Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anastacja31

za mały niemowlak

Polecane posty

Gość Anastacja31

dziewczyny zaraz umrę z nerwów. Mój syn za miesiąc kończy rok a waży ledwo 8,5 i mierzy 74 cm. Urodzil się z wagą 3180 g 57 cm, je ładnie. My jesteśmy średniego wzrostu tzn ja mam 168 cm mąż coś ponad 180 cm. Strasznie się o niego martwię.

Gość gość
A co lekarz na to?

Gość Anastacja31
nic, lekarka się tylko uśmiecha jak jej mówię o jego wadze, mówi że mało ale nie ma tragedii

Gość gość
Pewnei dużo się rusza i spala. Nie denerwuj się kochana, pewnie po prostu będzie niższego wzrostu, bądź dobrej myśli. Ile zjada w ciągu dnia i co? może jakoś Ci doradzimy

Gość gość
Mam ten sam problem- mianowicie mój 10 miesięczny synek waży tylko 7700. Jest ogólnie drobny, choć pultaski i fałdki ma.

Gość gość
Córka moja też taka była, na rok ważyła coś ledwie ponad 8kg i nosiła ciuchy 74 ( dokładnie wzrostu nie pamiętam). Teraz już panna 4letnia - wzrost 108cm i prawie 16kg - niczym nie odbiega od rówieśników bo są i mniejsi i więksi i tacy jak ona

Gość gość
mój jest mniejszy i ciut lżejszy urodził się z taką samą masą ale miał 51 cm, był małym pulpecikiem, tak naprawdę jak urósł to koło 3 miesiąca miał te 51cm. Poza tym oboje jesteśmy niscy. Czy twój syn jest/był karmiony piersią, dawałaś zimą witaminę D3, miał skazę białkową, objawy nietolerancji glutenu, bakterie w moczu, pasożyty, często chorował, czy wasi rodzice nie są niscy?

Gość mój jest mniejszy
i jeszcze niedokrwistość?

Gość Anastacja31
Syn był karmiony piersią, od początku słabo przybierał na wadzę, więc po 7 miesiącach musiałam zrezygnować z karmienia piersią, mając nadzieję, że zacznie porządnie przybierać. Przez zimę chorował, cały czas mu furczało na oskrzelach i non stop łaziliśmy po lekarzach. Myślałam nad alergią pokarmową, ale została wykluczona ze względu na brak typowych objawów. Syn dużo się rusza, w wieku 7 mies zaczął raczkować i chodzić przy meblach, teraz jest na etapie pierwszych samodzielnych kroków. posiłki: 6:00- mleko mm+R 180 ml 8.00- kanapka z masłem, czasami wędliną 10.00- kaszka na gęsto z dodatkiem musu owocowego 13.00- obiad, zupa krem z jarzynami i mięsem 16-17 owoc lub jogurt naturalny 20.00 mleko mm 180-210 ml z dodatkiem kaszki ryżowej w ciągu dnia czasami napije sie wody ale bardzo mało

Gość Anastacja31
oczywiscie cały schemat jest ruchomy. Nie chce żeby syn był gruby, ale żeby miał ładną wagę, choć powyżej 25 centyla. Córka moja zawsze była powyżej 90 centyla, więc przyzwyczajona jestem do dzieci większych.

Gość kulka śniegowa123
moja pojutrze będzie mieć rok waga urodzeniowa 3150 i 55 dł. Teraz waży 8900 i 75 dł. Wyniki dobre, jest niejadkiem wmuszam w nia jedzenie na chama, Niektóre dzieci tak mają. córka jest bardzo aktywna wiec i spala dużo. Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma.

Gość kulka śniegowa123
moja je tak 7,30- 200 gram serka naturalnego z abaskusem i cynamonem 10 - 200 ml manny na gęsto na krowim mleku 12,30- zupa na gęsto ok 200 ml (sama gotuję) 14,30 - drugie danie duży słoik cały (gerber,bobovita) 17- deser mały słoik zmieszany z całym bababem i biszkoptem plus truskawki ) 20-- 200-230 ml manny na mleku zjada tez jedną chrupkę kukurydzianą nic innego nie chce, wypija około 500 ml wody.

Gość gość
a co to abaskus? Wasze dzieci nie jedzą kawałków, tylko papki?

Gość gość
jestem mama dwoch chlopcow jeden zawsze pulchny drugi drobiazg, do dzis najnizszy w klasie szczuply a je za 3 :) taka ich uroda :) moj mlodszy na 2 lata wazyl 12 kg i pomyslec ze obaj z tych samych genow :)

Gość a co to jest:
Pultaski Abaskus Babab?? Serio nie wiem

Gość gość
Moja córka ma 14mc i waży 9,5 kg więc też nie dużo, nie masz się co martwić.

Gość kulka śniegowa123
moja nie chce chleba nawet maleńkie kawałki wypluwa, parówkę zje ale do rączki połowę i jakoś przemieli. Amarantus miało być- żle napisałam kupuje w zdrowej żywności. Widze że powoli zaczyna coraz więcej próbować ale szału nie ma.

Gość buuuu uuu uu
Skąd ja to znam... Moja córka 2 tygodnie temu skończyła rok i waży 8200... Mierzy 81 cm, więc naprawdę jest szczuplutka. U nas też pediatra mówi, że taki jej urok i żeby się przejmować, tylko u nas naprawdę kiepsko z apetytem i to też mnie martwi..

Gość buuuu uuu uu
żeby się NIE przejmować oczywiście ;)

Gość kulka śniegowa123
Byliśmy nawet u gastrologa i stwierdziła że dziecko zdrowe, przeliczyła wszystkie potrawy jakie jada dziennie na Kilokalorie i jest ok. Z niejedzenia wyrasta się. Mój starszy syn przeciwieństwo córki jadł wszystko a z małą czasami cyrk. Jedyne czego mnie nauczyło to jej niechęc do jedzenia to ogromna cierpliwość do karmienia.

Gość mój jest mniejszy
to mój je dużo i urozmaicenie ale ciągle biega, nie posiedzi, wszędzie go pełno jak poszedł po 10m tak teraz lata jak wściekły

Gość Anastacja31
Syn mimo, ze nie ma zębów ładnie sobie radzi i normalnie je pieczywo, owoce czy jarzyny, jakoś sobie mieli w tej buzi

Gość mój jest mniejszy
u nas kawałki od 8 miesiąca, z papek to tylko kasze, płatki itp, zupek nie jada. Lubi jeść rękoma. Właśnie martwiłam się że może łyka za grube kawałki i nie wchłania substancji odżywczych ale kupki robi gładkie zazwyczaj, więc jednak nie łyka za dużych kawałków.

Gość Anastacja31
wasze to przynajmniej wzrost mają fajny a mój taki kurd*pelek

Gość kulka śniegowa123
anastazja- twój mały ma dobry wzrost sprawdzałaś na siatce centylowej.

Gość kulka śniegowa123
Anastacja31 miało być

Gość mój jest mniejszy
mój też jest mniejszy jak pisałam, nie mam z tym problemu. Od urodzenia urósł jakieś 18cm, czyli w normie.

Gość kulka śniegowa123
a i jeszcze jedno ja mam 160 wzrostu, mąz 176, a syn starszy 184.ma 18 lat.

Gość Anastacja31
zgadza się, dobry jest coś powyżej 25 centyla, ale z tego co widzę, większość dzieci jednak koło 80 cm, wiem że każde dziecko jest inne, ale już mnie szlag trafia jak ludzie mnie pytają czy on ma 8 mies. Staram się go odżywiać najlepiej jak potrafię, dużo przebywamy na świeżym powietrzu, a i tak nic to nie daje.

Gość mój jest mniejszy
a poza tym jak się rozwija? Wesoły, nie choruje, rozwój fizyczny, intelektualny?