Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o gluten

Polecane posty

Gość gość

1.Jaką kaszkę wybrać jako pierwszą? specjalną dla dzieci np. Hipp, Bobovita, czy może być zwykła kasza manna. 2. Czy mogę rozpuścić ją w wodzie, bo karmię piersią i jeszcze nie chciałabym wprowadzać mm? 3. Mam rozpuścić 2-3 g w 100 ml płynu, ale nie wiem czy dziecko zje od razu taką porcję (nawet nie wiem jaka to będzie konsystencja), czy jeśli zje tylko troszkę, to można już to "zaliczyć" jako pełny posiłek glutenowy w tym dniu? 4. Tak dla pewności - chcę zacząć wprowadzać gdy synek będzie miał 4,5 miesiąca, dobrze liczę, że to będzie 5 miesiąc i wtedy należy rozpocząć ekspozycję na gluten?

Gość gość
Kasza manna to zaklei dziecku jelita dopiero. A nie możesz poprostu dawać narazie warzyw i owoców, póki są świeże, tylko na jakimś przetworzonym badziewiu?

Gość gość
pewnie, że mogę warzywa i owoce. Jak najbardziej będę to robić od przyszłego tygodnia, ale wczoraj pediatra powiedziała mi, że mam zacząć wprowadzać gluten i dlatego pytam.

Gość Tarata
Gluten w 5 msc jeżeli karmisz piersią (a piszesz, że tak), jeżeli mm to w 6 msc. Chodzi po prostu o to, żeby zmieścić się w tzw. "okienko immunologiczne". Wtedy jest najmniejsze prawdopodobieństwo uczulenia na gluten. Mozesz pół lyzeczki rozpuścić np. w herbatce, ale mniejszej ilości. niekoniecznie w 100ml (albo odciagnij swój pokarm i podaj w butelce). Polecam Ci kaszę "zdrowy brzuszek", uważam że jest całkiem niezła (ja od niej zaczęłam). A jeżeli nie gotowa kaszka to próbuj z manna. Co do wprowadzania, mozesz już teraz a jeżeli masz wątpliwość to poczekaj jeszcze z tydzień.

Gość Tarata
Mozesz jeszcze manne dodawać np do zupek przecierowych

Gość gość
Tarat a możesz wyjaśnić to ''okienko''.