Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak pomóc niemowlakowi przy zatwardzeniu?

Polecane posty

Gość gość

niemowlak 3 m-ce

Gość gość
Jak masz termometr rtęciowy to wsuń tą końcówkę z rtęcią w jego pupe na 10 sekund

Gość gość
Ja bralam patyczek do uszu i maczalam w oliwce i smarowalam dziecku odbyt delikatnie do środka trochę wkładałem ten patyczek i po ściankach smarowalam i potem zawsze była kopa. Bralam nóżki w górę i masowalam brzuch. Ale to było bardzo rzadko jakieś 4-5 razy się zdarzyło jak już 3 dni nie robiła sama to to zawsze pomogło.

Gość Strachliwa Mama
pije juz herbatki ..? jak tak to kompocik z jabłek , zalecenie pani doktor, bo czesto jechalismy na czopkach ... kompociki pomagaja ale wtedy przygotuj sie na armagedon :)

Gość gość
kompot z jabłek dla 3 miesieczniaka? pogielo cie?

Gość magiolax
kompot z jabłek działa ZAPIERAJĄCO podaje się go, podobnie jak gotowane jabłka przy biegunce!!!!!

Gość Purchawa
Mój synek też miał ten problem. Termometr nie pomaga bo nie daje ujścia gazom z brzuszka. Nam najbardziej pomógł kateter rektalny dla niemowląt WINDI. Końcówkę smarowałam oliwką, rozmasowałam brzuszek, wsunęłam kateter i koniec męki maluszka. Polecam :) Był pomocny także przy kolkach. Teraz ma 3,5 mca i mimo częstego stosowania katetera bez problemu sam co dzień robi kupki. Powodzenia :)

Gość Strachliwa Mama
jabłka działaja zapierajaco ?????????? buahaha od kiedy ??????? tak powtórze kompocik mi taki sposób poleciła pediatra i nam pomogło.Jesli dziecko poje juz herbatki to mozna dac kompocik

Gość gość
też polecam rurki windi i masaż brzuszka. ewentualnie czopek.

Gość gość
ja na początku jak była całkiem mała to brałam jej nóżki zginalam i lekko dociskalam do brzuszka. zazwyczaj pomagało bo nawet jak nie zrobila kupy o te gazy z niej uszly i później było jej łatwiej. jak już było naprawdę źle że nie robiła kupy 3 dni to dawałam kawałeczek czopka glicerynowego. jak skończyła 3 miesiące to dawałam jabłko ze sloiczka. wystarczała jedna mała lyzeczka.

Gość odkiedy
od kiedy jabłko działa zapierajaco ? jabłko jest dobre na zaparcia , tez polecam

Gość Strachliwa Mama
dokładnie :) czyli mnie nie pogieło :)_

Gość gość
herbatka z kopru wloskiego lub rumiankowa a jak bedzie starszy to sliwki w sloiczku

Gość gość
ja za miesiąc zostane mama ale w windi już się zaopatrzyłam - zamówiłam na allegro. A co do jabłek to od kiedy działają zapierająco? Włąśnie na zaparcia poelca sie jesć jabłka, mi zawsze pomagały.

Gość gość
najlepsze efekty daje herbata miętowa, rumianek

Gość gość
Ja do tych rurek podchodze tj do wiaderka zamiast wanienki z reszta rozmawialam o rurkach z pediatra-odradzila. Ja robilam tak: wyszukaj na you tube filmik gdzie jest pokazany masaz brzuszka na kolke, oprocz tego: uginalam nozki ale byly takie sytuacje gdzie i to nie pomoglo, bylam na wizycie akurat wiec zapytalam pediatry jak pomoc, uslyszalam czopki glicerynowe ale jak najrzadziej bo uzalezniaja i jak pierwszy raz uzylam to dobrze czopka nie wlozylam jak juz bylo po wszystkim :) a co do tych rurek to zeby nie bylo: ja mam 22 lata a nasza pediatra ok. 40 wiec stare i zacofane nie jestesmy, wystarczy ze maluszek sie nie tak ruszy przy wkladaniu rurki a mozesz cos uszkodzic. ale kazdy ma swoje sumienie i swoje dziecko ja tylko powtarzam slowa naszej pediatry

Gość gość
Boze przeciez nie pisze laska,ze jablko zapiera w ogole,tylko jablko gotowane.

Gość gość
też bym chciała mieć takie problemy :( ja przez długi czas w ciąże zajść nie mogę :(

Gość gość
Co można niby dziecku uszkodzić? Bzdura. Rurki windi są gumowe- miękkie. Często używaliśmy przy kolkach i jakoś nigdy nie zrobiłam dziecku krzywdy. Zwłaszcza, że jak już się męczył z kolką i widział co się święci to spokojnie czekał aż skończę bo rozumiał że mu to pomaga. Początkowo sama miałam obiekcje, bałam się, że go rozleniwią i nie będzie w stanie sam zrobić kupki ale moje obawy okazały się niepotrzebne. Minęły kolki, pijemy herbatkę z rumianku (po koperku miał jeszcze gorsze kolki) i kupki robi sam, bez bólu.

Gość gość
czopki glicerynowe za 5zl napój śliwka Hipp za 3zl dla dzieci polecam starszemu łyzeczkę otrębów z blonnikiem daję do mleczka, po 20minut obsrany ze strach. ale mój ma 11miesięcy, twój za mały!!!

Gość gość
ja bym ryzykowala gdzies 1/3butelki hippa sliwka od 4 miesiaca, jest bardzo delikatna i kupa bedzie