Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elena260

9,5 miesieczne dziecko przestalo gaworzyc :/

Polecane posty

Gość elena260

Witam ! Moj synek ma 9,5 miesiaca Wczesniej potrafil mowic tata ,dada , gege ..,od ok poltora miesiaca tylko yyyy,eee. piski ,wrzaski ,spiewanie nucac , brrr, buuu,dodam ,ze sluch ma napewno dobry ,bo byl badany po porodzie plus widze po jego zachowaniu ,ze slyszy ,reaguje na imie, slyszy kazdy nawet szelest i odwraca sie w strone skad dobiega. Ponadto zachamowanie mowy nie wystapilo po szczepionce ,ani nic w tym stylu po prostu z dnia na dzien przestal i tak to trwa. Buzia mu sie nie zamyka ,ale nie sa to slowa tylko wrrr, brrr,jeki ,aaa,eeeee,wwww itp tez wlasnie zastanawiam sie ,czy powinnam poruszyc ten temat z pediatra-jutro ide na szczepienie ,czy przemilczec i czekac ,ze zacznie ..nie chce robic "burzy w szklance wody" i afery.Wiadomo jak z lekarzami moze zaczac panikowac ,wysylac na badania ,duzo stresu dla mnie i dla dziecka ,a moze nic sie takiego nie dzieje i sam zacznie .. no ,ale to nie zmienia faktu ,ze bardzo sie martwie i nie chce tez niczego zaniedbac i przegapic . Chlopcy ponoc zaczynaja mowic pozniej niz dziewczynki ,ale jednak niepokoi mnie troche ta sytuacja .

słuchaj na wstępie napisze, ze to nieprawda, że chłopcy mówią później niż dziewczynki, po drugie u Twojego dziecko to moze być tzw. nabywanie nowych umiejętnosci, a wtedy stare sa "zatrzymane", ale to nie oznacza, ze coś jest nie tak, po prostu dziecko zaczyna zgodnie z różnymi etapami rozwoju nabywac nowe umiejętności 'zapominając" stare nie wiem, moze zaczął w tym czasie siadać, stawać, chodzić, coś się wydarzyło w jego rozwoju oczywiscie zapytaj lekarza o ta sytuacje, ale myślę, ze nie ma powodów do niepokoju

Gość gość
już na pewno nie będzie nigdy mówiło na 100%

Gość wiwan
czekaj spokojnie zacznie

Gość gość
ja cie nie strasze, zeby nie bylo tu gadania zaraz. Mojej kumpeli synek tak mial i wyszly powazne problemy. Pogadaj z lekarzem. Moze to tylko to o czym pisza poprzedniczki, jakies glupstwo.

Gość elena260
ale jakie problemy wyszly ? wiesz to nie jest tak ,ze on siedzi cicho on caly czas cos nawija ,buzia mu sie zamyka no ,ale nie sa to konkretne slowa . majac siedem ,osiem miesiecy pieknie mowil no i przestal teraz tez sie odzywa ale juz nie konkretnymi slowami jak wczesniej teraz buuuuu brruuu wrrr podspiewuje sobie od 10 minut

Gość elena260
czy jej dziecko tez mowilo i majac 8 miesiecy przestalo ,czy bylo nieco inaczej ?

o tych problemach to moze być jakaś ściema, spokojnie, rozwija mowę, a piękne mówienie w tym wieku było bez zrozumienia tych słów, teraz gaworzy, ale innymi słowami, przez niego "wymyślonymi"

Gość gość
No ale zauwazylas jeszcze cos niepokojacego? powtarza rutynowo jakies czynnosci? jak z pokarmem nie ma problemow? jak spi w nocy?

Gość elena260
spi w nocy,przez ostani czas przebudzal sie w nocy ale teraz juz spi ladnie ,je normalnie jak zawsze a co to ma wspolnego ??

Gość elena260
czy 9,5 miesieczne dziecko musi juz ladnie gaworzyc ? przeciez z tym chyba jest tak jak z chodzeniem od 8 do 18 miesiaca wiec dosc duza rozpietosc czasowa

Gość elena260
aggghhh teraz np gada juz pare minut wiec tak jak pisalam to nie jest tak ze on milczy

Gość gość
no to ma wspolnego ze jezeli nie ma zadnych innych powodow do zmartwien to nic nie jest. Mowa i gaworzenie jest jednym z najwazniejszych etapow w rozwoju dziecka, moga wystapic jakies zachwiania, odchylenia ale jezeli nie dochodza do tego inne niepokojace objawy to nie ma sie czym martwic. Sama mowisz o pewnym cofnieciu w mowie, czyli nastapil pewien regres jezeli nie zachodzi on na zadnej innej plaszczyznie wiec sen i jedzenie i ogolnie zachowanie jest ok to znaczy ze dziecko przechodzi jakas koleja faze w rozwoji bawi sie swoim jezykiem, mowa. Zawsze trzeba rowniez obserwowac caloksztalt, czy to jest tylko mowa czy rowniez inne rzeczy i wtedy szybko reagowac bo nie wiemy co jest przyczyna takich zachowan

Gość gość
Mój synek tak miał. Majac 2 lata zaczał dopiero mówić pojedyncze słowa - wczesniej mówił tylko mama - na wszystkich i wszystko. Tak jak twój buczał itp. Teraz ma 2,5 i łaczy już po 3 wyrazy. Co prawda nazywa czasami rzeczy po swojemu ale wiemy co one znaczą. Niektóre slowa ładnie wymawia. Nie jest tak że cały czas doskonali rozmowę. Sa takie tygodnie ze sie cofa w mowie. Później jak gdyby nigdy nic mówi mase nowych słówek. Takze spokojnie. Radziłabym jednak powiedieć o tym pediatrze. Z tymi badaniami to spokojnie.

Gość gość
Znudziło mu się powtarzać w kółko dada, tata i gege to mówi coś innego. Za miesiąc będzie np. tylko "gulgotał" śliną bo to fajne i nowe a reszta się znudziła. Bez paniki.

Gość gość
moja córka teraz kończy 7 miesięcy,ale miała taki okres,że przestała gaworzyć,wydawała tylko takie różne inne dźwięki a teraz znowu gada i składa coraz to nowe sylaby

Gość gość
no to tak jak pisalam , mial taki czas ,ze po prostu przebudzal sie w nocy nawet po kilka razy z placzem z zamknietymi oczami przy tym ,ale moglo to byc tez spowodowane zabkowaniem bo dziecku w krotkim czasie prawie jednoczesnie wyszlo 4 zeby ,tereaz tez czasem sie przebudza ,ale to dlatego ,ze jest duszno ,goraco i rusza sie w lozeczku ,ale nie jakos czesto raz ,czy dwa razy roznie czasami wcale . Je tak jak zawsze

Gość gość
zapewne ma autyzm, taką podpowiedź już ci tu szykują powtarzanie czynności rutynowo, moze nie rutynowo a cały czas to samo, a to różnica

Gość elena260
oj nie autyzmu nie ma napewno ,jest bardzo towarzyski ,chce caly czas przytulac sie , nie lubi byc sam odrazu placze chce zeby zawsze byl ktos obok niego , uwielbia byc noszony i przytulany , Do tego ciagle sie usmiecha i szuka kontaktu wzrokowego . Mylse ,ze autyzm mozna wykluczyc

Gość elena260
co do gulgotania slina to wlasnie robi juz tak i podoba mu sie to ,bo to chyba o to chodzi takie jakby "popierdywanie" ustami i slina :D

Gość elena260
zreszta tak jak pisalam wiele razy wyzej to nie jest tak ,ze on milczy nic nie mowi ,on sobie gada ,podspiewuje ale zupelnie po swojemu nie tata,mama ,dada ,gaga ,baba tylko takimi slowami jak pisalam wyzej patrzy sie przy tym na mnie smieje wiec nie jest tak ,ze zyje w swoim swiecie , zamartwiam sie wszytskim podwojnie ,bo synek byl lekko niedotleniony przy porodzie ,ale mam nadzieje ,ze nie ma to zwiazku , czytalam ze wielu dzieciom zrobily sie takie zahamowania po szczepionce i doipiero po paru miesiacach zaczely znow gaworzyc np ok roku

Gość elena260
chociaz teraz jak zostalo rzucone haslo "autyzm " to troche sie wystraszylam ,ale mam nadzieje ,ze nie .... zreszta teraz to jeszcze za wczesnie by cokolwiek stwierdzic wiec po prosru trzeba czekac

Gość elena260
moze niektore rzeczy przypasuja z objawow autyzmu ,ale wiele tez nie ..wiec nic pewnego

Toż to jeszcze niemowlę... Ćwiczy aparat mowy po prostu. U takich dzieci "słowa" jeszcze nie mają większego znaczenia, one po prostu ćwiczą. I wsłuc**ją w siebie, w dźwięki jakie wydają. Bo dla nich to są dźwięki a nie słowa.

Myślę, że to jeszcze za małe dziecko żeby panikować z tego powodu, że nie mówi wyrazów. Pewnie jest tak, jak ktoś wyżej napisał, że dziecko zafascynowało się innymi swoimi nowymi umiejętnościami np. mozliwościa przemieszczania się, a mówienie zeszlo na dalszy plan :) dzieci tak już mają, potem też np. lubią układać puzzle przez kilka miesięcy, a potem już nie, wolą np. budować z klocków itp. :) Na Twoim miejscu obserwowałabym dziecko, ale myślę że z lekarzem powinnaś poczekać aż skończy np. 1,5 roku i nadal nie będzie mówiło slówek, chociaż nawet wtedy jeszcze wcale nie musi

Myślę, że to jeszcze za małe dziecko żeby panikować z tego powodu, że nie mówi wyrazów. Pewnie jest tak, jak ktoś wyżej napisał, że dziecko zafascynowało się innymi swoimi nowymi umiejętnościami np. mozliwościa przemieszczania się, a mówienie zeszlo na dalszy plan :) dzieci tak już mają, potem też np. lubią układać puzzle przez kilka miesięcy, a potem już nie, wolą np. budować z klocków itp. :) Na Twoim miejscu obserwowałabym dziecko, ale myślę że z lekarzem powinnaś poczekać aż skończy np. 1,5 roku i nadal nie będzie mówiło slówek, chociaż nawet wtedy jeszcze wcale nie musi

Gość elena260
ale widzisz ztego co wynika od komentujacych tu osob ich dzieci pieknie gaworzyly juz w tym wieku i ze w ogole wszytskie dzieci pieknie gaworza ,a moj syn przeciez nie przestal calkowicie gaworzyc ,bo gada tylko cqalkowicie po swojemu przestal ,mowic te slowa ktore maily jakis sens

Gość elena260
ale widzisz ztego co wynika od komentujacych tu osob ich dzieci pieknie gaworzyly juz w tym wieku i ze w ogole wszytskie dzieci pieknie gaworza ,a moj syn przeciez nie przestal calkowicie gaworzyc ,bo gada tylko cqalkowicie po swojemu przestal ,mowic te slowa ktore maily jakis sens

Gość elena260

Gość elena260