Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okresówka

okres podczas brania pigułek- proszę o pomoc

Polecane posty

Gość okresówka

Witam, mam problem Dostałam okresu podczas brania Harmonetu. Mianowicie biorę go już 2 lata i nigdy nic takiego mi się nie przydarzyło. A tu w czwartek dostałam okresu a w piątek miałam wziąć ost.tabletkę. Problem tkwi w tym,że okres jest bardzo obfity, ze skrzepami (wczoraj był duży ok 5 cm) nigdy takiego nie miałam. Nie wiem co mam robić. Czy szukać lekarza czy po prostu sam się skończy... proszę o radę

Gość gość
nie panikuj:/

Gość gość
Czekac. Jesli sytuacja sie powtorzy przy następnym opakowaniu wowczas idź do ginekologa.

Gość okresówka
dodatkowo zabezpieczać się ? Nie wiem może to było spowodowane złą dietą, ost. zaczęłam brać diosminex i redblocker może to jest przyczyna

Gość tez gość
a ja, na Twoim miejscu, zaraz dzwonilabym do swego ginekologa i pytala co teraz? A jesli nie masz takiej mozliwosci, umow sie na wizyte. Skoro wrocila miesiaczka, to byc moze wczesniej i owulacja? Cos tu nie gra i trzeba to sprawdzic. Najwidoczniej piguly nie zadzialaly. A skoro bralas je regularnie i zadnej nie zwymiotowalas, trzeba je pewnie bedzie wymienic na inne. Wyglada na to, ze Cie nie zabezpieczaja. Ja bym nie ryzykowala...

Gość okresówka
może problem tkwi w tym, że 2 miesiące temu nie odstawiłam tabletek, ale później okres był "normalny"

Gość alloalooo
zgadzam sie, poczekac jeszcze 1 opakowanie, jesli sie sytuacja powtorzy to isc do lekarza. ja mialam podobnie, ale okazalo sie ze jednorazowo :)

Gość okresówka
alloalooo a tez miałaś bardzo obfity? Jak tylko wstanę i od razu "leci jak z kranu", jak tak dalej będzie to nie wiem czy dojadę do pracy

Gość gość
Trzeba uregulować poziom hormonów i będzie o.k.

Gość okresówka
kurcze mama mnie nastraszyła,że to mogła być ciąża i poronienie. tabletki biorę zawsze o tej samej porze, regularnie. Czasami różnicy jest 2 godz. ale wykluczam teorie ciąży.

Gość gość
a stosujesz tampony?

Gość okresówka
nie stosuje tamponów

Gość tez gość
dziewczyno, jesli krwawisz az tak, to lec na pogotowie. Porade dostaniesz gratis i od razu. A jesli to cos powaznego (faktycznie poronilas), to czekajac do poniedzialku sporo ryzykujesz...

Gość tez gość
...albo, jesli mieszkasz w duzym miescie, sprawdz ktory szpital ma dzis ostry dyzur, najlepiej z oddzialem ginekologicznym. Wez dowod ubezpieczenia oraz osobisty (choc teraz, od kiedy eWUS wprowadzili, to chyba sam dowod osobisty wystarcza) i jedz od razu na izbe przyjec. Pewnie sie troche naczekasz, ale przynajmniej nie bedziesz soe denerwowac co Ci jest..???

Gość gość
az tak krwawisz ja tez mam obfity okres ale przez jeden dzien podpaske zmieniam co jedną godzine i to tą z dużą chłonnością.. Moze faktycznie poroniłaś? a ile dni juz tak krwawisz?

Gość okresówka
W czwartek wieczorem dostalam, ale taki obfity jest od wczoraj czyli piatku

Gość gość
Zadne poronienie. I jestes caly czas zabezpieczona. Nie panikuj tylko spokojnie czekaj na rozwoj sytuacji.

Gość okresówka
Hej Dziekuje za dobre rady. Pojechalam do szpitala polozniczo-ginekologicznego. Zrobili badania i.... 1. Nie jestem w ciazy 2. Nie poronilam Skrzepy byly powodem bardzo obfitego krwawienia. A wczesniejszy okres to dlatego, ze tabletki przestaly "dzialac". Prawdopodobnie jak na moj organizm to (2 lata) za dlugo

Gość gość
Nie przestały działać tylko przestały trzymać cykl. To różnica.

Gość gość
ja jestem 10 mesiecy po porodzie i ostatnio ma okres co 2 tyg. na tabletkach.

Gość gość
Głównym działaniem tabletek jest antykoncepcja i to działanie zostało zachowane. Trzymanie cyklu to kwestia poboczna.

Gość gość
"ja jestem 10 mesiecy po porodzie i ostatnio ma okres co 2 tyg. na tabletkach." Podejrzewam, ze przyjmujesz mini tabletkę, przy ktorej nieregularne krwawienia sa zupełnie normalne. O czym napisano w ulotce.

Gość tez gosc
bosz....skoro nie trzyma cyklu, to i nie zabezpiecza przed ciaza... :o mini pigulki to juz inna sprawa, te nie zatrzymuja owulacji. Ale takie krwawienia w trakcie sa zawsze podejrzane i nalezy to zglosic ginekologowi

Gość gość
Doucz się. Zabezpieczają mimo tego, że nie trzymają cyklu.

Gość tez gosc
no to moze mi wyjasnij - jakim cudem? I dlaczego autorce topiku przeprowadzano w szpitalu test ciazowy? ...skoro pigulki wg Ciebie wciaz dzialaly?

Gość gość
Takim cudem, że głównym działaniem tabletek jest zablokowanie dojrzewania pęcherzyka. I za to odpowiada syntetyczny estrogen. A winnym nietrzymania cyklu jest za niski dla danej kobiety poziom progesteronu. Ten sam, który zawarty jest w minipigułce, która hamuje owulację tylko u części kobiet. Zrobienie testu jak podejrzewam jest działaniem rutynowym i wcale bym się nie zdziwiła gdyby go robili również dziewicom. Poza tym diagnozę postawili na koniec, po przeprowadzeniu badań.

Gość tez gosc
..tyle tylko, ze w klasycznej pigulce sa dwa skladniki, nie jeden. i najwidoczniej tego drugiego "zabraklo", skoro nie utrzymal cyklu. A skoro pojawila sie miesiaczka, zamiast plamienia z odstawienia, to prawdopodobne jest rowniez to, ze 14 dni wczesniej bylo jajeczkowanie... Dziewicy raczej nie badano by na ewentualnosc zajscia w ciaze, czy poronienia, a sprawdzono poziom hormonow. Tak, czy siak krwawienia sródcykliczne zawsze powinno sie zglaszac lekarzowi, bo nie swiadcza o niczym dobrym. Plamienia podczas przyjmowania antykoncepcji hormonalnej moga sie zdarzyc (choc tez zawsze lepiej to sprawdzic, bo moze to byc plamienie kontaktowe i sawiadczy, np.o nadzerce), ale nie krwawienie ze skrzepami...

Gość tez gosc
..a autorka zapewne bedzie musiala zmienic pigulki na inne, wiec jak mozesz twierdzic, ze panikujemy i nic sie nie stalo?