Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

york załatwia się w domu

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie mam ogromny problem .... pieska mam od 2 lat ... nie wiem jaki jest jego dokładny wiek ponieważ znalazłam go w lesie i przygarnełam.... na początku nie robiła tego w domu, ale po miesiącu zaczeła załatwiac sie wszędzie ... na dywanach, na kafelkach, panelach... prosze doradzcie mi co mam zrobic zeby ja tego oduczyc.... próbowałam już wszystkiego... nawet cale podlogi w domu myłam octem bo słyszałam że podobno to pomaga i nic...

Gość gość
zacznij go wyprowadzać z domu i nagradzać jak załattwi się na dworze np. pogłaszcż

Gość gość
Kasia jak Ci idzie w konkursie?

Gość gość
Byłaś z nią u weterynarza? To może być problem z pęcherzem. Dorosły pies nie powinien załatwiać się w domu - nie robi się tego w swoim "gnieździe". Czy karałaś ją za załatwianie się w domu? Nie wolno tego robić, może to spowodować lęk u psa i dezorientację! Najlepiej udaj się do weterynarza na badania i pryz okazji po poradę. Młodego psa uczy się czystości za pomocą nagradzania zawsze wtedy gdy zrobi siusiu na dworze. Rozumiem, że to pilny problem, więc polecam ci kupić mate taką z apteki i jak piesek zsiusia się na podłogę, to wytrzyj siuśki i przenieś trochę na tą matę (chodzi o zapach). Spróbuj ją nauczyć załatwiać się na matę lub do kuwety, a potem wynoś matę na dwór i nakłaniaj pieska do załatwiania się na matę na dworze, itp.

Też mam Yorka i co?? Proste jak 100 metrów drutu w kieszeni!! Zabrać michę z jedzeniem i wodę. Jak zgłodnieje ostawić do zjedzenia lub napicia i gdy psina to zrobi na dwór łobuza i tyle. Po kilku dniach się nauczy. Najgorsza opcja jak ktoś nauczy go załatwiać się na gazetę. No pies raczej nie piśmienny gazet nie czyta a skoro można na gazetę to i tam gdzie gazetę dwunożny zwierzak mu rozkładał. To mądre psiny i załapią raz dwa. Oczywiście można mu dać delikatnego klapsa w czasie robienia czegoś takiego. Odradzam bicie po fakcie bo to nic nie da. Pies nie za bardzo wie co człowiek od niego chce. Częściej z nim na dwór i niech się wyhasa. Przecież pies jak to mówią jest lepszy od męża czy żony. Włóż człowieka na dwie godziny do bagażnika w samochodzie i włóż psa. Pytanie? Kto się będzie wtedy szczerze cieszył z widoku swojego pana lub pani co:-) no własnie!!!

Gość gość
Żadnych klapsów i żadnego bicia! Za co bić psa? Za to że sika? Że załatwia potrzeby fizjologiczne? Pies nie rozumie, że sikanie TU w DOMU jest złe, raczek klapsa odbierze, że SIKANIE samo w sobie jest złe, a że NIE-SIKAĆ nie da się, to będzie to robił w ukryciu przed Panem, skoro Pan bije za samo siusianie! Przede wszystkim należy sprawdzić, czy pies jest zdrowy, a następnie zastosować odpowiednie szkolenie, bądź poradę u behawiorysty.

Gość gość
Widzę, że to powszechny problem jest. Nie wolno denerwować pieska, bo będzie jeszcze gorzej. U moich znajomych pomogła wizyta w salonie psychologa od piesków http://lecznica.pila.pl/psychologia/ - problem był bardziej złożony, ale udało się go rozwiązać poprzez terapię.

Gość gość
to szceniaczkowi trezba wyltumaczyc no na spoko :) www.youtube.com/watch?v=glVAzwRFphs

Gość gość
mam dwa yorki , i ten sam problem . U mnie w domu podłóg się nie myje , tylko szoruje. Do wody dodaję zawsze domestos , a w chałupie wiecznie capi płynem do kibli , masakra. Ja chyba faktycznie poszukam rady u specjalisty :-(