Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taka prawda.

Ludzie jadą za granicę bo tam żyją lepiej niż we własnym kraju. Taka prawda!

Polecane posty

Gość Taka prawda.

Taka prawda. I nie uwierzę ze za granicą żyje ktoś na kupie,czy nie ma na wakacje czy jedzenie. Chyba że 1 osoba na 50 osób :) Ja tutaj mieszkam ze swoją rodziną(mąż,dziecko,drugie w drodze) od 1,5 roku. Nie mieszkam na kupie i nie widziałam wśród znajomych aby ktoś tak mieszkał. A każdy ma różną pracę. Na przykład,para pracująca w fabryce mająca jedno dziecko. Mają domek 2bed+salon itp. W obecnej chwili sa w Polsce. Tydzień u rodziny a potem tydzień w Łebie bo tak wybrali. A w Polsce? Co będzie miało małżeństwo pracujące na produkcji w fabryce? Nie będę już brzydko pisać. Pozdrawiam

Gość gość
Tak jest. I szkoda,że nasz kraj nie potrafi nic nam dać. Dlaczego do innych krajów ludzie się pchają a do naszej POLSKI nikt ? A przepraszam:murzyni(stadion-skarpetki nike),chińczycy(stadion tanio tanio bluzka,sajginki). Chyba tylko oni :) Lepiej to już napewno nie będzie,czas się zwijać stąd.

Gość gość
Prawda :) Mam rodzinę za granicą. Jedyny minus że tęskni się za rodziną i przyjaciółmi. Ale to fakt. Lepiej się żyje, stać na godne życie.

Gość sros a nie gosc
Każdy się smieje,że za granicą Jolka sprząta,czy jest kelnereczką. Ale jak to samo robiła w Polsce to nikt nic nie mówił. Tylko różnica polega na tym,że ta Jolka skorzysta bardziej z życia za granicą niż w polsce. To był przykład mały. Ja zasuwając tutaj w te wakacje wybrałam Chorwację. Tak jestem podniecona. Bo mieszkając w Polsce nie mogłam uzbierać na Władysławowo,czy Kołobrzeg.

Gość gość
A ja wracam do Polski. Uzbierałam kwotę,skkończyłam szkołe. Budowa domu dobiega końca. Nie wiem czy to dobry pomysł,bo boję się co będzie za kilka lat. A w Anglii aż tak źle nie mam.

Gość gość
ja tam mieszkam w PL i dobrze mi tutaj. ja jestem aktualnie w domu z dwójką dzieci, pracuje tylko mąż, stać nas na wakacje i in przyjemności. mamy swoje mieszkanie, 3 pokoje, a poza tym kocham PL :)

Gość gość
A ja kocham kraj w którym jestem na emigracji. Blisko góry,morze :) Tanio,lekkie życie. W Polsce wiele ludzi może o takim pomarzyć :P

Gość gość
takich jak ty w pl jest bardzo malom

Gość gość
Wiele Polaków na nic nie stać,nawet na mazury :P

Gość gość
a ja jestem tym przykladem ze zmywaka :) ja w uk na zmywaku polak w pl na kasie. ja co miesiac jeade sobie na wakacje a ty dalej z**********z na kasie. pozdrawiam wszystkich emigrantow

Gość gość
i tak trzymać :) Kochani my ze zmywaka,miotły damy radę :) Ale do Polski za nic wracać nie będziemy :D

Gość gość
nie kazdy polak za granica jest na zmywaku - chociaz i ja mialam takie fuchy zanim doszlam do tego gdzie teraz jestem. bylam niania , kelnerka, a dzisiaj juz od 2 lat pracuje w banku najpierw na customer cervice a teraz jako mortgage adviser :) nie narzekam na swoje zycie. moze kokosow nie mam ale stac mnie na wszystkie oplaty na wakacje i zeby jeszce cos odlozyc pozdrawiam emigrantow :)

Gość z za granicy30
wiem, ze to odpowiedz na moj temat i oswiece cie autorko: wielu polakow zyje na kupie i to z dziecmi. Bo tacy co zyja na kupie sami to nikogo nie interesuja, znam dziewczyne, ktora jest 12 lat w kraju w ktorym mieszkam i wynajmuje pokoj malutki do tej pory. Co tydzien mamy jakas sprawe polakow, a to pijanstwo i awantury (w domu z dziecmi oczywiscie) a to zle warunki badz zaniedbanie. Niestety, ale jak sie z takimi ludzmi nie przebywa to sie nie wie o ich istnieniu, ja tez jak zaczelam prace swoja to nie moglam uwierzyc, ze tyle polakow tak zyje.

Gość gość
z za granicy- zgadzam sie sama tak tez mieszkalam na kupie z innymi ludzmi- meczace to - ale trzeba w zyciu miec jakis cel. Ja mialam i dzisiaj z narzeczonym kupilismy juz dom i go splacamy , mamy dobra prace bo do tego dazylismy- kazdy jest kowalem swojego losu

Gość z za granicy30
oczywiscie, ze kazdy jest kowalem swojego losu, poczatki moga byc ciezkie, ale trzeba cos z tym robic. Rodziny, u ktorych sie interweniuje to przewaznie facet pracownik fizyczny, zero znajomosci jezyka, wykorzystywany i robiacy za najnizsza stawke, a kobieta siedzi w domu i nic nie robi dostana marne grosze na dziecko (nawet na utrzymanie miesieczne dziecka nie starcza) i zyja weseli na kupie ze wszystkimi, a kazda cene przeliczaja na zlotowki:O I ja nie znam takich ludzi prywatnie, wiekszosc poznalam w pracy i mimo wszystko stwierdzam, ze naprawde duzo rodakow tak zyje niestety.

Gość gość
ja osobiscie tez nie znam- ale slyszalo sie nie raz nie dwa. Moja znajoma pracuje w council'u i opowiada jak to polacy ani me ani be rzucaja sie i przekliaja - uwazaja ze im sie wszystko nalezy. Zgadzam sie rowniez z tym ze kazdy jest kowalem swojego losu. Jak od poczatku wystawi sobie jakis cel to bedzie do niego dozyc . Moim bylo nauczyc sie jezyka zrobilam to , potem lepsza praca a teraz zbieram na dom lub mieszkanie.

Gość gość
Ale ci którzy żyją na kupie robią tak nie z przymusu tylko z wyboru.Albo wolą się teraz przemęczyć i odkładac na jakiś cel, albo po prostu chleją i wisi im gdzie mieszkają. My na razie przymierzamy się do wyjazdu do Niemiec. Musimy szybko podjąć decyzję - dopóki dziecko jest małe. Mój narzeczony pracuje w Berlinie już drugi rok.Ma możliwość zostania współwłaścicielem firmy w której robi.Jak się uda - żegnaj Polsko!

Gość z za granicy30
oczywiscie, ze z wyboru:O bo przeciez pracowac sie nie chce, jezyka uczyc sie nie chce i wyniesione jest to tez z domu rodzinnego pewnie. Ja sobie nie wyobrazam mieszkac w 1 domu z mezem i dzieckiem i jeszcze dwoma rodzinami. Przeciez to koszmar jesli chodzi o lazienke czy kuchnie:O Ja tej znajomej mowilam, ze dlugo tak nie pomieszkaja, bo wiem jak to sie konczy. No, ale ona woli sobie isc na czarno dorobic sprzataniem i zadowolona, ze jezyka znac nie musi. I jeszcze jedno najwazniejsze: u kazdego polaka zyjacego na kupie czy tez pijacego obowiazkowo musi byc w pokoju duza plazma:D

Gość Oni z wyboru
mieszkają na kupie,bo nie uwierze że dlatego bo MUSZĄ. Przepraszam,ja wyjechałam z mężem i córką. Nie znaliśmy ang,ale po znajomości to co innego. Ja tam trochę coś dukałam. Dzisiaj już lepiej,nie stresuję się z pójściem do lekarza czy gdzie kolwiek,bo jednak nadal pracuję nad poprawieniem języka,tak jak i mąż. Pracuję jako niania,mąż w budownictwie. Wynajmujemy domek. Na starcie zatrzymaliśmy się 1 mc u znajomych. Więc tu za prace fizyczne można normalnie coś wynająć samemu ,bez siedzenia na kupie. Odłożyć i tak wyjechac sobie w wakacje gdzieś. Zgodzę się z autorką. A jak się nie chce pracować,albo odpowiada komuś mieszkanie w 10 osób na pokoju to jego wybór.

Gość z za granicy30
przeciez napisalam, ze zyja tak bo im sie inaczej nie chce, a przewaznie to polkom sie nie chce pracowac. Bo maz pracuje to wystarczy, a zycie na kupie im odpowiada. Im moze tak ale mogliby pomyslec o tych dzieciach biednych:O

Gość gość
To jest ich sprawa. Jak się tak litujesz,to chodź do Polski i popatrz jak wiele rodzin żyje na kupie. Rodzeństwo z własnymi rodzinami. Bo k***a w tym kraju nie jeste realne mieć własny kąt.

Gość z za granicy30
ich sprawa? Nie do konca, pisalam o tym w swoim temacie. ja sie wystarczajaco napatrzylam na te kobiety jak potem placza jak im dzieci zabieraja do rodzin zastepczych. Ale po cholere wyjezdzac i sie nie dostosowac i ryzykowac utrata dziecka? albo zakasaj rekawy do pracy albo siedz w kraju i tam sobie bieduj, bo w Polsce chocbys i w 40 osob mieszkala to ci z tego powodu dziecka nie zabiora.

Gość gość
Bo Polska to bagno i kraj zacofany. Ale ludzie też cierpią. Z urzędu nie tak łatwo dostać mieszkanie,dom to wcale. A kredyt też nie tak łatwo. Za granicą ludzie mają możliwości wiele.

Gość gość
super temat. Ja akurat nie pracuje, bo nie mogę znaleźć pracy. Niestety nie interesuje mnie telemarketing i praca na zmiany nocne w fabryce, bo prostu zdrowie mi na to nie pozwala. A normalnej pracy za byle jakie pieniądze znaleźć nie można. Dodam, że znam język angielski na poziome B2 może trochę wyżej, ciężko mi to samej określić. I pracy nie mam!!!

Gość z za granicy30
jak tak narzekacie na ta Polske i na to, ze za granica wiele mozliwosci to przyjedzcie i probujcie:P Co wam szkodzi? ale zapewniam, ze za granica tez mieszkan i domow nie rozdaja, a kredyt wcale tak latwo dostac nie jest, tym bardziej jak jestes obcokrajowcem.

Gość ja dom dostałam :)
więc nie p*****l kochana :) Mam męża i dwójkę dzieci. Dostałam bez problemu. Teraz i ja poszłam do pracy. Jestem szczęśliwa. A znajoma z mężem własnie zakupiła sobie mieszkanko,w weekend parapetówka :) Na Polskę każdy ma prawo narzekać jak się zna panującą tam sytuacje. Ja też akurat znam,bo widzę co się dzieje wśród znajomych mi ludzi,jak i bliskich.

Gość gość
Ja za gotóweczkę z mężem dom kupilismy. ANGLIA,piękny kraj :) Tęsknimy za rodziną,ale w Polsce to byśmy mogli pogrzebać w kibelku i marzyc. Tutaj mam stałą pracę i jest ok.

Gość z za granicy30
oj wiem, ze daja czasem, w Polsce tez:P Mnie tylko bawi jak ktos uwaza, ze w Polsce to wszystko nierealne, a za granica to mu na tacy sie to poda:)

Gość gość
nie wierze ze za gotowke dom kupials ... chyb to co wysralas pod siebie i jadlas. Albo kupilas jakies gowno w dzielnicy do d**y. Za dlugo tu mieszkam i zabardzo znam realia aby w to uwierzyc i nie nie zazdroszcze ci. nie zapomnij dodac ze dom kupilas 2 lata po przyjezdzie

Gość gość
tak żyją k***a lepiej ...widzę to na co dzien jak przyłażą bo ściągneli swoje rodziny żony z dziećmi a teraz nie mają pracy a jak już mają to zarobią tyle aby zrobić opłaty i kupić coś żreć ,często gęsto byle najtańsze gówno ! zero ubezpieczeń rentownych tylko podstawowe aby w razie W móc pójść do lekarza !! i tylko łażą od budowy do budowy gówno potrafiąc robić zero doświadczenia ,łażą i proszą się o jakąkolwiek pracę ....tylko pytanie jaką !!!!!! ???? memłótów i nic nie potrafiących tutaj gdzie jestem jest już pod dostatkiem !! Kobiety sprzątają za pare- euro zaniżając tym stawki jakie wypracowały te Kobiety które zajmują się tym od lat!!!! Jaki sens ma to ich emigrowanie jak dalej żyją od pierwszego do pierwszego a nawet i nie ,bo wiecznie pożyczają pieniądze ! Nie lubiłam cyganów ale nasz naród już prawie się niczym nie różni ....ciągają się jak cyganeria z kraju do kraju i marzą o wielkich pieniądzach o cudnych urlopach o szybkich autach....pytanie z czym do ludzi?! Bo chyba nie z takim nastawieniem na tylko i wyłącznie życie konsumpcyjne ! Zero ambicji za parę euro własną rodzinę co nie którzy by sprzedali ! Wstyd!