Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pielęgniarką chcę byc

Zawód: pielęgniarka (bez matury)

Polecane posty

Dziękuję za podesłane linki :) .Czy wybierając ktorykolwiek z tych kierunkow bede mogła pracowac jako pielęgniarka?

O jeny,bałabym się ,,kupic" takowy świstek :)

Nooo w praktyce kupić można w tych miejscach o których mówię :D znam osoby które tam zdały maturę i po prostu nie wyobrażam sobie żeby w takim razie ktoś w ogóle mógł nie zdać :) tam jeśli chodzisz to na pewno zdasz, nie ma innej opcji, bo nikt by im nie płacił za brak pewności :p

Gość fkdsjlfk
nie będziesz mogła, w PL trzeba skończyć studia. Tylko one daja tytuł zawodowy pielęgniarki. Nawet te pielęgniarki co są tylko po liceum pielęgniarskim muszą sobie teraz dorabiać studia albo won z roboty.

Gość gość
Jesli tak marzysz o tym zawodzie to jakim cudem nie jesteś wogole zorientowana w temacie? Pielęgniarką można zostać jedynie po studiach na akademii medycznej. Tu koniec tematu, nie ma żadnej drogi na skróty. Ty chyba naprawdę nie grzeszysz inteligencją jeśli nie jesteś w stanie tego ogarnąć. Tyle ludzi ci wyjaśniło a ktoś przesłał ci link do jakiejś szkółki niedzielnej a ty się pytasz czy po tym zostaniesz pielęgniarką...

Podziekowałam za linki ze zwykłej grzecznosci .Nie wypowiadaj się proszę na temat mojej inteligencji skoro nawet mnie nie znasz.Piszą osoby,więc Im odpisuje.Pozdrawiam Cię mimo wszystko ,i na koniec mam prosbę-nie obrażaj nikogo.

I nie chodzi o to,ze wybieram drogę na skróty.Mogłabym chodzic do szkoły pielegniarskiej nawet 5 lat,bo to mnie interesuje.

Gość gość
tu się nie ma co wypowiadać, to pytanie czy możesz zostać pielęgniarką po skonczeniu tej szkołki z linka, swiadczy samo za siebie:D

Przepisy się zmieniają i czasem trudno za tym wszystkim nadążyc.Po to chyba jest to forum,zeby ,,pogadac"o nurtujących nas tematach.Moja kuzynka jest pielegniarką(z 15letnim stazem) i nie ma matury,więc to chyba nie az tak oczywiste,ze kazda pielegniarka musi miec mature.

Zadałam to pytanie zanim przeczytałam wszystkie informacje zawarte w podesłanych linkach uszczypliwy ,,gościu"

Gość Ewuuuula
Jeśli ta kuzynka nie ma matury i nie jest w trakcie studiów to raczej długo nie popracuje jako pielęgniarka. Nie chce mi się wierzyć, że osoby bez żadnego wykształcenia mają jeszcze prawo pracować w szpitalu. No chyba, że jest w szpitalu sprzątaczką i nazywa się pięlgniarką.

Pracuje w szpitalu na oddziale wewnętrznym i wykonuje taką samą pracę jak jej kolezanki z oddziału :)

Nawet w dawnych szkołach pielęgniarskich wymagano matury, więc Twoja kuzynka rzeczywiście chyba za salową robi, a nazywa się pigułą

Na identyfikatorze widnieje napis:pielęgniarka a nie salowa :)

trudno mi w to uwierzyć, bo to niezgodne z prawem... no ale różne cuda się zdarzają na świecie to może i jedna pielęgniarka bez matury sie zaplątała w medycznym burdelu szpitalnym

Gość Ewuuuula
Kiedyś, żeby być pielęgniarką, wystarczyło skończyć 5 letnie liceum medyczne, nawet bez matury. Prawo się zmieniło i żeby mieć uprawnienia pielęgniarskie konieczne jest wykształcenie wyższe. Jeśli twoja kuzynka nie ma ambicji, żeby zdać maturę i rozpocząć studia to zwyczajnie straci uprawnienia do zawodu. Dziwi mnie tylko to, że jeszcze się tak nie stało, może w ustawie jest określona konkretna data do której pielęgniarki muszą uzupełnić braki w wykształceniu

z tego co mi wiadomo i co twierdzi moja znajoma pielęgniarka po liceum medycznym, trwało ono 3 lata (dla położnych 4) i kończyło się maturą, która była obowiązkowa, bo bez niej nie można było nabyć prawa wykonywania zawodu.

Gość gość
Poszperaj w necie, może zainteresowałby Cię pokrewny zawód taki jak: opiekun medyczny czy ratownik medyczny. Są szkoły policealne o tych profilach.

nie ma szkoły policealnej dla ratowników! Litości to jeden z najbardziej odpowiedzialnych zawodów! Wymaga matury jak najbardziej.

Gość gość
http://jakzostac.net.pl/jakzostac-ratownikiem-medycznym/ "Pon­adto kandy­dat na ratown­ika medy­cznego musi wykazać się odpowied­nim wykształceniem: - ukończyć 2-letnią szkołę policealną (uzyskuje się w ten sposób tytuł ratown­ika medycznego) lub - ukończyć 3-letnie zawodowe stu­dia wyższe (uzykuje się tytuł licenc­jata na kierunku ratown­ictwa medycznego)"

Z tego co wiem rok temu poszedł ostatni rocznik szkół policealnych ratowniczych.

Gość gość
tez chciałabym sie przekfalifikowac i zostać pielegniarką. Mam licencjat zrobiony na kierunku Bezpieczenswo Narodowe na UMCS w Lublinie. Co dalej?? czy moge teraz zrobić studia 2 stopnia czy musze zaczynać od początku. Proszę o odp.

Gość Córka króla

Pómodl się.  I idź do psychologa. Moim zdaniem to problem natury psychicznej, poważnie. Nie wstydź sie iść tam, wiele osob sie tego wstydzi ale to normalne.

Gość Opiekun

Zostań opiekunem medycznym szkoła policealna roczna i będziesz robiła to co lubisz czyli pomagała innym.