Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123oopcz

czy ojciec może mnie wymeldować?

Polecane posty

Gość 123oopcz

Mam 26 lat od kilku lat wynajmuję osobne mieszkanie. Mam pytanie czy ojciec może mnie sam wymeldować z rodzinnego domu? Czy ja też muszę być przy tym obecna i to podpisać?

Gość gość
A chcesz się gdzieś indziej zameldować od razu?

Gość 123oopcz
no właśnie nie bo wynajmuję nielegalnie i nie mogę się zameldować czyli zostałabym bez meldunku

Gość Jakie to żenujące
Ojciec nie może Cię wymeldować bez Twojej zgody.Powinnaś się pokazywać w swoim miejscu zameldowania,żeby Cie widzieli.Na wszelki wypadek zrobilabym zastrzeżenie w biurze meldunkowym że ojciec coś kombinuje.Najlepiej złóż pismo informujące o jego zamierzeniach!

Gość 123oopcz
Czyli żeby mnie wymeldować to ja muszę być z nim w urzędzie i muszę wyrazić zgodę?

Gość lila fila
Moze cie wymeldowac jesli udowodni ze mieszkasz gdzies indziej,moj tak zrobil bo nie mieszkam w polsce 10 lat

Gość gość
owszem może cię wymeldować bez twojej zgody. "Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca. Jeżeli osoba, która opuściła miejsce swojego pobytu stałego nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego, obowiązek zawiadomienia właściwych organów gminy obciąża podmioty posiadające określone prawo do lokalu ( np.właściciel), w którym osoba, która nie dopełniła swego obowiązku meldunkowego zamieszkiwała. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego. Wraz z zawiadomieniem, właściciel lokalu powinien złożyć wniosek o wymeldowanie osoby ( wzór wniosku), która bez wymeldowania się opuściła swoje dotychczasowe miejsce pobytu stałego. W takim przypadku organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się." Zresztą od 2016 roku zniknie w ogóle obowiazek meldunkowy. Już teraz dla wielu urzędów właściwym adresem jest ten zamieszkania a nie zameldowania.

Gość 123oopcz
no dobra on mnie wymelduje i co ja mogę sobie tak żyć bez zameldowania. Bo w obecnej chwili nie mam możliwości zameldowania się.

Gość lila fila
a w ogole jest jeszcze obowiazek meldunkowy?

Gość gość
Meldunek znika od 2016roku. Owszem możesz żyć bez meldunku. Podajesz adres zamieszkania.

Gość gość
nie ma, nie trzeba miec meldunku, ale musisz podac miejsce pobytu