Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakochana w rabarbarze ;)

Lubicie rabarbar?

Polecane posty

Gość zakochana w rabarbarze ;)

szukam fajnych SPRAWDZONYCH przepisów, moze cos nowego odkryję, bo ja KOCHAM rabarbar <3 taki kompot latem to to na co czekam cala zime ;)

Gość gość
rabarbar, ohyda!!!!!!!!

Gość iiiiiiijaaaaaa
się podlaczam, uwielbiam rabarbar ale drozdzowki sama nie upieke na przyklad, bo nie umiem wyrabiac tego ciasta :((

Gość popatrz5
szukajcie na blogach gdzie sa komentarze, raczej wam ludzie napisza czy wychodzi czy nie ;)

Gość gość
z tym to różnie bywa, ostatnio pieklam najprostszy ponoc placek z mojewypieki albo kwestiasmaku, nie pamietam. i nie wyszedl :( nie smakowal mi w ogole, a troche piec umiem

Gość uwielbiam tez!
i mam meeega przepis, łątwy i na 100% wyjdzie. nawet dla tych, którzy boją się drozszy, poniewaz.. nie trzeba ich wyrabiac :D Drożdżowy bez wyrabiania Składniki: 5dkg drożdży, pół łyżeczki soli, pół szklanki cukru, pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja, 2 szklanki mąki tortowej.

Gość zakochana w rabarbarze
i co zrobic z tymi skladnikami? ;)

Gość gość
a ja podduszam rabarbar i gorący wkładam do słoików - mam na cały rok. polecam miłosnikom

Gość uwielbiam tez!
haha faktycznie, przepraszam ;) Przygotowanie kruszonki: siekamy pół kostki masła, dodajemy 1 żółtko, ok. 1 szklanki cukru i 2 szklanki mąki. Całość łączymy i rozdzielamy na drobne kawałki. Ciasto przygotowuje się warstwami w misce i odstawia w ciepłe miejsce na 2h. Kruszymy 5 dkg drożdży, a następnie rozsypujemy sól i cukier. Rozlewamy mleko i olej. Ważne, by zachować tę kolejność. Mieszamy 2 całe jaja i rozlewamy je na wierzchu. Na końcu wsypujemy 2 szklanki mąki tortowej. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją w ciepłe miejsce. Po 1,5 – 2h dokładnie mieszamy ciasto i wylewamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę. (Jest to porcja ciasta na małą blachę.) Na ciasto nakładamy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy w 170C przez ok. 40-50 min.

Gość moj pewniak to..
ja ostatnio zrobilam ciasto na oleju, nie wiem czy znacie ten przepis, ale jest przełatwe i mega smaczne, az sama sie zdziwilam jak pierwszy raz zrobilam, z lekką niepewnością czy oby na OLEJU bedzie ok ;) to ten pierwszy przepis z blogu: www.blog.krainaobrusow.pl/rabarbar-na-stol/ //mam nadzieje ze nie bedize to uznane za spam czy cos, bo akurat tam ten przepis niedawno znalazlam, w konkretnie od mojej szwagierki dostalam ;)

Gość uwielbiam tez!
o matko! padlam! moj przepis jest z tej samej strony :D dokladnie go przekopiowalam, bo nie wiedzialam czy wypada link wkleic :D co za zbieg okolicznosci! :D w takim razie musowo wyprobuje teg drugiego przepisu, poki jeszcze rabarbar jest. troche sie balam tego oleju ;) ale teraz zaryzykuję :D normalnie muszę tą historię mężowi opowiedzieć jak najszybciej :D

Gość moj pewniak to..
:))) faktycznie :) chyba to było sobie pisane ;) w takim razie ja muszę spróbować tych drożdży ;) w ogole lubię ten blog krainaobrusow, chociaz w sklepie nic nigdy ni ekupowalam ;)

Gość zakochana w rabarbarze
hihihihih :} się dzieje ;) świetnie, w takim razie ja wyprobuje obu przepisow! i dam wam znac jak wyszly :D jutro/ najpozniej pojutrze zrobię drozdze, ktorych tak sie cale zycie balam :)

Gość uwielbiam tez!
a nie, ja to akurat najpierw znalam sklep, potem mieli. kupilam tam kilka razy obrus na wymiar, bo mam baaardzo duzy i niewymiarowy stół. a oni sprzedają spoko obrusy w każdym rozmiarze :) w kazdym razie ten przepis to moj hit ;)

Gość gość
a ja lubię ciasta z owocami polecam www.elastyczna.pl polecam gorąco.

Gość gość
Najlepsze jest kr***e z rabarbarem i kruszonką.

Gość gość
Nie wiem dlaczego "kru.che" zostało ocenzurowane

Gość Mignoletta
Ostatnio na fan page'u Bielucha padło pytanie o przepisy z rabarbarem i odnalazłam tam swoją inspirację.<3 Blog Kuchnia Faceta czy jakoś tak podał przepis na indyka pieczonego w cydrze podanego z chutney z rabarbaru. Zrobiłam w domu i dodałam do tego jeszcze ziemniaczki pieczone z przyprawami, chociaż myślę, że ryż też by pasował. Było pyszne! Chutney wyszło rewelacyjne, planuje nakupić rabarbaru i zrobić taki chutney do słoików na zimę. :)

uwielbiam ale nie na tyle, żeby zajmować się przez 5 godzin drożdżówkami z rabarbarem!