Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tosemja_44

bardzo niskie TSH oraz obniżone FT4

Polecane posty

Gość tosemja_44

Witam, Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją: Zostałam parę lat temu zdiagnozowana na niedoczynność tarczycy. Moje startowe wyniki to: TSH przy górnej granicy oraz FT4 poniżej normy. Moja dawka hormonów była zwiększana od 25 do 100 obecnie (w ciąży oczywiście była wyższa). O dłuższego czasu moje wyniki wyglądają tak, że mam TSH grubo poniżej normy (sugerujące bardzo dużą nadczynność), natomiast FT4 i FT3 są albo przy dolnej granicy albo nawet poniżej niej (zwłaszcza ft3). Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Lekarze albo się dziwią, albo twierdzą, że taka moja natura, ale zastanawia mnie czy wszystko jest ok, zwłąszcza gdy z laboratorium dzwonią do mnie z alarmem widząc poziom TSH tak niski, że trudny do oznaczenia. Hashimoto zostało u mnie dwukrotnie wykluczone (na podstawie badań ptzeciwciał)

Gość martulka___
konieczna diagnostyka pracy przysadki mózgowej, która wydziela TSH czy masz objawy niedoczynności? skąd jesteś? mogę podać kontakt do endokrynologa, który zna się na problemach z tarczycą i przysadką

Gość tosemja_44
Cześć i dzięki za odzew, mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz. Jestem z Warszawy i chętnie zasięgnęłabym opinii innego endokrynologa, więc jeśli znasz dobrego, to poproszę o kontakt. Ci u których bywałam do tej pory, albo byli zdziwieni, albo twierdzili, że taka moja natura i "przysadka po suplementacji, wyłączyła się z pracy". Przyznam, że przeraża mnie fakt, że na podstawie samego TSH ktoś mógłby mnie chcieć leczyć na nadczynność, której na pewno nie mam. Jeśli chodzi o objawy to w momencie diagnozy były książkowe: senność, tycie pomimo diety, uczucie zimna, osłabienie. Nie zgadzało się tylko to że miałam tachykardię i musiałam zacząć brać betablokery bo brane hormony tarczycy, mogły pogłębić ten stan. Aktualnie czuje się podobnie jak przy diagnozie, ale od urodzenia dziecka, a potem powrotu do pracy zrzucałam to na karb przemęczenia. Denerwuje mnie niekompetencja lekarzy i odpowiedź "dziwne te wyniki", stąd pytam na forum, bo może ktoś się tym spotkał

Gość tosemja_44
dodam jeszcze, że aktualnie nie tyję, a raczej utrzymuję wagę pomimo braku diety. Ogólnie to po rozpoczęciu leczenia i dojściu do dawki 100 odczułam różnicę i czułam się lepiej, wróciłam też do swojej wagi. Jednak właśnie wtedy wyniki TSH zaczęły być takie dziwne. Byli lekarze, którzy sugerowali mi zejście z dawki, ale jaki i po co skoro FT4 i FT3 nigdy nie zbliżyły się nawet do górnej granicy?

Gość gość
witam,ja mam tsh 0,13 i ft4 poniżej normy