Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liliannaaaa

Oglądaliście wczoraj "Nasze matki, nasi ojcowie" na TVP1?

Polecane posty

Gość liliannaaaa

Wczoraj był odcinek 1 na jedynce o 20.20, dziś o tej samej porze 2 odcinek. Nawet nie miałam zamiaru oglądać, chciałam tylko zobaczyć pierwsze 20 minut (bo coś mówili w Wiadomościach, że Niemcy nie przyznali się w tym serialu do swojej winy i że serial bardzo kontrowersyjny. Zwykle unikam seriali o wojnie, ale powiem szczerze jakoś mnie to wciągnęło. To chyba najbardziej wielowątkowy, interesujący serial wojenny, jaki miałam okazję oglądać w życiu (dla niezorientowanych: o II wojnie światowej, troszeczkę kontrowersyjny temat w produkcji niemieckiej). Oglądał ktoś? Jak wam się podobało? Zamierzacie oglądać dzisiaj 2 odcinek?

Gość kasiaaaa aaa
Nie będę oglądać czegoś, co przekłamuje historię :O

Gość gość
tak,ja oglądałem i muszę przyznać że dobry był,liznąłem troszkę historii i w tym akurat odcinku nie widziałem niczego kontrowersyjnego czy przekłamanego,ponoć w części 3ej są jakieś próby manipulacji faktami na temat AK. Ja się nie dziwie,niemcy chcą się wybielić i wymigać z odpowiedzialności za to co wyrabiali w tamtym czasie,a świat obejrzy i im przytaknie,bo Polski i Polaków nikt nie lubi,niemcy nie lubią,rusole,ukraincy i litwini,w dalszych częściach świata też pewnie znaleźli by się tacy którzy sympatią nas nie darzą,kto jest temu winny?

Gość gość
myślę, że musimy spoglądać też oczami naszych sąsiadów na lata II wojny, były to normalne rodziny, których mężowie, ojcowie, synowie tracili życie. Przecież to też były tragedie. Pomijam całą machinę propagandy i tych którzy tym kierowali, mówię o ludziach -żeby przeżyć na polu walki, trzeba zabijać. Czy my w naszej historii robiliśmy inaczej?

Gość gość
oglądałam wczoraj , oglądałam dziś , jutro też będę , na razie nic kontrowersyjnego nie widziałam , poza dobrym serialem , naprawdę dobry !!

Gość gość
bardzo fajny film, jestem historykiem i nie widze gdzie on przekłamuje historię. my mamy taka narodowa histerię na własnym punkcie, nie mozna o nas powiedziec nic złego, w kazdym filmie musza byc wyłacznie superlatywy, podobnie jak o przywódcy Korei Pn

Gość Niczym oszalały z miłości !!
23:08 O czym ty pieprzysz nieboraku?? Niemcy zabijali by przeżyć? Może jeszcze mi kurfa zaczniesz tu kity wciskać o słuszności idei lebensraum? Bo jak tak to cię zgłosze i to bynajmniej nie do moderacji.

Gość gość
Zabijał by przeżyć ten który się bronił czyli przykładowo Polacy. Niemcy byli agresorami. I jeszcze jedno. Wielu "zwykłych"zaciągało się do służby przy obozach i ich wynagrodzenie liczone było od określonych efektów.A jakie to efekty to sobie poczytaj.

Gość gość
większość żołnierzy niemieckich nie szła na wojnę z własnego wyboru, co mieli robić, a przypominam o propagandzie, która prała mózgi

Gość gość
dzięki protestantom Hitler wygrał wybory Oglądał ktoś? Same kłamstwa historyczne w perfekcyjnej wizualnie oprawie. Szkołą Goebbelsa. Ale cóż za idealny wprost przykład działania aparatu niemieckiego w Polsce

Gość gość
do historyka poczytaj wiktora suworowajak stalin wykozystał Hitlera by rozpętać wojnę

Gość gość
wszyscy znamy taką prawdę historyczną jaką nam podano, nie oskarżajmy narodu za zbrodnie (ostatecznie) małej jego części

Gość gość
wiele sie naczytałam o tej relacji hitler- Stalin, i sprawa była b złozona, ich przyjazn była kompletnie nieszczera i do wojny doszłoby raczej na pewno, ale akurat w tym czerwcu 1941 roku Rosja na pewno mogła byc przerazona tym atakiem. nie mieli prawie czołgów, ani sprzetu, jedynie ludzkie mieso armatnie... alianci przewidywali, że rosja upadnie w 6 tygodni... stalin był przerazony- musiał byc... jakby nie pomoc zachodu w postacie ogromnych dostaw surowców to lezaliby i kwiczeli w sumie to rozumiem dlaczego film sie zaczyna w 1941- akcja ma byc pewnie dynamiczna, a w 1939 po zajeciu Polski to długo się wiele nie działo- bo są i idioci, co wysnuli z faktu ze film zaczyna sie z 1941- że autorzy twierdzą, że Ii wojna sie zaczeła w tym roku

Gość gość
a jak niemcy powinni pokazać historię II wojny?

Gość gość
nie dajmy sobie wciskać kolejnego dziecka w brzuch, tak jak próbowano i nadal próbuje się mówić np. o "polskich obozach śmierci". Zobaczymy, co serial zafunduje nam jutro. Jaką burzę rozpęta. Jako naród jesteśmy świadomi tego co było i tego jak było. Żyją jeszcze nasi dziadkowie i pradziadkowie. Odkłamano w najnowszej historii wiele, czytamy Daviesa, dyskutujemy na forach. Obejrzyjmy serial do końca i spróbujmy sobie wtedy sami odpowiedzieć na niektóre pytania. Chyba nie będzie to aż takie trudne...

Gość gość
bo dla europy zaczęła się w 41-szym, 39-ty był dla nich jednym z incydentów. anglia i francja nie chciały i nie mogły drażnić hitlera, liczono, że w końcu się zadowoli

Gość gość
w tym 39 nikt po prostu nie wiedział, że z tego bedzie wojna swiatowa. my to teraz sądzimy post factum, a tak łatwiej. Anglia to raczej wiele zrobic nie mogła, francja - tak, jakby w tym wrzesniu odpowiedziała wkraczajac swoimi 100 dywizjami do niemiec, byłoby po wojnie, niemcy wtedy mieli o połowe mniej oddziałów niz francja. historycy tłumacza biernosc francji tym, że się wykrwawaiła po i wojnie swiatowej a społeczeństwo było zmeczone i nei chciało walczyc

Gość gość
tera mimo deklaracji i sojuszy też nikt by Ci nie pomógł, zresztą pisnąć byśmy nie zdążyli jakby co...

Gość gość
z tymi deklaracjami i sojuszami to tez nas uczono nie do końca prawdy, bo one było dosc mało sprecyzowane, zobowiazywały do pomocy, ale mało pisało jakiej... my tez sie super zachowalismy jak Hitler wkroczył do czech, jeszcze zamiast im pomóc- w końcu bylismy państwami o podobnych problemach i nalezało trzymac sie razem- to skorzystalismy ze słabosci sąsiada i zajelismy Zaolzie, taki miły cios ponizej pasa.

Gość gość
no cóż, żeby komuś pomagać, trzeba mieć w tym własne korzyści, taka pomoc to też narażanie własnego narodu

Gość gość
mnie zadziwia ten nasz kompleks małego dziecka, chcemy zeby kazdy nam pomagał, a komu my pomoglismy, kogo chronilismy?

Gość gość
właśnie, może czechosłowację w 68?

Gość gość
mnie zadziwia ten nasz kompleks małego dziecka, chcemy zeby kazdy nam pomagał, a komu my pomoglismy, kogo chronilismy? O czym ty chrzanisz rozpruta megiero???