Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pogubiona88

Czy jest notowany?

Polecane posty

Gość pogubiona88

Mam pytanie. Mój partner mając 15 lat nie należał do "grzecznych chłopców". Między innymi hodował sobie Maryśkę. Miał wówczas "najazd" policji do domu, został zabrany do izby dziecka i po dobie wypuszczony. Teraz ma 28 lat... Moje pytanie jest takie, czy nadal w dokumentach jest odnotowane jego wykroczenie z dzieciecych lat? Czy może po 18 roku życia karta się "czyści"? A może "do wglądu pracodawcy" jest czysty, ale w kartotekach policyjnych będzie już zawsze? Bardzo proszę o szybkie i poważne odpowiedzi....

Gość gość
Podbijam!

Gość gość
W krajowym rejestrze karnym (tzw. zapytanie o karalność) będzie, że jest nienotowany, więc dla pracodawcy będzie czysty, ale jeśli będzie starał się o pracę w policji albo innych służbach mundurowych, to zawsze będą wiedzieli (bo pytają policji a w policji nic się nie zaciera). Oczywiście nie mogą tego wykorzystywać przeciwko człowiekowi, bo jeśli jakaś karalność została zatarta, to człowiek jest czysty, ale dla policji - mundurówka (wojsko, policja, służby więzienne) jesteś już stracony. U nich szansy na pracę nie będzie.

Gość gość
ponadto nie zostanie sędzią, ani prokuratorem. tam też jest wymagana czystość