Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niemampojęcia

Wyjechać czy zostać ?

Polecane posty

Gość Niemampojęcia

Witam wszystkich ,założyłam temat ze względu na to ,że mam całkiem spory problem związany z przyszłością .Mianowicie , aktualnie mam 17 lat , chodzę do pierwszej klasy liceum , jednak od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyjazdem za granicę ,mój ojciec mieszka w Holandii przeszło jakieś 20 lat i żyje bardzo dobrze, ja zaś nie wyobrażam sobie studiować a później pracować w polsce za marne pieniądze, ucząc się pół życia. Za rok kończę 18 lat i będę musiała wybrać , zostać czy wyjechać ,jeśli miałabym tam wyjechać kontynuowałabym szkołę od trzeciej klasy a później zdawałabym normalnie tak jak i tu maturę , następnie tam studia itp. Pomoc ze strony ojca jak najbardziej będę miała jeśli chodzi o załatwianie formalności ,język angielski znam b. dobrze ,jestem już niemal całkowicie pewna co zrobić ,jednak miło było by usłyszeć Wasze opinie. Proszę o nie komentowanie tego ile mam lat i ile życia mi zostało , zdaję sobie z tego sprawę ,więc będzie to zbędne :)

Gość fbrsghrw
ja zostałbym do skonczenia szkoly a pozniej prysnął

Gość Niemampojęcia
Tak ,tylko chodzi o to ,że tam nie jest potrzebna Polska matura ..

Gość oczywiscie ze wyjedz,
Bylam w podobnej sytuacji. Moj Ojciec mieszka juz wiele lat w Londynie. Mialam mozliwosc przeprowadzki do niego jak chodzilam do liceum. Wszystko mialo byc tak jak u ciebie - tam skonczylabym szkole i zdala mature, a pozniej poszla na studia. Niestety zrezygnowalam z tego, zostalam w polsce, skonczylam tu liceum, teraz koncze tu studia. I zaluje tego strasznie, bo tu nie ma pracy, nie moge jej znalezc chyba ze za marne pieniadze... I tak bede musiala wyjechac do Londynu, ale tam papierkiem z polskiej uczelni bede mogla sobie co najwyzej tylek podetrzec. Poszlam na latwizne bo sie balam tak radykalnych zmian w wieku 18 lat, balam sie ze bedzie ciezko, ze bede tesknic... I gowno z tego mam, dopiero teraz bedzie mi ciezko jak bede z********ac fizycznie co najmniej 40 godzin tygodniowo... gdybym tam skonczyla szkole, to moglabym znalezc dobra, umyslowa prace

Gość Niemampojęcia
Czyli rozumiem ,że radzisz mi wyjechać ? Właśnie mam ten problem ,że każdy uważa ,że lepiej tutaj mieć papier zdania matury ,jednak tam to tak nie działa , fakt faktem ,życie tam też kosztuje ale jest wprost proporcjonalne do zarobków i da się godnie żyć , tutaj również znam wiele osób które po studiach nie mają nic , i znam ludzi którzy wyjechali i dorobili się całkiem sporej sumki ,rodziny i są teraz szczęśliwi

Gość gość
" I tak bede musiala wyjechac do Londynu, ale tam papierkiem z polskiej uczelni bede mogla sobie co najwyzej tylek podetrzec" totalna bzdura! z dyplomem zdobytym w UE ma się szansę w każdym kraju członkowskim. trzeba tylko dobrze znać język. ja po licencjacie w PL pojechałam do UK na magisterkę. zostalam przyjęta bez problemów ukończyłam studia w rok.