Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie pewna sama

Nie wiem czy wyjechać z Polski do Francji,mąż dał propozycje.

Polecane posty

Gość nie pewna sama

Mąż pracuje we Francji. Pojechał aby było nam lżej. Ale dał propozycję aby dalej żyć tam. Ja miałabym z córką do niego pojechać. Córka ma 5 lat. Ja nie pracuję,bo nie mogę znaleźć pracy. On tam pracuje przy remontach itp. Mówi że nim byśmy przyjechały to by znalazł dla nas odpowiednie mieszkanie,blisko szkoły.Mam też siostrę cioteczną która mieszka we Francji ze swoim facetem i dzieckiem(wyjechała 2,5 roku temu),i jak z nią pisałam kilka miesięcy to nie narzeka. Wręcz przeciwnie pisze że im lepiej. Jej facet chyba robi na budowie,a ona sprząta. Więc nie wiem czy faktycznie pisała prawdę. W Polsce robili to samo,tylko tam stwierdzili że życie ich taniej wynosi...... Niby fajnie wyjechać,przy okazji trochę też zwiedzić,ale nie wiem czy dam radę i czy faktycznie nasze życie może być ytochę lepsze niż w Polsce. W Polsce czasami było ciężko. Mąż pracowął tez przy remontach. Ja czasami coś złapałam ,a teraz znowu szukam i znaleźć nie mogę. Co myślicie o tym?

Gość nie pewna sama
no i jest odpowiedni dział :)

Gość gość
A jak z językiem? Bo jeżeli planujecie zostać na dłużej, to bez znajomości języka francuskiego się nie obejdzie. a nie jest to najłatwiejszy język do nauczenia się, chociaż dziecko z tym problemu raczej mieć nie będzie.

Gość nie pewna sama
nie znam,mąż raczej też nie,chyba że Bonjour. Ja trochę coś próbowałam. Mąż tam ma przyjaciela( z nim pracuje) który zna trochę , i jego żona zna i zaoferowali się,że mogą pomóc w urzędzie itp jak bym się zdecydowała.

Gość gość
Na początek taka pomoc może wystarczyć, ale nie zastąpi znajomości języka. Francuz, nawet jeżeli zna język angielski, to i tak nie będzie po angielsku rozmawiał. To nie jest kwestia tylko urzędu, tak samo będzie w przedszkolu czy szkole, tak samo będzie u lekarza, w sklepie czy u fryzjera. (chyba, że w miejscu, do którego się wybierasz, jest duża Polonia, wtedy można szukać Polaków) Wyjechać można jak najbardziej, na pewno we Francji komfort życia jest lepszy niż w kraju, a dzieci szybko się przystosowują, ale jeżeli planuje się dłuższy pobyt, to trzeba nauczyć się języka.

Gość gość
Jechac bez zastanowienia!

Gość Wannnowa
Jechać ! Francja jest świetna ! Kultura,jedzenie,zarobki,język wszystko jest wspaniale . Viva la France !

Gość gość
jechac! Juz zacznij sie uczyc jezyka francuskiego, nie przesadzajmy wcale nie jest taki trudny. Ucz sie tez po przyjezdzie, zapisz sie na kursy, nie oszczedzaj na tym. Poczatki beda trudne i ciezkie ale jak jestescie zdeterminowani, pracowici, chcecie sie uczyc to dacie rade.

Gość gość
Ja bym jechała, chyba że jesteś jedną z tych co to im wszędzie źle, jak jesteś optymistką, otwartą na świat i ludzi to jechać jak najszybciej :)

Gość Vive la France
jak już

Gość nie pewna sama
Dziękuje kochane za odpisanie. Język patrzyłam,nawet zapamiętałam proste słowa. Tylko wiadomo to wymaga czasu. Ja bardziej się boję,że nasz poziom zycia wcale się nie zmieni i będzie taki jak w Polsce albo i gorszy. W Polsce mąż też robił przy remontach,ja róznie(niania,sprzątanie,pomoc,sklep)dorywczo. Teraz nie mogę znaleźć pracy. I jest opcja,że albo mąż wraca albo ja jadę do niego. I nie wiem co robić,bo to ważna decyzja.

Gość gość
W tej chwili koszty życia w Polsce, szczególnie w dużych miastach, często dorównują zachodowi Europy, podczas gdy polskie zarobki pozostają w tyle. Więc o ile nie wybieracie się do np. Paryża, który jest dosyć drogi, to nie powinno być problemu i poziom życia (a co za tym idzie komfort) na pewno będzie lepszy.

Gość gość
Czy wszyscy tutaj tacy niedouczeni? :O

Gość gość
A czemu nie douczeni?

Gość gość
Dobre pytanie :-D I dlaczego i czemu :-D