Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pyanie do doświadczonych mam 4 miesięcznych dzieci

Polecane posty

Gość gość

moje dzieck ma niecałe 4 miesiące i próbuje podciągać się łapiąc za śpioszki do siadania. czy to jest normalne u takiego maluszka?? Boję się, że zrobi sobie krzywdę przy takim podciąganiu.

Gość gość
On sie nie podciaga do siadania tylko zaczyna " badac" swoje cialo. Niedlugo zacznie zdejmowac skarpety I wkladac stopy do buzi

Gość gość
Takie cos jest normalne dla tego wieku. Na pewno nie usiadzie jutro ani w najblizszym czasie

Gość gość
myślałam, że się przesili, sama nie wiem. Ale rzeczywiście, niedawno odkrył swoje kolanka. Pewnie zagląda, co jest za kolankami :) dzięki

Gość gość
koleżanki córa usiadła na swoje 4 mce :] mój kilka dni przed 6 mcami :]

Gość gość
wszystko co robi dziecko ,samo naturalnie jest wporzadku.

Gość gość
haha tak sama usiadla w 4 m ,zenada zapomnialas dodac ze mamusia pomogla ,obladowala poduszkami i dziecko siedzialo kij z tym ze kregoslup wygladal jak znak zapytania.Zastanow sie nad tym co mowisz, poloz sie sprobuj sama siasc i zobacz jakie to latwe.Rozwalaja mi nadgarstki takie mamuski od siedmiu bolesci.

Gość wifigdańsk
moja tez niedługo bedzie miala 4 msc. i nieraz jak ją wkladam do wozka to ona jakby chciala usiąść hę,tak się kuli,ale juz się nie moge doczekac az zacznie siadac a potem juz chodzić:)

Gość gość
koleżanko nie widziałaś, to się nie wypowiadaj, chyba logiczne że się trzymała, chyba łóżeczka, mój jest z 35tc a jakoś siedzi sam, ciągle chce siedzieć... wg wieku korygowanego ma niecałe 5 mcy... podnosi się w wózku, trzymając za zabawki, w kołysce-łapiąc się za boczki, no ale pani która się śmieje po prostu jest inteligentna jak komentarze na Onecie :P

Gość gość
haha nie no padam i ty to nazywasz siedzeniem ???Super .Siedzi dziecko SAMO (slowo samo cos ci mowi? bez podtrzymywania ) .Kiedy dziecko potrafi przejsc z pozycji lezacej do siedzace (bez trzymania sie ) wtedy mowimy ze samo siedzi.Kiedy siedzi na d***e i nie chwieje sie ,nie trzyma sie niczego.

Gość gość
Rodzice często mylą dwa pojęcia: siedzenie i siadanie, a są to dwie różne umiejętności. O siedzeniu mówimy wtedy, gdy dziecko posadzone, potrafi utrzymać samodzielnie tę pozycję. Z reguły jest na to gotowe między 6. a 8. miesiącem życia. Jednak sześciomiesięczne dziecko najbardziej lubi leżeć na plecach i bawić się własnymi stopami albo leżeć na brzuchu wysoko podparte na rękach. Jeśli po skończeniu siedmiu miesięcy, dziecko przez dłuższą chwilę nie potrafi utrzymać pozycji siedzącej, a jednocześnie w pozycjach na brzuchu i plecach rozwija się zgodnie z wiekiem kalendarzowym, to proponuję odczekać jeszcze miesiąc, dać mu szansę. Jeśli po tym czasie nic się nie zmieni, a posadzony maluch nadal leci do przodu, tyłu albo na boki, to zalecam wizytę u specjalisty. Natomiast o siadaniu mówimy wtedy, kiedy dziecko samo potrafi przejść do pozycji siedzącej z leżenia czy z czworakowania. Dzieje się to z na ogół między 8. a 10. miesiącem życia. Dzieci często, zanim zaczną siedzieć i siadać, czworakują, bo taki sposób poznawania świata bardziej je interesuje. Oczywiście posadzone będą siedzieć, ale krótko. Proponuję, żeby raczej zachęcać dzieci do czworaków, zamiast do siedzenia. Dopóki napięcie posturalne dziecka nie pozwala mu utrzymać prawidłowego siadu, nie należy dziecka sadzać, bo można spowodować i utrwalić nieprawidłową pozycję - dziecko siedzi z okrągłymi plecami lub przechylone na jedną stronę.

Gość gość
to,ze dziecko samo usiadzie ,niekoniecznie bedzie siedzialo w okolicach 6miesiaca to jestem w stanie jeszcze uwierzyc.4 miesieczne to jakis absurd ,fizycznie niewykonalny.zreszta jak sama autorka,chcac nam uwiarygodnic swoja wypowiedz udowodnila ,ze jednak dziecko SAMO nie siada.to tak jakby powiedziec ,ze moje dziecko samo chodzi trzymajac sie mebli.co do tych cwiczen malucha to jest normalne zachowanie.dzieciaki wyrabiaja sobie miesnie brzucha,cwicza kregoslup a przy okazji bardzo czesto chca zobaczyc coz to takiego kryje sie na koncu nogi ktora powoli zaczynaja odkrywac :)

Gość gość
Te cwiczenie jest normalne,to tzw brzuszki. Moj to robi nawet pollezac na poduszce,w lezaczku bujaczku,czy tez na kolanach trzymajacego. Pewnie jak go podciagne to gotowy bylby usiasc,ale jego kosci nie sa na to gotowe,i mimo ze dziecko potrafi utrzymac glowke prosto to w tym wieku w pozycji siedzacej jego kregoslup nie jest w stanie utrzymac tej pozycji.