Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hejka333

Mamy dzieci ktore zaczęły późno mówić

Polecane posty

Gość Hejka333

Czy są tu takie mamy? Moja córka za miesiąc kończy 3 lata i praktycznie nie mówi.generalnie zjada ostatnie sylabe wyrazów.

Gość maryśkowatta
Mój syn ma skończone 3 lata i też praktycznie nie mówi. Nie licząc jakichś parunastu przekręconych bardzo wyrazów, sylab czy wyrazów dźwiękonaśladowczych. Wszystkie dzieci w jego wieku mówią normalnymi zdaniami, on mówi jak 1,5 roczne dziecko.

Gość gość
Drogie mamy nie martwicie się! Moje dziecko co prawda szybko zaczęło mówić ale pamiętam jak poszedł we wrześniu do przedszkola. Było kilkoro dzieci które też nie potrafiły prawie nic mówić. Szybko nadrobiły. A teraz są strasznymi gadułami. Na wasze dzieciaki też przyjdzie czas, potem się rozkręcą że będziecie prosić aby przez chwilkę były cicho :)

Gość maryśkowatta
gość - wiesz, tylko człowiek ma różne wizje w głowie, jak widzi na placu zabaw swoje nie mówiące dziecko, podczas gdy inne w jego wieku gadają całymi zdaniami skomplikowane zwroty jak najęte. Mój syn jest jeszcze dość wyrośnięty, wysoki, wygląda na 4 lata, a o głowę niższe i młodsze dzieci prześcigają go o lata świetlne w mowie.I wygląda przy nich jak taka wyrośnięty niemowa, z którą coś nie tak.Cała reszta zachowań normalna jak na 3 latka, wszystko rozumie jak normalny 3 latek, ale nie umie mówić.

Gość gość
Radziła bym zrobic badania.moja koleżanka również miała taki sam przypadek ze swoim synkiem 3 letnim.co ta kobieta najezdziła sie po różnych lekarzach.zrobili mu badania,prześwietlili głowe i okazało sie że jedna półkula mózgu niefunkcjonuje:( wszystko chłopak rozumie co sie do niego mowi lecz nie potrafi mówić.

Gość gość
Ja rozumiem, że dzieci rozwijają się w swoim tempie i nie ma co panikować ale jak 3-latek nie mówi to powinien być pod opieka logopedy, mieć sprawdzony słuch, budowę aparatu mowy itp. Mój synek zaczął mówić około 3 urodzin ale od wieku 2,5 roku chodziliśmy do logopedy.