Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zły wynik testu obciążenie glukozą 50 g, brak glukozy w moczu

Polecane posty

Gość gość

Zrobiłam obciążenie glukozą 50 g i po godz. wynik 160, norma do 140. Lekarz każe powtórzyć test tym razem 75 g. Czy komuś też 50 g wyszło nieprawidłowo, a 75 g wyszedł w normie? Czy jeśli nie ma glukozy w moczu jest szansa, że cukrzycy nie będzie?

Gość gość
ja w moczu tez nic nie miałąm - to raczej nie ma zbyt wiele do rzeczy. Jeżeli glukoza 75 g wyjdzie Ci źle to pewnie będziesz miała cukrzycę. Ale np. u mnie wynik glukozy wyszeł podwyższony a gdy mierzę cukier z krwi to za kazdym razem wynik mam dobry

Gość gość
ja miałam tak samo, to znaczy na czczo wyszedł mi cukier w normie, a po obciążeniu 160, lekarz na razie kazał mi zastosować dietę cukrzycową (przede wszystkim odrzucić pieczywo, ryż i ziemniaki w każdej postaci, ze słodyczami i innymi produktami zawierającymi dużo cukru na czele) i stwierdził, że obciążenie z 75g zrobimy w 32 tygodniu ciąży(teraz jestem w 27), a na razie mam nie panikować, bo to mimo przekroczenia jest tylko stan alarmowy

Gość gość
Taki wynik n razie może wskazywać na nietolerancję glukozy a jeszcze nie cukrzycę. Oczywiście powtórz z 75 i zobaczysz, ale przy takich wynikach zazwyczaj wystarcza dieta cukrzycowa, a nie juz tabletki :) A ile masz lat?

Gość gość - autorka tematu
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie wypowiedzi. Dzwoniłam do lekarki, mówiła, że jeszcze nic nie jest przesądzone, że wyniki z 75 g są bardziej miarodajne. Ktoś pytał o wiek - mam 26 lat, do tej pory okaz zdrowia, sport i zdrowy tryb życia. Mam cichą nadzieję, że kolejne badania wyjdą nieco lepiej :(

Gość gość
Miałam zły wynik na czczo a potem po 50g -potem była powtórka z 75g i było w normie. Ale u mnie wyszło niewiele więcej niż normy.