Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość2004

Wzdęcia i zaparcia u niemowlaka na mleku modyfikowanym

Polecane posty

Gość gość2004

Witam! Mam 2 miesieczne dziecko, karmie sztucznie i cierpi coraz bardziej na wzdecia i morduje sie strasznie przy robieniu kupki robi 1 na dzień lub czesto 1 na 2-3dni.. Nie wiem jak jej moge pomoc. Stosowałam wszystkie sposoby masaże brzuszka, lezenie na brzuszku, przepajam wodą, rumiankiem,lub koperkiem włoskim ( choc nie chce go bardzo pić - woli rumianek). Karmiąc dodawalam tez z 10-15ml wody wiecej zeby mleczko bylo lzejsze, karmilam co 3 godziny zeby jadla na pusty zoładek i lepiej trawil, dawalam krople probiotyczne Biogaia z nimi i bez nich tak samo, jak bardzo krzyczala to Espumisan lub Bobotic też nic - usypila ze zmeczenia. W szpitalu dostawala mleko Enfamil zwracala takie jakie wypiła, pozniej Bebilon HA(było tak samo) obecnie ma Bebiko i objawy sie nasilaja, wprowadzilam stopniowo Nan i jeszcze gorzej. myślalam ze to kolka ale objawy sa prawie przez cały dzień. Już nie wiem jak pomóc...

Gość gość
mój syn na bebiko tez mial problemy z kupką. U Was konieczna bedzie zmiana mleka,porozmawiaj z lekarzem

Gość gość
Wszystko zależy od dziecka, Moja po Bebilonie i Nanie miała problemy z kupką, jak przeszłam na Bebiko problemy znikły. Spróbuj może Hipp te na wzdęcia i zaparcia, trochę drogie bo 30 zł za 350 g ale może pomoże.

Gość gość
jest bebilon comfort na kolki i wzdęcia

Gość gość
własnie słyszalam o bebilonie comfort, a te mleka na recepte np bebilon pepti sa przenaczone tylko dla dzieci ze skaza bialkowa?

Gość gość
Bebilon pepti kosztuje ok 22zł i mozna kupic bez recepty.My mielismy problemy z refluksem i po Comforcie wypróbowalismy Pepti a później Nutramigen. Na Comforcie kolki duzo mniejsze były, kupki częste, na Pepti dzikie wrzaski ale kupki tez częste. Na Nutramigenie cisza i spokój, jak inne dziecko ale za to kupka raz na dwa dni. Zmianę mleka najlepiej skonsultuj z lekarzem i pamiętaj o stopniowym wprowadzaniu kolejnego mleka, tj mieszaniu przez kilka dni. Jak się nie wybierasz do lekarza to zacznij od Bebilon Comfort. Lekarze zazwyczaj w tej kolejności każą zmnieniać mleka.

Gość gość
serdecznie dziekuje

Gość gość
Proponuje porownac zawartosc zelaza w mlekach... nan ma go nieco wiecej niz bebiko, u nas sprawdzalo sie dopiero to drugie...

Gość gość
i nam lekarka odradziła tą rurkę, powiedziała że lepszy jest (ale jak najrzadziej stosowany) czopek glicerynowy

Gość gosc2004
mleczko po 1 i zwiekszalam codzien, spróbuje z tym do pupki moze sie uda. i jeszcze zauwazylam ze czasem jak sie uleje to jest to slinka z kawałkami mleka, a w kupie miala jak by dluga nitke sluzu koloru ciemnego

Gość gosc2004
no i ja ja oczywisie duzo przepajam woda przegotowana lub rumiankiem miedzy posilkami

Gość gość
My mielismy ten sam problem. Lekarz doradzil dodawac doslownie jedna kropelke oleju z oliwek do pokarmu. I podzialalo.

Ponoć po NANie często są zaparcia bo ma duzą ilość żelaza. W szpitalu Bebilon - zaparcia w drugiej dobie i same pierdy ze śluzem. Przeszliśmy w domu na BabyDream z Rossmana (super skład, brak dodatkowych cukrów, produkowane przez Humanę i cena przystępna, minus brak flory) i wszystko super do momentu aż w 9 dobie z dnia na dzień z 6 kupek nagle zero kupy w przeciągu 18h Mała płakała, prężyła się itp i tak przez 3 dni - sprawdziliśmy czy to od mojego mleka i nie podawaliśmy a na samym BD dalej to samo więc spróbowaliśmy Gerber 1, najpierw ulewanie a później wymioty, wróciliśmy więc stopniowo mieszając z Gerberem do BD, nie chcieliśmy wprowadzac kolejnego mleka, lekarka powiedziała, że układ pokarmowy dojrzewa i kupy od 2 tygodnia lub 3 mogą być raz na dobę ale, że może nie robić nawet parę dni..no ale kupy byly już raz na dobę na tym BabyDream, o stałych porach, i po może półtora tygodnia nagle wodniste kupy, jedna pienista (lekarka znów, że jak jedna to niby nie problem)...i wodniste przez 3 dni, później jedna normalna i później ciągle o konsystencji ciasta naleśnikowego (czyli za rzadkie na MM) okropnie śmierdzące, dosłownie nos urywało, dziecko coraz bardziej niespokojne w dzień, ciągle ryk, a przed kupą to wycie jakby obdzierali ze skóry do tego po zorbieniu kupy jeszcze gorszy wrzask, pielucha natychmiast do zmiany a tam już pupa czerwona - wniosek żrące kupy, więc spróbowaliśmy jeszcze raz inne mleko i kupilismy HIPP i stopniowo wprowadzaliśmy, na drugi dzień normalna kupa jeszcze z wrzaskiem, a po południu już druga normalna i na razie od tygodnia Mała robi zdrowe kupki ale jeszcze jej się często ulewa, co prawda niewiele ale zobaczymy mam nadzieje, że przy drugiej puszcze przejdzie..jeśli nie to będzie trzeba dalej szukać a mnie serce boli, że dziecku tak mleko zmieniam, na szczęście Mała od paru dni w końcu łapie cyce, więc regularnie ją przystawiam do pobudzenia laktacji i już więcej pokarmu, byłabym zadowolona gdybym mogła choć połowę posiłków MM wyeliminować na rzecz karmienia piersią. I jeszcze od dwóch tygodni ma podawany LATOPIC za przyzwoleniem lekarki ale na kupę akurat zero wpływu.

Gość Mamalil
I my mieliśmy straszny problem z kupami, z dnia na dzień zaczęło brakować mi mleka wiec jak to pediatra podsumowała "dziecka głodem nie nakarmisz" pierwsze mleko ze względu na to ze próbowałam jeszcze walczyć o mleko było bebilon pro futura (nie wszystkie mleka można podobno jak się karmi piersią a tylko na bebilon pro futura i na humanie było napisane ze dla wspomagania gdy nie starcza mleka matki) i zaczęła się tragedia kupy zero dzikie płacze w środku nocy dziecko lejace się przez ręce ze zmęczenia próby przepajania woda oczywiście woda bleee woda z glukoza trochę lepiej ale dalej kupy nie ma brzunio twardy termometr jako ostatecznosc żadne rumianki nawet przez gardło jej nie przeszło. myślę sobie tak już musi to moje dziecię mieć i będziemy tym termometrem ratować wyjścia nie ma. I przez przypadek trafiłam na herbatkę w granulkach z humana słodkich snów pomyślałam jeżeli moja herbatka w granulkach jest doslodzona to i ta musi dodatkowo miała działać relaksujący (nie oszukujmy się poprostu dziecko usypialo) a ze z glukoza nie wiadomo było ile dodawać pomyślałam próbujemy. Herbatka hit piła chętnie kupy trochę rzadsze ale dalej były problemy żeby robiła sama później znalazłam z humana granulowana koperkowa dodatkowo stopniowo zmieniliśmy mleko na bebilon. Reakcje super czasem coś się przyblokuje ale bez porównania. Teraz dzidzia na 2.5 miesiąca najpierw podajemy ciepła herbatkę ( zimnej mię wypije) tak ok 30 - 40 ml czasem mniej czasem więcej w czasie jak ona sobie pije przygotowuje mleko ok 90 ml czasem zje tylko 60 a czasem i 120 także mamy i taty Próbujcie cos zadziała napewno