Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w zalobie

pogrzeb kolegi - pytanie

Polecane posty

Gość w zalobie

jutro ide na pogrzeb kolegi z poprzedniej firmy.generalnie nie mielismy ze soba kontaktu od kilku lat,ale kiedys dobrze nam sie ze soba pracowalo i milo go wspominam. nie wiem czy powinnam kupic wiazanke czy jakis pojedynczy kwiat?poza tym planowalam byc tylko na mszy,ale chyba jednak powinnam tez pomodlic sie nad jego grobem? doradzcie cos, bo sama nie wiem...

Gość gość
czy też wiązanka czy pojedynczy nie ma znaczenia liczy się obecność na pogrzebie

Gość AKRONIMOWA
Ja idę na pogrzeb taty mojego narzeczonego i kupiła dość sporą wiązankę, ale wiadomo, go znałam na co dzień. Radziłabym np.jeden kwiat lub jakąś skromną wiązankę.

Gość w zalobie
mysle,ze wiazanka to jednak przesada. a pojedynczy kwiat, tzn. jaki? i myslicie, ze wystarczy obecnosc w kosciele? bo wydaje mi sie, ze stanie z rodzina nad grobem to juz dosc intymne.

Gość gość
z tym kwiatkiem będziesz czekała do zakończenia pochówku u nas jest taka moda- zbierają pieniądze na msze św do koszyczka...i raczej ludzie to wybierają

Gość gość
wystarczy jeden kwiat... jeśli to młoda osoba to najczęściej kupuje się białą róże

Gość gość
możesz też iść na cmentarz i stanąć gdzieś na uboczu położysz kwiatka na grobie liczy się obecność...

Gość w zalobie
boze,co ja pisze-pewnie,ze tak, jak kupie kwiatek,to przeciez musze isc nad grob, bo przeciez przy trumnie w kosciele go nie poloze. moze faktycznie lepiej dac na tace i sobie darowac ten caly kondukt.

Gość gość
autorko - kup białą różę, połóż na grób i tyle... to ma być kwiatek dla zmarłego kolegi a nie pieniążek na tacę dla księdza :) zresztą co nie zrobisz to będzie dobrze...

Gość w zalobie
modlitwa+kasa na tace tez chyba ok? nie wiem dlaczego mam takie opory z tym kwiatkiem. moze dlatego, ze nigdy nie bylam na pogrzebie osoby, ktora nie bylaby z mojej rodziny, albo wyjatkowo mi bliska. stad te dylematy. prawie jak intruz bede sie czula na tym cmentarzysku ;) ech...

też muślę że lepiej kwiat niż kasa... dziwna tradycja;/ a swoją drogą to po co w ogóle idzisz jak się zastanawiasz czy iść tu czy tu i co kupic i jak sie może jeszcze ubrać. Jak ma to być dla Ciebie problem to nie idź wcale ;p Pogrzeb to jest uroczystoś łączona. Msza święta w koście i pochówek na cmentarzu,

Gość gość
odpowiedziałaś sobie sama na pytanie...

Gość w zalobie
nie no, pojsc musze. dostalam w koncu 'zaproszenie.' a dylematy jak dylematy. kwestia ubioru tez jest wazna. jasne,ze gdyby to byl ktos wyjatkowo mi bliski nie mialabym zadnych pytan, a tak...w kazdym razie dzieki za wszystkie rady.kupie roze, stan gdzies z boku, pomodle sie nad grobem i tyle. milego popoludnia

Gość gość
Ja bym tam kwiatka kupil, po co grob ma wygladac jak wysypisko smieci ktore i tak przez nastepna noc ktos zszabruje...

Gość gość
w takiej sytuacji nie przeszkadza kupienie wiazanki. w http://www.dpsz.pl/ na pewno zrobia jakas niewielka, ktora bedziesz mogla zaiesc na pogrzeb.

Gość gość
gość 2016.10.03 w takiej sytuacji nie przeszkadza kupienie wiazanki. w http://www.dpsz.pl/ na pewno zrobia jakas niewielka, ktora bedziesz mogla zaiesc na pogrzeb. Wiazanka zawsze wyglada ladnie.

Gość gość
Podbijam temat-mam podobny problem- pogrzeb znajomej z mojej pierwszej pracy, w ktorej spedzilam wiele lat.

Gość gość
Myślę, że kupno wiązanki nie zaszkodzi. Na pewno możesz kupić. NIe musi byc przeciez nie wiadomo jak wielki, a gest bedzie mily. W http://anubis.info.pl/ maja np swietne kwiaty. Polecam bardzo.

Gość gość
gość dziś myślę, że kupno wiązanki nie zaszkodzi. na pewno możesz kupić. nie musi byc przeciez nie wiadomo jak wielki, a gest bedzie mily. w http:xxxxxxmaja np swietne kwiaty. polecam bardzo. te przychlaście co ładujesz w co 10 temat link reklamujący psie wiązanki zerknij na datę założenia tego postu i puknij się w łeb. oczywiście wpis jeden wyżej też twój dla "odgrzania" tematu. hieny cmentarne