Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

FAS ALKOHOLOWY ZESPÓŁ PŁODOWY

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam pytanie w sprawie Fas, wydaje mi się że dziecko brata mojego męża ma tę chorobę, twierdzę tak ponieważ matka dziecka spożywała alkohol w ciąży, paliła papierosy jednym słowem nie dbała o siebie kompletnie. Mała urodziła się z niska wagą 2kilo i spadała z niej tak że po urodzeniu ważyła poniżej 2kilo była w szpitalu.Teraz ma 13 miesięcy jest strasznie drobna mała i chuda nie wiem ile waży ale może ok 7kilo ma drobne raczki nóżki i małą główkę. Na dodatek dziecko nie chodzi nie siedzi samodzielnie tzn. jak sie ja posadzi to siedzi ale sama nie usiądzie, ona nie potrafi dobrze utrzymać nawet główki, bardzo mało je praktycznie nie chce jeść. Szkoda mi tego dziecka postanowiłam więc tu napisać może miał ktoś kontakt z tą chorobą i będzie mógł cos napisać na ten temat!

Gość gość
ile dziecko ma miesiecy. Moje dziecko tez jest drobne a dbałam o siebie w ciazy

Gość gość
przepraszam, nie doczytałam. Cóż powinni isc z dzieckiem do lekarza. Moja jest w tym samym wieku waży 9 kilo jest drobna ale bez przesady, chodzi, siedzi. Więc niech ida do lekarza bo to nie jest normalne

Gość gość
Mała miała szczepienie teraz na 13 miesięcy i lekarz wystawił matce skierowania na tomografię usg chyba brzucha gastroskopie, miała jechać i zrobic te badania ale nie wiem czy była... myślę że to nie jest normalne i wyglad tego dziecka i rozwój...

Gość gość
Dzieci z FAS mają podobne rysy twarzy. Pooglądaj sobie w necie i porównaj z nią. Wiem, co piszę, bo pracuję z takimi dziećmi

Gość gość
Oglądałam te zdjęcia właśnie. Mała ma małą głowę na swój wiek długą szyję na szyj ma takie fałdki ale tylko na szyj bo ogólnie jest chuda i drobniutka ma wąskie wargi mały nosek oczy ma raczej duże. Czy lekarz może jakoś zdiagnozować tą chorobą? I czy jeżeli wyjdzie że dziecko ma tą chorobę to odbije to się w jakiś sposób na jej przyszłym życiu zdrowiu?

Gość gość
No pewnie, że lekarz może zdiagnozować. A na życiu się niestety odbija bo te dzieci są zazwyczaj upośledzone i mają masę innych zaburzeń :( Taki są skutki picia w ciąży, a potem dziecko cierpi...

Gość było_minęło
wg mnie matka, która samodzielnie uszkodziła zdrowie swojego dziecka w ciąży- powinna iść do więzienia !!!!!!! Jakim prawem, ktoś ma decydować o tym, że Ty jesteś zdrowy albo chory jak się pytam ? Wysokie kary i więzienie!!!!! Odechce się tym łachudrom palić i pić w ciąży. Tempe p***y. A kto na tym cierpi najbardziej ? Malutkie bezbronne dziecko, które później ma życie spierniczone przez taką p**de a nie matkę.

Gość gość
jeżeli dzieciątko ma faktycznie FAS, to niestety jest to choroba nieuleczalna, dzieci z taka chorobą mają problemy z koncentracją, przez co w szkole zazwyczaj pozostają mocno w tyle, podobno mogą mieć również w przyszłości większe skłonności do działań patologicznych, ale na ile to prawda, to ja akurat nie wiem, charakterystycznym objawem dla dziecka z FAS jest brak tzw. rynienki nosowej

Gość gość
zgadzam się z Wami w 100% co do picia i palenia w ciąży, niestety takie matki rodzą i rodzić będą dzieci. Mała ma tą rynienkę ale słabo zarysowaną według mnie a czy po diagnozie jeżeli sie okaże że dziecko ma Fas to czy opieka lub inne służby mogą zabrac im to dziecko?

Gość gość
nie sądzę zeby ktokolwiek się zaineresował tym, że dziecko ma FAS, więc jej nie zabiorą

Gość gość
poza tym żeby zdiagnozowac FAS to trzeba trafić na dobrego lekarza, bo niestety jeszcze zbyt mało u nas o niej wiadomo i zdecydowanie zbyt mało się o tym mówi

Gość gość
A ja dbałam o siebie w ciąży, odpowiednia dieta, zero używek, leków, bardzo dobry ginekolog i niestety moja córeczka ma autyzm :(( A sąsiadka robiła na co miała ochotę, jej mąż nie stroni od alkoholu a dzieci zdrowe...

Gość gość
autyzm czasem bierze sie ze szczepienia. czy szczepilas dziecko na wszystko co sie da? a najgorsze sa te kojarzone czyli kilka w jednym, to kulumacja toksyn ktore powoduja autyzm

Gość gość
Autyzm od szczepien :) a to ci dobre :) a adhd od czego? Od mm? :)

Gość gość
a jak szczepisz szczepionkami na nfz to nie kuuluja sie toksyny?kłujesz 3 substancja słabiej oczyszczona.a w skojarznych masz 1 ukłucie!!! a odnosnie fas-w uk i francji jest bardzo duzo takich dzieci.na discovery jakis czas temu był o tym dokument...tak wiec,wszystkim kobietom planujacym ciaze proponuje obejrzenie badz zapoznanie sie z probleme,zanim siegniesz po alkohol badz papierosa w ciazy.

Gość gość
Dziecko mojej kuzynki na autyzm ma 4 latka chodzi do jakiegos specjalnego przedszkola jeżdżą z nim na rehabilitacje i takie różne zajęcia. Kuzynce mówili że to może być powodem ciężkiego porodu mały miał ponad 4 kilo nie nacieli jej ani nie pękła i że niby ucisk na główkę podczas porodu był zbyt duży...