Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noworocznaprzyszlamama

PRZEZIERNOŚĆ KARKOWA-pytanie

Polecane posty

dziewczyny. powiedzcie mi czy przezierność karkową bada się zawsze ?Tzn czy lekarz sprawdza ją normalnie każdej kobiecie w kazdej ciazy.czy to jakies dodatkowe badanie?? I co z badaniami genetycznymi??jesli mam 25 lat i w rodzini nie ma zadnych chorob.to wykupowac je??czy dzieki badaniu przeziernosci mozna tez stwierdzic.ze wszystko ok jesl jsest ona normalnie robiona. mam nadzieje.ze rozumiecie o co pytam.dzieki za odpowiedzi

Gość jkuuiuii
przezierność karkową wykonuje lekarz specjalista gdy idzie się na badania genetyczne...wykonuje się je do 34 l na życzenie ciężarnej (odpłatnie), a po 35 jest obowiązkowe i bezpłatne. Ja miałam badanie genetyczne - USG i z krwi ( test podwójny PAPP-A) ponieważ skończyłam 35 lat :) Ten test jest na kilka chorób - nie tylko Downa...na szczęście u mnie wszystko było w porządku :)

no wlasnie ja w pierwszej ciazy mialam badana przezierność i na jej podstawie gin stweirdzil.ze wszystko ok i wyklucza chorobe downa itp.ale nic dodatkowo nie placilam.normalnie za wizyte badan genetycznych nie mialam i teraz nie wiem wlasnie co robic.czy wykupowacte genetyczne?czy wystarczy ta przeziernosc.tylko teraz mieszkam za granica i niewiem czy tu lekarz wykonuje ją normalnie czy tez odplatnie..

Gość juliier
jesli na przeziernosci karkowej wyszlo wszytso w porzadku to nie konieczne jest wyonywanie badan genetycznych , bo gdyby cos bylo nie tak lekarz by to zauwazyl i sam by cie skierowal :) Moi zdaniem nie ma co sie marwic , ale jesli cos cie niepokoii to idz na takie badanie .

Gość gość
tez mieszkam za granica i tu badanie przeziernosci jest obowiazkowe.O genetycznych nic mi nie wiadomo.Najlepiej przedzwon do swojej placowki i spytaj,jak sprawa wyglada?

Gość gość
zależy od lekarza, ja miałam wykonane to badanie na wizycie kontrolnej u mojego gina. Żadnych kosztów dodatkowych nie było. Miałam 28 lat, w rodzinie żadnych chorób, przezierność wyszła bardzo dobra i stwierdził, że nie trzeba robić innych dodatkowych badań. Posłuchałam go i wszystko jest ok:)