Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mameczka

KRAKÓW- pieniądze za urodzenie dziecka

Polecane posty

Gość młoda mameczka

Witam. Poszukuje rodziców, którzy mieszkają w Krakowie i dostali zapomogę z miasta Krakowa za urodzenie dziecka w Krakowie. Przedstawię swoją sytuację. Otóż : ojciec mojego dziecka jest z Krakowa- jest tutaj zameldowany od urodzenia. Nie mamy jeszcze ze sobą ślubu (będzie w przyszłym roku). Obecnie od czerwca wynajmujemy mieszkanie razem w Krakowie i mamy umowę na rok. Dziecko urodzi się w Krakowie i będzie wychowywane w Krakowie. Warto tutaj dodać, że zameldowane będzie w mieście pod Krakowem, ale w powiecie Krakowskim- tam gdzie ja mieszkam, ponieważ automatycznie dziecko jest meldowane w miejscu zameldowania matki. Z tego co wiem to dochody na osobę w rodzinie nie mogą przekraczać 850zł. Nie wiem jak mam do tego podejść, ponieważ z racji tego, że ślubu jeszcze nie mamy- prawnie nie jesteśmy rodziną. Ja mam dochody 1450zł netto, a mój przyszły mąż nie ma udokumentowanych żadnych dochodów. Zastanawiam się co powinnam zrobić, abyśmy taki dodatek dostali. Czy ktoś się orientuje???? Bardzo proszę o poradę~!

Gość gość
Jakie 850 zł? Chyba 539? Ja we wniosku wpisywałam siebie partnera i dziecko- trzeba było podać członków rodziny chociaż my ślubu też nie mamy.

Gość młoda mameczka
Na stronie miasta Krakowa wyraźnie piszę, że 850zł. 539zł- dotyczy zasiłku socjalnego, ale to już inny zasiłek.

Gość młoda mameczka
mam na myśli gminne becikowe

Gość młoda mameczka
nikt z Was nie jest z Krakowa?????? nikt z Was nie pobierał także gminnego becikowego- już nawet z innego miasta. Generalnie chodzi mi o to czy ja muszę być też zameldowana w Krakowie i czy dziecko także musi? Czy wystarczy tylko tata i potwierdzenie wynajmującego, że tutaj mieszkamy wszyscy???

Gość gość
Po rejestracji urodzenia dziecka otrzymasz z Urzędu Stanu Cywilnego odpis skrócony aktu urodzenia. Następnie na podstawie tego dokumentu dokonywane jest zameldowanie noworodka na pobyt stały. Dokonuje tego właściwy urząd miasta lub gminy znajdujący się w miejscu zamieszkania tego z rodziców, u którego dziecko faktycznie przebywa, albo w miejscu określonym przez sąd opiekuńczy.

Gość młoda mameczka
hmmm... no tak, ale w takim razie jak rozwiązać tą sytuację ??? Ja jestem zameldowana 20km pod Krakowem- wiem, że dziecko też tam będzie zameldowane. Ojciec dziecka jest z Krakowa. Faktycznie wszyscy mieszkamy w Krakowie i mieszkać będziemy dalej. Nie wiem tylko jak się to ma do tego becikowego.

Gość gość
Niech ojciec dziecka złoży wniosek o becikowe, a nie Ty. Zresztą najlepiej zadzwonić albo podjechać i się zapytać u źródła.

Gość gość
A dlaczego nie narzeczony nie może zameldować dziecka u siebie? Nie wiem jak teraz, ale wcześniej tylko mieszkańcom Krakowa przyznawali becikowe, zresztą o to akurat dopytaj w urzędzie. Ale po prostu zameldowałabym dziecko z ojcem, to wasz wybór. Jak długo ma trwać taka sytuacja że macie osobne meldunki? Bo meldunek na terenie Krakowa przyda się kiedyś tam choćby do żłobka czy przedszkola. A inna kwestia- dochody liczycie razem, czyli dzielicie wspólne dochody na 3 os.- jeśli nie chcesz uchodzić za samotną matkę, zakładam że nie. Dodatkowo, jeśli jako dochód liczysz zarobki a potem planujesz urlop macierzyński, na czas urlopu wpisujesz swój dochód jako utracony.