Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamilka21

Zaćma u dzieci, pilnie

Polecane posty

Gość Kamilka21

Witam. Mam pytanie czy spotkała się może któraś z was z zaćmą u dziecka które ma 5 lat? Byłam wczoraj z synem u okulisty i wstępnie rozpoznano właśnie zaćmę :(. Za dwa tygodnie wizyta u okulisty i dokładne badania.

Gość gość
masz 25 lat i już 3 dzieci???? nic dziwnego, że chore ciekawe jaki tryb życia prowadziłaś

Gość gość
każde pewnie z innym fagasem?

I jak zwykle odpowiedzi nie na temat :/. Nie mam 25 lat. Co to ma do rzeczy ile mam lat? Zadałam pytanie, dla mnie bardzo ważne jest to czy ktoś słyszał o czymś podobnym.

Gość ututu
no tak 26 , nie stosujesz antykoncepcji? Co do zaćmy to w przypadku dzieci jest wrodzona przyczyna np. różyczka czy jakaś poważna infekcja w ciąży. Laserowa korekcja i bedzie ok :) tylko trzeba poszukać dobrej kliniki

nie miałam ani różyczki ani żadnych infekcji w ciąży :(. W rodzinie też nikt nie miał u dzieci takiej choroby oczu. Zdarzały się wady wzroku w rodzinie ale nie takie :(.

Gość gość
ważne jest to czy dziecko ma ta zaćmę od urodzenia i pozostała niezauważona, czy pojawiła się w późniejszym wieku, jeśli ma od urodzenia to niestety powinna zostać zoperowana we wczesnym niemowlęcym wieku z taką zaćmą teraz nie da się już wiele zrobić niestety. Jeżeli pojawiła się niedawno to będzie pewnie potrzebny zabieg ale rokowania po takich operacjach są bardzo dobre i w większości następuje poprawa.

Dopiero od paru dni widać mu na oku, znaczy na źrenicy zamiast czarnego to ma szare, wczesniej niego nie miał, nie skarżył się też na oczy. Rok temu miał bilans 4-latka i ze wzrokiem było ok, i byłam też miesiąc temu u lekarza i też nic nie zauważył złego :(.