Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odbudowa tkanki chrzęstnej

Polecane posty

Gość gość

witam koleżanki! mam problem z kolanem , zaczęło mi w nim chrupać i mam wrażenie przeskakiwania kolana jak idę po schodach . lekarz zlecił mi zastrzyki w cenie 150 zł jeden jednak na razie mnie nie stać na nie i nie wiem jak odbudować choć trochę tą tkankę chrzęstną?

Gość gość
możesz zjeść tony glukozaminy, ale to i tak nic nie da uprawiasz sport? na kolano kup opaskę, b. stabilne ok. 18 pl są w rosmanie, czasem maja na promocji i zakładaj na kolano, jak chodzisz po schodach te zastrzyki to prawdopodobnie sterydowe, poprawa na chwilę pomyśl o rehabilitacji prądy, laser

Gość gość
czeka Cię artroskopia nie wierz w suplementy jeśli kolano trzeszczy to znak że uszkodzona chrząstka, jej odłamki trą o siebie i uszkadzają dalej kolano jeśli kolano przeskakuje przy chodzeniu to znak że masz uszkodzone więzadła, tego nie naprawią ani drogie zastrzyki z kwasu hialuronowego ani suplementy diety z apteki wiem co piszę bo mam ten sam problem, suplementy z glukozaminą łykałam przez 7 lat, robiłam rehabilitacje, krioterapie, magnetroniki i inne zastrzyki też miałam wejdż na temat artroskopia kolana i poczytaj

Gość gość
Chrząstka jest nieukrwiona i nieunerwiona, więc się nie regeneruje (nie odbudowuje). Zastrzyki, które zlecił lekarz mają poprawić 'tarcie' w stawie i ew. powstrzymać dalszy procesścierania chrząstek. Żadne leki przyjmowane doustnie, czy też wstrzykiwane bezpośrednio do stawu chrząstki NIE ODBUDUJĄ. życzę zdrowia (wiem, co przechodzisz, mam podobny problem i parę innych jestem już po dwóch operacjach i trzech seriach zastrzyków z kwasu hialuronowego - pewnie takie dostaniesz)

Gość gość
podobno trzeba dużo się ruszać by stawy produkowały maź stawową ja ćwiczę, pływam, chodzę na jogę ale poprawy nie widzę

Gość gość
Czy artroskopia to już wyrok ? mam dopiero 17 lat i nie wiem skąd wziął się ten problem. Sportu nie uprawiam właśnie żadnego ...

Gość gość
sprawdź czy nie masz wady postawy np. skrzywienia kręgosłupa, płaskostopia, kolan szpotawych itp. czasami drobiazg typu źle ustawiona miednica powoduje że kończyny się źle ustawiają i chrząstki się bardziej ścierają idź do ortopedy