Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaświadczenia do ślubu-ważne pyt.

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie. Do ślubu potrzebne mi są zaświadczenia: z USC, z Parafii o bierzmowaniu i chrzcie, i uwaga- ze spotkań w poradni małżeńskiej. Czy to to samo, co kurs przedmałżeński??? Ksiądz mówił coś o spotkaniach a ja znalazłam w Krk kurs weekendowy w pigułce.

Gość gość
chyba dla ks.chodzilo o poradnie rodzinna tam zazwyczaj jakas kobieta uswiadamia cie o tym jak ty i twoj facet jestesci zbudowani i jak zajcs w ciaze albo nie zajsc w ciaze zgodnie z nauka kosciala zazwyczaj nie co nawiedzone osoby.kurs tzw.malzenski to pogadanki z ks. i czasami malzenstwami o milosci o pezeszkodach w zawarciu malzenstwa itp

Gość gość
Kurcze... może ktoś jeszcze wie... bo w internecie nie wspomina się że potrzebne jest zaświadczenie z z poradni, tylko kurs, prawda...

Gość gość
idź jeszcze raz do księdza bo chyba źle zrozumiałeś

Gość gość
mam 200km:)

Gość Andzia z parku
Księdzu chodzi o zaświadczenie z poradni, gdzie macie odbyć 2-3 spotkania z jakąś panią najczęściej, która uświadomi Was na temat antykoncepcji itp. Idź do najbliższej parafii, tam, gdzie mieszkasz, poczytaj ogłoszenia, albo się spytaj w biurze parafialnym, gdzie takowe są. Kurs przedmałżeński, a poradnia, to dwie różne sprawy. A moze w necie znajdziesz te poradnię w mieście, w którym mieszkasz?

Gość gość
O właśnie z tego linku mam nr i zapisalam.się na kurs w kosciele, czy obok na przyszly weekend. W linku jest nap ze to poradnia zapisałam się jako.na kurs malzenski... Po prostu zadzwonie do ksiedza:-) mieszkam, pracuje i kończę studia w krk, pochodzę z miejscowosci 200km dalej i w domu rodzinnym jestem raz na 2 miesiące, więc tam kursów sobie nie bede.

Gość Andzia z parku
Zadzwonić do księdza nie zaszkodzi. Kurs przedmałżeński to być moze miałaś na religii, powinnaś dostać zaświadczenie o jego ukończeniu i to też jest potrzebne do ślubu. A poradnia to są te 2 lub 3 spotkania, w Krakowie jest tego trochę, więc chyba to dość szybko załatwicie.

Pierwsze idziesz na kurs przedmałżeński, a potem na spotkania 3 w poradni. Kurs możesz zrobić weekendowy, a spotkania możesz zastąpić kursem jednodniowym.