Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ubranka dla noworodka - czy taka ilość mi wystarczy?

Polecane posty

Gość gość

Za miesiąc urodze moje pierwsze dziecko i zastanawiam sie czy wystarcza mi ubranka, które kupiłam dla dziecka. komplety kaftanik+ śpioszki - 6 sztuk ( na 56 cm ) śpioszki -7 sztuk ( na 56 cm ) body z krótkim rękawkiem - 8( na 56 cm ) body z długim rękawem - 10 sztuk ( na 56 cm ) pajacyki - 5 sztuk ( na 56 cm ) kaftaniki - 11 sztuk ( na 62 cm ) śpioszki bez stup ( takie ala ogrodniczki ) - 2 sztuki ( na 62 cm ) pół śpiochy - 5 sztuk ( na 56 cm ) sukienka - 1 sztuka ( na 62 cm ) spodnie - 3 sztuki ( 56 cm ) bluzy - 3 sztuki ( na 62 cm ) i oczywiście skarpetki, rękawiczki, czapeczki

Gość gość
Ja miałam duuużo mniej i starczyło.a synek urodził się 51 cm i rozmiar 56 nosił ponad miesiąc.

Gość mia ta cara
wydaje mi sie zaduzo,ja za pierwszym razem tez duzo kupilam .I powiem ci ,ze czesci nawet nie zalozylam a nie ktore spioszki tylko raz ,dziecko takie szybko wyrasta z tego i za 2lub 3 m tzeba kupowac nowy rozmiar.Ja tym razem kupilam trzoszke mniejszego rozmiaru na 50cm bo te 56cm pamietam cora wygladala jak kosmonauta :)

Gość gość
no mam nadzieję, nie chcę kupowac na zapas a że to moje pierwsze dziecko to nie wiem ile dziennie tych ubranek "idzie"

Gość mia ta cara
corka miala 49cm jak sie urodzila

Gość gość
nie miałam nawet połowy tego co ty i było ok Jak dziecko nie ulewa to przebierasz 2/3 razy dziennie.

Gość gość
mia ta cara - ja jeszcze nie wiem ile córka będzie miała wzrostu, ale pewnie mała po mnie będzie. Natomiast ubranek na 50 cm nie widziałam. Najmniejsze rozmiary jakie widziałam to 56.

Gość gość
To czy dziecko będzie małe czy duże nie zależy od tego jaka Ty teraz jesteś albo jaka byłaś jak się urodziłaś...Usg też nie ma się co sugerować u mnie pomyłka była prawie o 1kg.

Gość gość
Ja rodze za dwa tygodnie.i tez mam duzo mniej a myslalam,ze za duzo kupilismy do momentu az przeczytalam Twoja liste:) i juz uprzedzilam dziadkow,ze jesli prezenty to tylko wieksze rozmiary i jesienne,cieplejsze....:)

Gość mia ta cara
ja kupilam tylko troszke chyba tylko 3 body i 3 spioszki i tak tylko na poczatek i do szpitala.Wiem,ze ciezko spotkac mniejszy rozmiar.

Gość mia ta cara
10.54 zgadza sie ja sie urodzilam 3.500 a maz 4kg a moja corka ledwo 3kg nabrala i to 2 tygodnie po terminie byla.No u mnie Usg nawet sie zgadzalo ,bo w dzien terminu mi wyliczyli,ze mala wazy cos kolo 2.700 a dwa tyg.po terminie jeszcze troche doszlo jej,nawet jak sie pomylili to pewnie o 100gram tylko.

Gość gość
autorka - pyt5am się bo gdy zobaczyłam ile ubranek ma koleżanka, ktora rodzi za 2 tygodnie to spanikowałam. Ona ma 2 razy więcej ode mnie

Gość mia ta cara
no to jej problem wiekszosci nawet nie zdazy uzyc :)Nie zapominaj,ze ciuszki sie pierze a nie uzywa jednorazowo :)

Gość gość
najlepsze są pajacki bo np body dla tak małego dziecka są niepraktyczne. dziecko w tym okresie bardzo dużo śpi więc zmienia mu się pielulę przystawia do cyca albo daje butlę i idzie spac... ja miałam dla mojej dzidzi prawie same sukieneczki rozmiar 56 ale i tak trzymałam ją w pajacach bo najwygodniejsze dla mnie (lepiej dziecko bierze się na ręce w pajacyku niż np: sukience) i dla dziecka.

Gość gość
a ja uważam, że najpraktyczniejsze są śpiochy rozpinane w kroku. nie podrażniają kikuta pępowiny. i do tego body kopertowe.

Gość gość
najlepsze na początek śpiochy i pajace. Na body sukienki i kaftaniki będziesz miała czasuu a czasuuu :D

Gość gość
Dla mnie najwygodniejsze było body rozpinane na całości :P Dobrze trzymało pieluchę i do tego śpiochy rozpinane w kroku.

Gość gość
aha i jesze jedno. czyje dużo śpi to śpi. moje miało kolki, ciągłą begunkę i nie spało. ba! nikt nie spał.;) nie tylko body, ale i kaftaniki wiązane kopertowe też mi się sprawdzały. a do tego śpioch.

Gość gość
Zdecydowanie wystarczy. No chyba że dziecko będzie problemowe. Ja miałam trochę mniej niż ty i musiałam dokupić bo córka tak ulewala że nie nadążalam z spaniem i suszeniem jej ubran..

Gość leniwa krowa
Starczy. Przy takiej ilości nie będziesz musiała często prać.

zależy jakie dziecko się urodzi, ja sama mało kupowałam na 56 cm bo dowieźć miała mi moja mama z UK ten rozmiar, w 36 tc dowiedziałam się, że mogę urodzić w każdej chwili, a wiedziałam, że dziecko będzie Małe i drobne, więc w 37 tc poszłam dokupić parę rzeczy m.in. 4 pajace. Urodziłam w 38 tc, 51 cm i 2670g (tydzień wcześniej na USG 2900g). Wszystkie ubranka na 56 były na nią dużo za duże, szczególnie body ze Smyka które są bardzo szerokie. Mała dziś ma 8 tygodni i dalej nosi r.56 (waży ok 4500g) Body z dł.rękawem mam ok.6 w ciągłym użyciu, z krótkim ok.15, na ramiączkach 3, pajacy (zakryte stopy) ok 10 sztuk i jest w sam raz. Mam też 3 pary geterów, fajnie się sprawdzają jak jest dużo chłodniej to ubieram na pajaca. Ogólnie lepiej mi się przebiera jak ma ubrane body i getry niż body i pajac (ten ma dużo napów, a dziecię często się niecierpliwi) mam jeszcze inne rzeczy ale one są ubierane od święta jak mnie inwencja najdzie :)