Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koperta na wesele

Polecane posty

Gość gość

Idę na wesele mojego dalszego kuzyna. Mam 24 lata, będzie ze mną chłopak. Zapytałam rodziców, ile powinnam dać do koperty, to mnie opieprzyli, że osoby niepracujące nie dają pieniędzy i jeśli to zrobię, to popełnię faux pas. Oni dadzą kopertę, a ja kartkę z życzeniami. Czy to normalne? Pracuję dorywczo, jeszcze studiuję.

Gość gość
ja uważam że skoro ktoś idzie z osobą towarzyszącą ,czyli dostał oddzielne zaproszenie,powinien dać oddzielnie prezent. jeśli szła byś z rodzicami sama to ok możesz się podłączyć pod wspólną kopertę ale skoro idziesz z kimś to nawet niewielki prezent ale trzeba kupić.

Gość gość
a co to ma za znaczenie czy ktoś pracuje czy nie? jak ktoś zarabia 3 tysiące to jest takim samym gościem jak ten niepracujący i nic go nie zwalnia z prezentu dla nowożeńców

Gość gość
No to ładnie. Jak dam kopertę, to według nich będzie nietakt, a jak nie dam, to według innych :O

Gość gość
uwierz wedlug mlodych nie bedzie to nietakt oni pewnie wrecz beda sie z tej koperty cieszyc. A sprawa jest prosta jesli masz jakas kase to daj te koperte jak nie masz to trudno. Ale koperte powinno sie dac, od ciebie zalezy czy to zrobisz czy nie. Majac 24 lata nie wypada podpinac sie pod rodzicow.

Gość gość
wolalabym nie isc wcale, niz isc tylko z zyczeniami i osoba towarzyszaca

Gość gość
Dokładnie to powiedziałam rodzicom - że wolę w ogóle nie iść. Oni wciąż upierają się, że osoby niepracujące nie dają pieniędzy :O

Gość gość
jeżeli byś poszła bez chłopaka to nie musisz dawać koperty z kasą ale jak idziesz z chłopakiem to nie wypada żeby on był na imprezie na krzywy ryj

Gość gość
Skoro twoi rodzice użyli określenia faux pas to powinni znać zasady savoir-vivre. Niestety, ale ich nie znają. Zasady te jasno określają KTO, CO i O JAKIEJ WARTOŚCI powinien podarować w prezencie. W tym przypadku jesteś osobą dorosłą, otrzymałaś osobne zaproszenie do tego z osobą towarzyszącą także powinnać kupić prezent lub wręczyć kopertę o wartości minimum takiej jaką państwa młodych będzie kosztowało ugoszczenie Ciebie i Twojego chłopaka. W Twojej sytuacji w bardzo złym tonie byłoby nie wręczenie prezentu.

Gość gość
Jak ktoś już wcześniej napisał gość to gość i za każdego gościa płaci się tyle samo więc każdy powinien dać prezent lub kopertę. Poza tym nie masz 16 lat tylko 24. W twoim wieku nawet nie wypada podpiąć się pod rodziców. Powiedz mamusi że nie jesteś już malutką córeczką i nie wypada żebyś nic nie dała. A tak w ogóle może najwyższy czas wziąć sie do pracy. Ludzie w twoim wieku studiują i pracują choćby dorywczo i mają jakieś swoje pieniądze.

Gość gość
Dla porównania w twoim wieku zarabiałam 2,5 tys w niektóre miesiące nawet prawie 2,8 studiując dziennie i zaocznie. Pracowałam w tyg po zajęciach na uczelni i w co drugie weekendy. Jak się chce to się da

Gość gość
kazdy daje tyle ile moze tepaku, to dzien w ktorym wszyscy maja sie cieszyc z zawarcia malzenstwa a nie z powodu prezentow. Jak ktos liczy na zwrot talerzyka to lepiej niech wcale nie wyprawia wesela, to bardzo zalosne podejscie

Gość gość
Nie musicie dawać koperty. Może to być prezent np kosz pełen słodyczy+ kwiaty i tez będzie ok.

Gość gość
faux pas to będzie jak mając 24 lata nie dasz koperty. Ewentualnie prezent, ale sama kartka z życzniami to dopiero będzie gafa..