Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anikkk

SKUTKI PO DŁUGOTRWAŁYM STOSOWANIU TABLETEK ANTYKONCEPCYJNYCH

Polecane posty

Gość anikkk

WITAJCIE, POSTANOWIŁAM STWORZYĆ NOWY TEMAT DLA OSÓB, KTÓRE PO WIELU LATACH STOSOWANIA, ODSTAWIŁY TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE. ZAUWAŻYŁAM PEWNE POWTARZAJĄCE SIĘ SCHORZENIA I CHCIAŁABYM, ŻEBYŚMY JE ZEBRALI I OPISALI JAK PORADZIŁYŚMY SOBIE Z NIMI Z CZASEM I CZY W OGÓLE UDAŁO SIĘ JE OPANOWAĆ. ZALEŻY MI, BY NA FORUM POJAWIAŁY SIĘ TYLKO OSOBY ŚCIŚLE ZWIĄZANE Z TYM TEMATEM. PODOBNE BYŁY JUZ PORUSZANE NA INNYCH FORACH, WIĘC PO PROSTU ZAPOZNAJCIE SIĘ Z POZOSTAŁYMI. TEN JEST TYLKO DLA OSÓB, KTÓRE ODSTAWIŁY TABLETKI I STOSOWAŁY JE DŁUGO. MOŻE JEŚLI WYMIENIMY SIĘ DOŚWIADCZENIAMI, BĘDZIEMY W STANIE SOBIE WZAJEMNIE POMÓC. ZACZNĘ OD SIEBIE. Stosowałam, jedne z najlepszych na rynku, tabletki przez 9 lat i czułam się bardzo dobrze. Nie miałam żadnych skutków ubocznych i dyskomfortów. Sytuacja zaczęła się zmieniać w momencie kiedy zachorowałam na nadczynność tarczycy. Wtedy postanowiłam dać odpocząć organizmowi również od tabletek antykoncepcyjnych. Nadczynność obecnie opanowałam (jest w normie), natomiast borykam się z poważnymi skutkami po stosowaniu antykoncepcji. Mimo, iż nigdy nie miałam problemów skórnych, pojawiły się liczne, guzkowate wypryski na twarzy i dekoldzie. Zawsze cieszyłam się bardzo gęstymi włosami, a teraz lecą mi w rękach i już widzę plackowate prześwity na skórze głowy. Drętwieje mi też lewa ręka. I zaczynam podejrzewać, że również moje problemy z sercem (tachikardie, zespół wpw), które miały miejsce ok.5 lat temu mogły wynikać również ze stosowania antykoncpcji hormonalnej. Zawsze uważałam osoby korzystające z innych form zabezpieczenia przed ciążą za zacofane- w końcu mamy XXI wiek, a tabletki zawierają tak znikomą ilość hormonów, że jest to w pełni bezpieczny sposób antykoncepcji. W końcu to tabletki dają największą skuteczność, ale nie wiedziałam jakie będą tego konsekwencje.A przecież opierałam się na licznych opiniach ginekologów, którzy wydawali mi się najlepszymi ekspertami w tej dziedzinie.Wielokrotnie pytałam ginekologa, czy leki antykoncepcyjne można stosować tak długo, czy są bezpieczne, czy nie spowodują trwałych, negatywnych skutków - zapewniał, że w dzisiejszych czasach są całkowicie bezpieczne. Pytałam endokrynologa dlaczego ginekolodzy wystawiają takie opinie - albo jest to zwyczajna niewiedza albo mamy do czynienia z nieprawdopodobnie silnym lobby. Podobno lekarze ginekolodzy na studiach mają znikomą ilość godzin dotyczących hormonów, więc powiedzmy sobie szczerze ich wiedza nie jest wiarygodna. Minęło 6 miesięcy,a ja dotychczas miałam tylko jeden okres i cały czas jeszcze nie wiem, czy będę płodna. Trzeba czekać. Mam nadzieję, że wszystko się skończy dobrze. Oczywiście stale jestem pod kontrolą wybitnych lekarzy - endokrynologa i dermatologa. W kwestach zdrowia nie ufam przeciętnym specjalistą. Szukam zawsze najlepszych w danej dziedzinie. Endokrynolog opowiadał mi, że odwiedza go naprawdę mnóstwo osób borykających się z bezpłodnościa po stosowaniu leków antykoncepcyjnych. Nie mogę zrozumieć dlaczego o tym się nie mówi. Ale przemysł farmaceutycczny to gigantyczna machina. Dlatego tak ważne jest, żebyśmy właśnie my o tym mówiły. Co jakiś czas na pewno napiszę jak wygląda mój stan zdrowia, ale bardzo proszę przyłączcie się, bo ja też potrzebuję wiecej informacji na ten temat. Moje obecne problemy, to być może dopiero początek - wiele osób opisuje problemy z zakrzepicą, udary mózgu, raka. Normalnie nie wypowiadam się na forach,ale nie mogłam tak zostawić tej sprawy. Wspierajmy się.

Gość Martak123
Ja odstawiłam Yasmin w połowie opakowania brałam 2,5 miesiąca. Nie dałam rady. Efekty uboczne: - stany depresyjne -całodniowe migrenowe bole głowy -kurcze łydek i stop - wypadanie włosów -obniżone libido -przytyłam 3 kilo -obolałe piersi Po odstawieniu w połowie opakowania dostałam miesiączkę w sumie 2 w ciągu dwóch tygodniu. Teraz czuje się znacznie lepiej. Nie wiem czy warte jest tracić zdrowie. Wiem natomiast ze ja się czułam fatalnie. Zobaczymy kiedy teraz mój organizm wróci do normy. 3 dni po odstawieniu tabletek byłam u lekarza na usg - pęcherzyki 6mm, endometrium 4mm. Wszyscy krzyczą ze po odstawieniu od razu może dojść do owulacji a ja się obawiam ze mogę na to długo poczekać. W moim przypadku antykoncepcja hormonalna się nie sprawdza.

Gość ja biore piguly juz 6 lat
najpierw 2 lata yasminelle - bylo ok, ale mialam malo kasy, poprosilam gina o tansze. dal novynette - myslalam, ze umre, w miesiac przybylo mi 6kg, czulam sie zle, w ogole masakra. wrocilam do yasminelle i biore je do teraz i jest super.

Gość anikkk
dziewczyny, bardzo mi zależy, żeby na tym forum wypowiadały się osoby, które odstawiły już tabletki i zaobserwowały jakieś negatywne zmiany. aby np. opisywały jak sobie poradziły z nimi, jak długo trwały...

Gość truskavvka
Cześć. Ja tabletki brałam od 3 lat, wcześniej tylko raz je odstawiłam i to na miesiąc bo zmieniałam na inne. Wszystko super pięknie. Teraz już mniej kolorowo. 7 czerwca brałam ostatnią tabletkę, 14 dostałam okres. Od tamtej pory nic. Minęło półtora miesiąca a ja okresu nie mam. Mam tylko czarne plamienia i to raz od 3 dni. Lekarz zrobił mi usg dopochwowe, stwierdził że mam powiększone jajniki i endometrium 5mm. Z tego co wyczytałam to za małe jest, trochę zaczynam się martwić. Dodał, że na okres nie mam co czekać bo nie wiadomo kiedy będzie bo na razie się nie zapowiada po obrazie usg. Boje się,że wyrządziłam sobie niesamowitą krzywdę tymi tabletkami. W głowie mi ciągle siedzi, że nie jajeczkuje i to oznacza brak dzieci, a tego nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Polecacie może jakieś badania, wyniki. Co dalej robić z takim endometrium, samo wróci do normy, czy może zacząć brać luteinę na wywołanie miesiączki? Pomóżcie.

Gość gość
Zacząć brać luteinę i przestać panikować. Dopiero co odstawilaś tabletki. Dan organizmowi czas na powrót do normy. Nie jajeczkujesz? Na Boga! To dopiero pierwszy cykl, a Ty piszesz jakbyś co najmniej od roku nie jajeczkowała.

Gość gosc25
3 lata brałam tabletki po których było wszystko super, odstawiłam bo chcieliśmy z mężem postarać się o potomstwo. W rok po odstawieniu przybyło mi 5 kg mimo że jadłam i ruszałam się tak samo, włosy zrobiły się rzadsze. Ciąża w 4 cyklu odkąd zaczęliśmy się na poważnie starać i waga już nie jest najważniejsza ;)

Gość truskavvka
Nie panikuję, tylko biorę na poważnie to co mi inny ginekolog powiedział, że moje jajniki wyglądają na policystyczne i po odstawieniu tabletek mogę nie jajeczkować. Luteinę raz dziennie?

Gość gość
Tabletki nie wywołały policystycznych jajników. Wręcz przeciwnie, raczej uchroniły Cię przed laparoskopią i możliwym częściowym lub całościowym usunięciem jajnika/ów. Ja brałam luteinę raz dziennie dwie tabletki pod język. I jeśli rzeczywiście masz pcos (diagnoza po badaniach hormonalnych) i nie planujesz w najbliższym czasie ciazy to najlepiej byłoby kontynuować stosowanie tabletek antykoncepcyjnych.

Gość gość
ja rozwaliłam sobie nogi - bolą mnie, nie mogę długo siedzieć, stać, pojawiły się widoczne żyły i po ostatnim usg dopplerem lekarz stwierdził że mam żylaki - w wieku 25 lat nogi ponad czterdziestoletniej kobiety................. :/

Dobrze, że lekarz wykonał USG Doppler. Zalecił też noszenie pończoch przeciwżylakowych? To jeden z bardziej skutecznych sposobów na żylaki. Terapia hormonalna jest bardzo często powodem powstawania żylaków. Jednak po ich odstawieniu, żylaki będą znikały.

Jestem przykładem negatywnych skutków zażywania tabletek anty. Przyjmowałam je 6 lat. We wrześniu zaczęła mnie boleć łydka. Na własną rękę wykonałam dopplera. Diagnoza: zakrzepica w żyle podkolanowej. Dwa tygodnie po odstawieniu codzienne zawroty głowy i ogólnie beznadziejne samopoczucie. To była męczarnia. W pracy, w domu, w sklepie, ciągle problemy z zawrotami. Na myśl mi nie przyszło, że to po odstawieniu tabletek. Odwiedziłam lekarza rodzinnego, neurologa, nawet ginekologa. Wszyscy twierdzili, że nic mi nie jest. To skąd te zawroty? Sporadycznie, ale mam je do do dzisiaj. Czytałam trochę i możliwe, że są to skutki odstawienia. Od pół roku intensywnie staram się zajść w ciążę i nic. W pierwszą zaszłam bez problemów.

Gość gość
Stosunki płciowe bez efektu przy korzystaniu z tabletek zrobiły swoje.Uciechy było dużo a teraz problemy.C*pka to nie przedmiot tylko organ dla reprodukcji i zachowania gatunku.