Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zagubiona w buszu

Mirena tak czy nie Rozgrzeszenie

Polecane posty

Gość Zagubiona w buszu

Czy dostanę rozgrzeszenie jak założę system Mirena?

Gość Zagubiona w buszu
Czy ktoś może powiedzieć? Cokolwiek?

Gość gość
O to zapytaj kapelana

Gość Zagubiona w buszu
Ale pytam dziewczyn które mają bo każdy ksiądz jest inny

Gość gość
"bo każdy ksiądz jest inny" To będziesz od razu pytać jaki to ksiądz i jechac na drugi koniec Polski na spowiedź? :D Według mnie nie powinnaś dostać rozgrzeszenia, jesli nadal masz wkładkę, bo nie spełniony bedzie warunek mocnego postanowienia poprawy.

Gość Zagubiona w buszu
Jak założę mirenę:) Dokładnie tak napisałam najpierw czytaj ze zrozumieniem a potem skacz jak żaba w trampkach

Gość gość
Jaka Ty jesteś tępa. :o No to jesli nadal będziesz mieć wkładkę. Mówimy o sytuacji w trakcie spowiedzi.

Gość gość
Jezeli założysz i nie będziesz korzystała z sexu tylko leczniczo.To sobie miej.Natomiast antykoncepcyjnie to jest to grzech.Nie napisałaś w jakim celu zakładasz.

Gość gość
Zawsze jest to grzech. Tak samo z tabletkami hormonalnymi.

Gość Zagubiona w buszu
Ja jestem tępa:) Cóż słowa bardzo inteligentnego człowieka, który zna się na wszystkim i wie wszystko:) jestem tępa bo zwróciłam uwagę na twoją głupią wypowiedź:) Polak całą gębą:)

Gość Zagubiona w buszu
Albo stara panna ze sztucznym, który nie zapładnia:) Ale to nie grzech:)

Gość Zagubiona w buszu
Ponawiam pytanie:)

Gość journeyforever
hmm jak wiesz tylko kalendarzyk małżeński jest dopuszczany przez nasz kościoł wiec nie sądze ale możesz spróbowac

Gość kosciol katolicki
dopuszcza jedynie metody naturalne, a i to jedynie w czasie trwania malzenstwa. Inne srodki sa grzechem. Spirala tym najgorszym, bo wg wiekszosci ksiezy, to srodek....poronny. Nie rozrozniaja zwyklej spirali od hormonalnej. Jesli trafisz na jakiegos madrzejszego, byc moze uslyszysz cos o szanowaniu siebie i swojego zdrowia, ale dostaniesz odpuszczenie, jednak... nie liczylabym zbytnio na to. Zastanow sie lepiej, czy musisz pojsc do spowiedzi, czy bardziej potrzebujesz rozgrzeszenia, czy...spirali? Bo obawiam sie, ze wybor jednego, oznacza rezygnacje z drugiego.

Gość Zagubiona w buszu
Dzięki, ale dlaczego nic nie mają do tego kiedy mówię , że jestem na tabletkach, ja już nic nie rozumiem z ich podejścia. Tabsy tak Hormon w spirali nie To chore i nie umiem tego zrozumieć

Gość kosciol katolicki
po pierwsze - zaznaczasz, ze to spirala hormonalna? po drugie - wiesz, ze warunkiem rozgrzeszenia jest zal za grzechy i postanowienie poprawy? A Ty trwasz w grzechu, bo do spowiedzi idziesz ze spirala w macicy, zamiast po jej usunieciu... :) gdybys byla matka piatki dzieci, ktora ze wzgledow zdrowotnych nie moze miec jolejnego, a zyje przykladnie w malzenstwie, to pewnie inaczej by na to patrzono, niz w wypadku panny zyjacej w nieformalnym zwiazku. Kosciol katolicki ma swoje zasady, a Ty chcesz podwazac jedna z wazniejszych i jednoczesnie dostac rozgrzeszenie mimo "zycia w grzechu" ;) Ja od lat nie chodze do spowiedzi, bo czulam sie jak hipokrytka. Albo akceptuje zasady i sie do nich stosuje, albo...zyje po swojemu liczac, ze Szef z gory mi wybaczy :)

Gość Zagubiona w buszu
A czy ktoś może miał doświadczenie z w/w sytuacją? Ja już mam dzieci i muszę mieć pewność a bez sexu żyć nie chcę a co dopiero mąż:)

Gość Zagubiona w buszu
Jeszcze jedno to z nimi jest problem bo tabletki akceptują:) Wiesz oni sami wiedzą ze antykoncepcji nie wyplenią ale dlaczego tabsy akceptują a mireny nie? Głupie prawda?

Gość kosciol katolicki
mysle, ze chodzi o powszechne przekonanie, ze spirala to srodek poronny, czyli praktycznie aborcyjny... Nie idz do spowiedzi do pierwszego z brzegu ksiedza, lecz poszukaj jakiegos madrzejszego, wyksztalconego. Za czasow studenckich lubilam osrodki prowadzone przez Dominikanow. Ale nie licz na to, ze kazdy posrod nich automatycznie ma liberalne poglady. Uwazam jednak, ze powinnas zaznaczyc w spowiedzi, ze jestes mezatka i masz juz dzieci, a dopiero potem mowic o swojej o spirali...

Gość Zagubiona w buszu
Dzięki:) Pozdrawiam

Gość kosciol katolicki
prosze :) pamietaj zeby zaznaczyc, ze stosujesz spirale hormonalna, nie poronna... ze to tak, jakbys przyjmowala pigulki, tyle ze z pominieciem watroby, wiec to wersja lepsza ze wzgledow zdrowotnych

Gość Zagubiona w buszu
Muszę już za dużo najadłam się tabletek, moje bóle głowy od pół roku nie pozwalają mi na tę metodę i mój gin po zmianie kolejnej tabletek powiedział że pozostaje mi tylko Mirena, bo plastrów boję się ja :)

Gość gość
Zarowno tabletki jak i spirala hormonalna mogą mieć działanie wczesnoporonne. I obie z oficjalnego punktu widzenia są takim samym grzechem. A to z czego ksiądz da rozgrzeszenie a z czego nie, kiedy i dlaczego to juz inna sprawa. A i tak pozostajesz hipokrytka.

Gość Zagubiona w buszu
Powrót pani z wibratorem:) Pozdrawiam cię serdecznie:) Jak z ciebie taka katoliczka to poczytaj Pismo Święte i zobacz co grozi za poniżenie nazywanie kogoś w ten sposób:) Jeszcze raz gorąco pozdrawiam i życzę miłego orgazmu:)

Gość gość
Nie jestem katoliczka. 🖐️

Gość Zagubiona w buszu
Na forum:)

Gość kosciol katolicki
wg zasad kosciola jeszcze do nie dawna wspolzycie moglo sluzyc jedynie prokreacji, nie przyjemnosci. Dopiero w ostatnich dziesiecioleciach zmieniono stosunek (nomen omen) do tego, oficjalnie dajac malzonkom prawo do orgazmu ;) i pozwolono stosowac naturalne metody antykoncepcji. Dawniej juz samo wspolzycie w dni nieplodne, czyli takie nie podjete w celu splodzenia potomka, bylo uwazane za grzeszne :P jak widac Kosciol poszedl z duchem czasu :D wiec nie wiesz szanowny gosciu, czy za pare kolejnych dziesiecioleci i pigulki hormonalne, czy gumki nie zostana uznane za srodek dozwolony. W koncu chodzi o to, by nie dopuscic do zaplodnienia, a nie zabijac plod. Albo i noworodka...co ma miejsce coraz czesciej. Sama natura rowniez abortuje uszkodzone plody, a poronieniami kosciol rowniez sobie nie radzi. Nie wiem, czy wiesz, ale plodu ktory poronilas nie pochowasz zgodnie ze swoja wola, nie bedzie mszy pogrzebowej, bo...okaze sie wtedy, ze taki plod to jednak jeszcze nie dziecko! :o dlatego gosciu wybacz, ale najwiekszym hipokryta w calej tej sprawie jest nasz katolicki kosciol! Rozumiem, ze bedzie potepial aborcje. Ale nowoczesne srodki antykoncepcyjne nimi nie sa. A cala reszta to juz spor swiatopogladowy...

Gość Zagubiona w buszu
Super!!!

Gość gość
Co super? Z czego się tak cieszysz? Z tego, że kolejna hipokrytka uważa, że kościół powinien dostosować swoje zasady moralne do jej „widzi mi się” podyktowanego tylko i wyłącznie wygodnictwem? Kościół dopuścił NMPR w latach 60. XX wieku. Czyli w zasadzie wtedy, kiedy medycyna osiągnęła coś sensownego w kwestii antykoncepcji. W zasadzie uściślił jedynie swoje nauki w świetle nowych faktów, zezwalając na stosowanie metod, które nie ingerują w naturę. Co się tyczy grzeszności stosunków w dni niepłodne - w 68. roku wydano Encyklikę Humanae Vitae, które mówi m.in. o odpowiedzialnym rodzicielstwie. Cytuję fragment: „Jeżeli zaś z kolei uwzględnimy warunki fizyczne, ekonomiczne, psychologiczne i społeczne, należy uznać, że ci małżonkowie realizują odpowiedzialne rodzicielstwo, którzy kierując się roztropnym namysłem i wielkodusznością, decydują się na przyjęcie liczniejszego potomstwa, albo też, dla ważnych przyczyn i przy poszanowaniu nakazów moralnych, postanawiają okresowo lub nawet na czas nieograniczony, unikać zrodzenia dalszego dziecka.” Co do mszy pogrzebowej to z tego co wiem kościół może odmówić takiej mszy każdemu, kto nie został ochrzczony, jak również osobie, która nie praktykowała (np. nie przyjmowała wizyty duszpasterskiej). Wreszcie antykoncepcja hormonalna jest ingerencją w naturę i z tego powodu nie jest przez kościół dozwolona.Encyklika mówi o tym, że można stosować w celach leczniczych, ale z tego co wiem to kościół namawia raczej do wizyty u lekarza, który zaproponuje leczenie zgodne z naukami kościoła. I powtarzam po raz kolejny antykoncepcja hormonalna może mieć działanie wczesnoporonne. Występuje ono rzadko, bo jest zabezpieczeniem awaryjnym, gdyby nie zadziałały główne mechanizmy, ale nie można go zupełnie wykluczyć. I żeby było jasne, nie mówię tutaj ani o aborcji farmakologicznej (misoprostol sam lub w połączeniu z mifepristonem) ani o antykoncepcji postkoitalnej (tabletki 72h po i obecnie również tabletki do 5 dni po) tylko o spirali uwalniającej hormon, tabletkach jedno- i dwuskładnikowych, krążku dopochwowym, plastrze antykoncepcyjnym czy implancie. Jak wyobrażacie sobie akceptację przez kościół takich środków w sytuacji gdy zabroniona jest aborcja kiedy pewne jest, że płód nie przeżyje, a życie matki jest zagrożone? Walczycie w tej chwili z wiatrakami. Nie interesuje mnie to czy uważacie, że nauki kościoła są słuszne czy nie. Guzik mnie to obchodzi. Jeśli ktoś deklaruje, że jest katolikiem i zależy mu na otrzymaniu rozgrzeszenia to takie podstawowe kwestie powinien rozumieć.

Gość kosciol katolicki
Ochrzcic drobinke, ktora poronilam moge sama, to tez jest zgodne z nauka kosciola. Ale proboszcz i tak odmo,wi pogrzebu, bo..? Nie bedzie mial odpowiednich "papierkow" potrzebnych machinie biurokratycznej. Skoro krzyczy sie, ze zarodek jest juz czlowiekiem, to dlaczego ludzkiemu plodowi urodzonemu przedwczesnie kaze sie lądowac w pojemniku na odpadki medyczne? Tu, obronco, Kosciola nie widzisz sprzecznosci? Zadna organizacja koscielna nie walczy o prawo do godnego pochowku takich cial. Za to przeciw nowowczesnej antykoncepcji wala propagandowo az milo :o Nie chodze do spowiedzi od lat, nigdy nie dokonalam aborcji, nie uzywam spirali, ba - od dluzszego czasu jestem sama, wiec zadnej formy antykoncepcji nie potrzebuje. Ale gdybym dzis miala wybierac - nie wahalabym sie ani chwili. Na pewno wybralabym albo pigulke, albo hormonalna spirale. I nie obchodzi mnie stanowisko Kosciola w tej sprawie. Tlumaczyc sie kiedys bede przed samym Szefem, nie przed ksiedzem.