Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyśka35

Jaki filtr do kuchni?

Polecane posty

Gość justyśka35

Kupić zwykły dzbanek czy zainwestować w coś pokroju FT-Line? Co się bardziej opłaca? Korzystał ktoś z tych filtrów podzlewowych. Nie mam tyle pieniędzy, by kupić odwróconą osmozę, a chce mieć stały dostęp do czystej wody... wode z kranu mam ochydnie twardą i mi nie smakuje :(

Gość gość
ja mam dzbanek i mi styka. Co to jest to FT-LINE?

Gość gość
Nie mam pod zlewowego, ale to niezły pomysł. Ja mam tylko zwykłe w dzbanku od wielu lat, Brite i Laice.

Gość gość
Nie wiem dokładnie jak działa ten pod zlew, ale podejrzewam, że wymienia się periodycznie wkład filtrujący, który się zużywa po jakim czacie. Jeśli zamontujesz osobny kran w zlewie, tylko do tej wody pitnej, to na pewno się opłaca, ale jeśli tą samą filtrowaną wodą będziesz zmywać, myć ręce itd. to bardzo prędko będziesz musiała wymienić element filtrujący, co może być kosztowne.

ten pod zlewem ma zawsze swój kran oddzielny, ma 3 lub 4 filtry wymieniany w zależności od użytkowania, raz na pół roku lub raz na rok, różnie rózne filtry z tego zestawu woda z niego uzyskiwana jest zupełnie czysta (destylowana) lub może być wzbogacona o mikroelementy (zaleznie od rodzaju urządzenia filtrującego)

Gość gość
No właśnie, a koszt wymiany filtrów nie jest mały. Właśnie widziałam ceny. To też trzeba wziąć pod uwagę. Niby sam filtr niedrogi, ale eksploatacja trochę kosztuje w stosunku rocznym lub półrocznym.

Gość justyśka35
Wiecie co, to chyba wszystko zależy jeżeli chodzi o te koszta eksploatacji. Ja zagłębiłam się akurat w temat tego http://www.krainawody.pl/349-filtr-green-filter-ft-line-3.html (koleżanka mi poleciła, mąż zamontował). Koszt samego filtra ~500zł i w tym stały dostęp do czystej wody. Jest taki kranik , który montuje się w zlewie. Filtr podpina się do wężyków tych co idą do baterii zlewowej. Z tego co się dowiadywałam to wkłady raz na rok - wymiana całkowita wkładów ~150zł...to wam powiem, że to się 100 razy bardziej opłaca niż dzbanek gdzie muszę co 2-3 tygodnie wymieniać wkład (twarda woda jak już wspominałam) Napisze jak mi poszło z tym FT-LINE :)

Gość gość
Zawsze możesz zainwestować w odwróconą osmozę... ale niestety ten odrzut do kanalizacji... jeżeli jesteś "eco-friendly" to zapewne nie będzie cię zadowalał fakt, że osmoza 5 litrów wody odrzuca na litr oczyszczonej wody ;)

Gość gość
Są też takie filterki nakranowe... niby perlatory z wkładem węglowym. nie wiem czy to coś daje?!

Gość Lapss
jak nie masz na co kasy wydawać to kup sobie osmozę... chociażby BINATURE - tylko ostrzegam - trochę kosztuje :P

Co do "filterków nakranowych" stanowczo odradzam. Uzdatnianie wody na poziomie miernym...a nawet kiepskim, po 2 tygodniach filtr cały w kamieniu. Istne zbiorowisko bakterii.

Gość gość
wejdź na www.hydrolife.pl filtr FCPS -10" -- 1mikron filtr FCCBKDF -10" obudowa na oba + wężyki + nyple + wylewka wysoka ( pod najwyższy Twój garnek i zamkniesz całość w ok. 160 -ciu złotych . Używam od lat . Dobór filtrów - wg. uznania . Mnie te wystarczają .

Gość justyśka35
Nie rozumiem co Ty do mnie piszesz...

Gość gość
Dwuczęściowy pod zlewozmywakowy zestaw filtrów z własną wylewką ( kranem) Filtr pierwszy wychwytuje wszelkie zanieczyszczenia większe od 1 - go mikrona Filtr drugi węglowy zatrzymuje chlor , pestycydy , metale ciężkie i ma wkładkę przeciwbakteryjną .Pełne parametry na stronie którą Ci podałem . Możesz wybrać jeszcze lepsze , za odpowiednią cenę . Te ( jw.) to cena 5 zł i 18,5 zł. Dojdzie cena obudów i reszty drobiazgów .No i jakaś męska ręka aby zestaw poskręcać .

Gość gość
Nie kupujcie chińszczyzny, ona psuje wodę :( Robi się żółta jak chinole.

Gość Józefimka
Mąż kupił ft line 3 i nie zamontował jeszcze. Mam teraz pytanie. Czy można wodę z ft line 3 stosować również do gotowania? Nie ma on w zestawie czegoś, co zmiękcza wodę. Czy w takim razie woda taka będzie tylko do picia bezpośrednio z wylewki? Jeśli tak to czy warto dokupić wkład zmiękczający wodę? Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Gość Oszczędny Zbyszek
Jeśli by kogoś interesowała zniżka 10% na porządny filtr - http://ftline.weebly.com/ - trzeba mieć konto na fb.

Gość gość
W naszej kuchni świetnie sprawdza się prosty filtr osmotyczny,który zamówiliśmy z http://sklep.osmoza.pl/ urządzenie produkuje czystą wodę, bez metali ciężkich, bakterii czy związków chemicznych. uważam,że to doskonała inwestycja w zdrowie całej rodziny!

Gość gość
Specjaliści chwalą www.dualfiltry.pl jako najlepszy warszawski instalator filtrów narurowych. Za namową znajomych zamieniliśmy czajniki z wkładami na porządną instalację, która nie jest widoczna, a woda czysta bez zarazków i kamienia.

Gość gość
według mnie lepszy jest filtr na kran + np. jonizator wody niż dzbanek. Przede wszystkim moja propozycja jest bardziej wydajniejsza. Zerknij sobie na http://sklep.osmoza.pl/ tam masz mnostwo różnych fajnych rozwiązań

Gość gość
Polecałbym to co ja stosuję u siebie w domu czyli Calmat od niemieckiej firmy CWT GmbH. Od dawna jest stosowane na świecie, a dopiero od jakiegoś czasu jest to dostępne w Polsce. Nakłada się na rurę i tyle, montaż nie jest specjalnie skomplikowany, a samo działanie jest bezobsługowe. Warto sobie doczytać na temat działania na www.calmat.pl

Gość gość
Przez dłuższy czas korzystałam, ale to można bez końca wymieniać te filtry... Wkurzyłam się i zamówiłam w firmie http://gc2000.pl całą instalację uzdatniającą do wody, raz a dobrze :)

Gość gość
Prywatnie radzę sobie poprzeglądać artykuły na stronie http://blog.jonizatorywody.pl/ i na tej podstawie podjąć decyzję. Naprawdę bardzo ciekawych informacji można się dowiedzieć i wyrobić sobie zdanie na temat filtrów, jonizatorów itd.

Gość gość
Porządne filtry to takie - http://www.prostozkranu.pl Oczywiście że jakiś koszt się tutaj pojawia, ale nie zmienia to faktu, że warto wydać na to kasę. CHodzi przecież o odpowiedniej jakości wodę...

Jak chyba 3/4 osób mam twardą wodę w kranie w domu, która nawet po przegotowaniu jest niedobra! Pijąc herbatę czuję inny smak a najgorsze, że w pracy piję wodę jedynie z dystrybutora przez co całkowicie się przestawiłam, dlatego właśnie rozważam zakup filtra do kuchni. Myślałam o http://filtry-wodar.pl/oferta/filtry-do-wody-morion czy ktoś może ma taki zamontowany i mógłby co nieco o nim powiedzieć?