Natomiast w szatni czesto starsze panie chodza nago natomisat fajne laski sie zakrywaja.

Gość gość
Trzeba być buraczanym polaczkiem żeby nago w saunie siedzieć:O W cywilizowanych krajach ludzie mają na sobie strój kąpielowy :O

Gość gość
gdybym sie wstydzila swojego ciala to ani na saune ani na basen bym nie chodzila proste. po prostu wszedzie pelno zbokow jest i nie zycze sobie zeby ktos sie gapil na moje nagie piersi albo tylek. chodze w stroju kapielowym, a i tak sie gapia.

Gość gość
ładne kobiety nie maja problemu z nagoscia? ciekawe teorie glosisz. osobiscie znam mnostwo ladnych kobiet ktore nigdy by sie nie rozebraly w miejscu publicznym

Gość gość
rozbieracie sie w saunie ?

Gość gość
Rozbieranie się w saunie to zboczenie. Odradzam no chyba że jakaś lubi "g***t"

Gość gość
jeszcze w samym reczniku to rozumiem, ale bez??

Gość naturystatotutotAM
Droga autorko tematu .. na całym świecie, tam gdzie istnieje zwyczaj saunowania do sauny wchodzi się nago, ewentualnie wchodzi sięw ręczniku, ale potem się go zdejmuje ! Tylko w totalnie zacofanej Polsce ludzie tego nie robią, z wielu powodów. Głównie chodzi moim zdaniem o to, że Polacy to STRASZNIE zakompleksiony i krytyczny naród. Tu każdy każdego ocenia, to jest obrzydliwa nasza cecha. Jeżdzę co chwilę na zachód, po plażach naturystycznych też i NIGDZIE nie ma czegoś takiego, NIGDZIE ! Możesz być piękna, albo brzydka, stara lub młoda i wszyscy mają to gdzieś. Oczywiście przyjemniej jest patrzeć na osobę młodą, ale wszyscy jeśteśmy ludzźmi i jak widzę 80 nagą staruszkę to po prostu patrzę na nią jak na to - co mnie kiedyś czeka i szanuję ją jako osobę starszą. Dodam na koniec - że w Polsce nigdy już nie chodzę do sauny czy na plażę naturystyczne.

Gość gość
dlaczego wy naturysci chcecie zmuszac innych do swoich pogladow?? na szczęscie w saunie do ktorej ja chodze jest zakaz nagosci.

Gość naturystatotutotAM
Nawet wasze komentarze potwierdzają to co mówie. Przykre to, wspólczuję wam naprawdę. NAprawdę na luzie można się poczyć TYLKO poza granicami naszego smutnego kraju. A wystarczy wyjechać choćby 10 km poza Polske, Czechy, Niemcy .... totalnie wyluzowane pod tym względem narody. Nikt nikogo nie g****i, nikt nikogo nie obmacuje :D To kwestia kultury, luzu, tolerancji. Czyli tego czegoś, czego u nas jest tak mało. Pozdrawiam ja i moja zona, która również śmiga za granicą nagusieńka. Smutny ten nasz kraj, ale to ludzie go takim tworzą.

Gość naturystatotutotAM
Nikogo nie zmuszam, ale zachęcam do spróbowania. Jeżdzę na wakacje, podczas których przez 2 tygodnie ubranie mam na sobie tylko jak jem, reszta czasu kompletnie nago - nie macie pojęcia jakie to uczucie, jaka to wolność, jaki to wypoczynek. Nie macie pojęcia. I dodam jeszcze, że kompletnie pozbyłem się kompleksów dzięki temu. Bo ludzie są różni, chudzi, grubi itp itd.... po prostu ludzie to ludzie. A w Polsce każdy każdego komentuje, choćw lustrze zazwyczaj nie widzi nic lepszego. Idealnych ludzi nie ma. Polecam. Poczujecie się lepiej.

Gość gość
ale ja już zaznaczylam we wczesniejszych postach, że "nawracac" polakow nie będę, akurat pod tym wzgledem wolę sie dostosować i na pewno się lepiej nie poczuję jak bede siedziala na golasa a faceci mnie bede wzrokiem pozerac. nie wmawiajcie mi prosze ze w polsce wcale tak nie jest.

Gość gość
No to fakt, akurat w POLSCE przebywanie nago w saunie nie ma sensu. Polacy są do tego kompletnie nie przystosowani. Zacofany, zakompleksiony naród. Tymczasem to nagość jest naturalna, nie ubieranie się. Polacy z tego robią wielkie halo. Każdy ma tyłek, każda ma cycki, każdy ma fiuta .... też mi afera.

Gość gość
nie jest zacofany lecz głupi,gdyż do sauny wchodzi się nago aby całe ciało wygrzać i nie tylko i taki jest też regulamin a jeśli się nie stosujemy do regulaminu to znaczy że nie umu=iemy czytać a ten kto nie potrafi czytać ten jest idiotą

Gość chyba w pl tak nie ma
w finlandii siedza bez niczego tylko z podkladka pod d**e zeby bakterii nie zlapac ale w szwecji nigdy, owijaja sie recznikiem, wiec co za bzdety piszecie ze w PL, niemcom i anglikow tez szokuja finskie zwyczaje na basenie oddzielnie damskie i meskie, ale nie wyobrazam sobie jak cala rodzinka, mama tata dziadek babcia i dzieci siedza razem na golo w domowej, fuuuuj

Gość gość
W saunie fińskiej najlepiej być nago i niczym nie osłonięci. Ręcznik służy tylko do tego, żeby położyć go na ławie i na nim usiąść. Dlaczego tak ? A no dlatego, że te temperatury mogą już spowodować oparzenia. Ciało nagrzewa się w innym tempie niż materiał kostiumu czy ręcznika.Do tego często rozgrzany materiał strojów kąpielowych wydziela paskudne zapachy i może barwić deski ław saunowych. Weźmy dowolny kostium kąpielowy i zobaczmy na metce w jakiej temperaturze należy go prać. Natychmiast dojdziemy do wniosku, że nie jest on przeznaczony do wysokich temperatur. Ja, żeby nie być gołosłownym robię często taki trik. Przygotowuję „zupę” a olejek w szklanej butelce stawiam gdzieś z boku na środkowej ławce. Po seansie naparzania wszyscy wychodzą a ja proszę takiego niedowiarka, żeby mi pomógł i wziął ów olejek bo „nie mam trzeciej ręki” (człek przecież niesie cebrzyk i ręcznik). Ten wraca do sauny bierze do reki butelkę, po czym zawsze ją upuszcza. Dlaczego ? Butelka jest tak bardzo rozgrzana, że parzy. A przecież tak ów człowiek jak i butelka byli tyle samo czasu i w tej samej saunie. To samo dzieje się z kostiumami i ręcznikami. W programie Galileo był odcinek dotyczący sauny. Badano tam temperaturę ciała nagiego, owiniętego ręcznikiem, ręcznika oraz temperaturę ciała pod ręcznikiem. Robiono to kamerą termowizyjną. Różnice w nagrzewaniu są naprawdę duże.Aromaterapia ma też dużo lepsze dzialanie dlatego zależy nam, żeby cała powierzchnia skóry wciągała owo powietrze z olejkami eterycznymi.

Gość gość
Na szczęście są saunaria, gdzie chodzi się w ubraniu i są beztekstylne, każdy może sobie wybrać, co mu pasuje. Chodzę do saunarium, gdzie jest nakaz bycia nago. Nikt się na mnie nie gapi, ani ja na nikogo, bo nie po to tam ide. Najwięcej do powiedzenia o saunach beztekstylnych mają ci, którzy tam nigdy nie byli.