Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość janggeundksms

porada po wyrwaniu zeba

Polecane posty

Gość janggeundksms

witam, a poniedzialek mialam wyrywana dolna siodemke. po 2 godzinach po zabiegu zaczl mi sie robic ciemny skrzep, prawie czarny. po zejsciu znieczulenia zab mnie w ogole nie bolal. od wczoraj zauwazylam, ze skrzep robi sie taki troche bialy, moze szary i smierdzi z niego. w buzi czuje od niego takie " mokre". robie plukanki z szalwi, i wody z sola. czy cos jest nie tak ? czy te objawy sa normalne ?

Gość janggeundksms
dodam jeszcze, bo zapomnialam, ze czasami jak jem- staram sie jesc i rzuc tylko jedna strona, to zeby gorne i dolne, jakby hacza o siebie- te po stronie wyrywanego. I to mnie boli, czy to tez normalne ?

Gość gość
to jest wszystko normalne ;)

Gość janggeundksms
no ale ten nieprzyjemny zapach z rany.. ;/

Gość gość
jak skrzep wyleci bedzie ok, rób cały czas płukanki

Gość janggeundksms
dobrze :) a ile przecietnie skrzep sie tam trzyma ? i kiedy mnie zeby przestana bolec, bo to bardzo nieprzyjemne, jak tak " hacza" o siebie ;/ dziekuje za odzew :)

Gość gość
jak skrzep wyleci to sie moze zrobic suchy zębodół wiec lepiej uwazaj. a ten zapach moze oznaczac stan zapalny wiec idz lepiej do dentysty

Gość gość
Hmmm. Nigdy nie miałam skrzepu. A 5 zębów mam wyrwanych.

Gość janggeundksms
jak nie mialas skrzepu, to chyba bylo to bolesne ?

Gość gość
a ja trzy ostatnio wyrywalam do leczenia ortodontycznego i byly skrzepy prawie czarne. zalecenie dentystki nie ruszac tego nie gmerac bo jak wyleci to sie zrobi suchy zębodół czyli bolesny stan zapalny

Gość gość
jestem asystentka stomatologiczna, skrzep jest jak najbardziej normalny wyleci sam i utrzymuje sie około tygodnia, nieprzyjemny zapach jest własnie od tego skrzepu ale to norm,alne. Jesli buzia nie zacznie Ci puchniec, czy nie zacznie Cie bolec to nic sie nie martw

Gość janggeundksms
dziekuje za porady, mam nadzieje, ze bedzie tak jak piszesz- asystentko. i ten smrod mi zniknie. jestem ciekawa ile to jeszcze potrwa. bo juz mnie troche to meczy. ;)

Gość gość
Na pewno nic mi nie odpadalo, bo bym pamiętała. Przez dwie godziny z wacikiem lekko zacisnietym i po tym czasie rana jest juz zasklepiona, skrzepu czy strupa brak.

Gość gość
I nic mi nie smierdzialo. Po 4-5 dniach rana już praktycznie całkowicie zagojona.

Gość janggeundksms
no wlasnie ja slyszalam rozne inforamcje na temat braku skrzepu, ale to chyba juz kwestia indywidualna organizmu. ja do zalecen dentysty sie dostosowalam, wacik, potem krwawienie ustapilo, zrobil sie skrzep, nie jadalm nie pilam przez jakis czas, staralam sie nie uszkodzic skrzepu i tak dalej..

Gość gość
Mój chłopak miał podobnie jak Ty. Był jeszcze opuchniety. Sam czuł nieprzyjemny zapach z ust i robił się duży skrzęp. Tak było około tygodnia. Ja natomiast zupełnie odwrotnie. Na drugi dzień po wyrwaniu zęba już nic nie czułam;)

Gość janggeundksms
i co wyniklo z Twoim chlopakiem ? to normalne bylo ?:d nie mial infekcji ?

Gość gość
W ustach wyczuwa się najmniejsza "pestkę" z truskawki, więc jak miałam się nie zorientować, że wypadł mi skrzep? I to 5 razy. Poza tym zawsze na 2 dzień "jeździłam" po ranie językiem i rana była dosyć gładka, nie czułam żadnego skrzepu. Jestem w stanie zrozumieć, ze u różnych ludzi krew różnie krzepnie i różnie rany się goją, możliwe, ze u mnie jak na psie, ale nie wmawiajcie mi, że miałam skrzep, którego nie zauwazylam.

Gość gość
Nie, nie miał infekcji. Wszystkie objawy były normalne. Choć się przestraszyłam, bo na dodatek wieczorem po wyrwaniu zęba dostał gorączki.