Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spadek po dziadku męża

Polecane posty

Gość gość

Witam, może się ktoś orientuje jak to jest z dziedziczeniem spadku... Zmarł dziadek mojego męża ktory ma dom i działki oraz masę zaciagnietych kredytow. Teraz trzeba sie wszytskiego zrzec żeby nie dziedziczyc owych długów. Prosze mi powiedziec czy jesli zyja dzieci zmarlej osoby to czy wnukowie tez sie musza zrzekac?

Gość gość
Nie muszą, nie są w pierwszej linii dziedziczenia. Ustawowo dzidzicza dzieci dziadka.

Gość gość
Zależy czy rodzic męża żyje, bo jak nie to mąż też dziedziczy :-)

Gość gość
a jeżeli wszytskie dzieci zmarlego sie zrzekna to co wtedy ? wnuki tez musza?

Gość gość
dzieci zmarłego dziedziczą dobra i długi , jeśli rodzic twojego męża zrzeknie się majątku z całym jego dobrodziejstwem to przechodzi na wnuka-i , aby zrzec trzeba tez pamiętać o określonym czasie by to zrobić bo pózniej będzie kaplica.

Gość gość
No nie wiem, wnuk dziedziczy po swoim rodzicu a nie dziadku, wiec jeżeli się rodzic zrzekł... :-O

Gość gość
Wnuki też muszą się zrzec.

Gość gość
Porażka. A trzeba jakieś wnioski wypełniać?

Gość zuzolina75
Ja też nie rozumiem tego dziedziczenia długów. Z jakiej racji małe dzieci mają być zadłużone? To bez sensu. Przypuszczam, ze trzeba składać jakieś wnioski. Gdybyś potrzebował jakiegoś wzoru lub dokumentu toi zajrzyj na http://www.portalspadkowy.pl/dokumenty-i-wzory.html Z tego co wiem można tam zamówić też e-poradę prawnika zajmującego się sprawami spadkowymi.

Gość wiktoria741
Wydaje mi się, że wnuki też muszą się zrzec spadku. Najlepiej zapytaj o to radcę prawnego. Z tego co wiem w Poznaniu bardzo dobrą opinię Pan Rafał Sangowski z http://www.sangowski.com/ Od wielu lat zajmuje się sprawami spadkowymi i na pewno by wam pomógł.

Gość gość
Idzie się do notariusza i załatwia. 50 zł kosztuje opłata za to. Każdy musi się zrzec, za dzieci niepełnoletnie załatwiają to rodzice. Jest chyba pół roku na zrzeczenie się spadku.