Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nasze wspomnienia dzicinstwa.

Polecane posty

Gość gość

Kiedy patrze na moja corke, ona juz nie przezyje to co my. Wszystko sie pozmienialo. Wakacje- od rana do wieczora na podowrku. OPelno dzieciakow.Jedzenie obiadu w wbiegu. Nie bylo komorek komuterow. a i tak kazdy wiedzial gdzie byc.

Gość gostkowa
ja też tęsknie za tamtymi czasami ;-) i szkoda,że moje dziecko w takim świecie bedzie sie chowało ;-( przykre ....... i coraz gorzej jest ,,,, a u mnie na osiedlu boiska puste od kilku lat ...

Gość gość
Ostatnio w pracy wspominaliśmy nasze dzieciństwo i niestety te czasy nie wrócą już nigdy. Nasze dzieci nie przeżyją tak wspaniałych chwil jak my. Wszystko się zmienia i wcale nie wiem czy na lepsze.

Gość gość
na podowrko glosno- pelno dzieciakow. a teraz pusto.

Gość gostkowa
lepiej na pewno nie będzie ... ja to się boję co bedzie za 10 lat ;-(

Gość gość
Ja się nie boję, ja jestem wręcz przerażona tym. W dużej mierze przecież nasze dzieci wychowuje społeczeństwo w jakim przyjdzie mu żyć, a dobrych perspektyw nie widzę. Konsumpcja i jeszcze raz konsumpcja, żadnych wyższych wartości.

Gość mia moi
wszystko nadal istnieje tylko przechodzi metamorfozy , nie zawsze to dobre zmiany.

Gość gość
Czasy sie zmieniaja nieublagalnie. Moja corka 6-letnia przyniosla ze szkoly na zakonczenie roku zeszyty ksiazki itd w ktoorych pracowali przez ostatni rok, w zeszytach dzieci uczyly sie pisac i pisaly krociutkie wypracowania co sie wydarzylo przez weekend, jakies nowinki ciekawostki z zycia kolegow z klasy, i tak: pisaly ta dostala tableta a ta nowa gre a tamten znowu gadzet do iphona itd... Dzisiejsze dzieciaki tez sie bawia zabawkami i z przyjaciolmmi ale jednak te nowoczesne sprzety zdominowaly nasze codzienne zycie i nie da sie tego ukryc przed dzieciakami niestety.

Gość Ananas20
Zgadzam się z wami. Ale zauważcie, że tak było od zawsze- coraz to nowsze pokolenie przynosiło coraz to nowsze zmiany. Tylko, że jedzenie światopoglądowych marchewek było dobre a teraz tego nie ma wśród dzieci, wolą one jeść bąboladę nadmuchaną mszycami. A ja muszę wyjść z psem bo on na mnie czeka.

Gość gość
I ta bąbolada nadmuchana mszycami psuje zęby naszych dzieci :-o Nie podoba mi się to, ale cóż mamy począć?

no tak, ale co to jest społeczeństwo? to nie są te dzieci, co się bawiły na podwórku ze sobą i ich rodzice, którzy kolportowali ulotki jak dzieciaki siębawiły samopas? czy to nie oni nakręcają konsumpcję? czy tylko zawsze inni?

Gość gość
Bo zamiast kupowac 4 latkom ajfony i tablety to wyslijcie je troche do kolegow, na podoworko, hak si boicie przed blok to zorganizujcie zabawe u siebie w ogrodku, ale nie, wy wolicie zaszpanowac tym ze wasze dziecko w wieku 5 lat umie juz grac w xboxa obslugiwac komputer i iphon - a przed innymi rodzicami tez szpanujecie jakie to wypasione prezenty kupujecie dzieciakom.

Gość gość
a co w tym było wzniosłego i cudownego ze dzieciaki samopas cały dzień szlajałyy się poza domem ? mam 36 lat pamietam czasy komuny na dworze z kluczem na szyi , masakra jakaś ! teraz dzieci siedzą sobie w domach są bezpieczne nikt nie wygania ich na sił na dwór jak miało to miejsce kiedyś ! teraz dzieckiem zajmuje się opiekunka kiedyś musiało troszczyć się samo o siebie, mają o niebo lepiej niz my nie wiem do czego wy tęsknicie moje dziecko jest szczęsliwe teraz nie chciałabym aby zyło w tamtych gównianych czasach

Gość gość
I do kogo macie pretensje zete czasy nie wroca? Do siebie miejcie bo nie pokazujecie dzieciom jak grac w zbijanego z kolegami tylko siedzicie jak te mumie na placu zabaw i nie spuszczacie dIecka z oka aby czasem jakies drugie nie chcialo pobawic sie jego zabawkami, aby czasem nie sypnelo piaskiem, nie uczycie dzieci jak sie bawic RAZEM dla was najwazniejsze to Konsumpcja i Gadzety. Exdebil ma racje. I pamietajcie - to wy! Dzieci komuny z tym wspanialym niezapomnianym dziecinstwem wychowujecie teraz wspolczesne szczury i wspolczesnych konsumentow, do siebie miejcie pretensje i nie zwalajcie na swiat dookola bo tak najlatwiej!

Gość gość
ja nie chodziłam z kluczem na szyi, była świetlica gdzie dzieci spędzały czas po szkole, zanim rodzice skończyli pracę...gówniane czasy to sa teraz, w dobie kapitalizmu...bieda, bezrobocie, problemy bezdomności...