Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dieta 5miesiecznego dziec

Polecane posty

Gość gość

witam. córka skończyla 5 miesięcy. wprowadziłam jej już marchew, ziemniaka i jabłko. jakie warzywa i owoce powinny być kolejne? bo wiem że można już powoli mięso i rybę a co poza tym

Gość gość
mm. przepraszam, zapomniałam dopisać.

A gotujesz sama? Ja kupowoalam sloiczki i patrzylam od ktorego mca sa tak bylo najprosciej:-)

Gość gość
w miarę możliwości staram sie gotować sama. zdarzylo mi sie kilka razy kupić sloiczek np z dynią bo Chcialam żeby spróbowala. ja dyni dla nas nie robię bo zwyczajnie nie wiem co ciekawego można z niej zrobić a dziecko całej nie zje. kawałka przecież nie kupię.:D

Albo podpatrzec co jest na sloiczkach i to kupować. Albo sloiczki. Choć takie świeże owoce czy warzywa lepsze.

Gość gość
dzięki za odpowiedź. widzialam że w sloiczkach są też gruszki. po 4 miesiącu. mnie dać dziecku? ale nie ze słoiczka ale surową lub gotowaną?

Ja podaje surowe owoce. Ale to ja. Gruszka jest miękka albo możesz zetrzec na tarce bo w kawałkach chyba nie podajesz? Nie wiem jak dziecko reaguje na nowości. Mojemu nic się nie dzieje więc nie gotuje.

Gość gość
mojej też nic sie nie dzieje. jedzenie miksuje blenderem. jabłko dostawała i surowe i gotowane. było wszystko ok.

Gość gość
a banana kiedy można zacząć dawać?

Gość gość
Mojemu 5-miesieczniakowi z owocow daje jablko,gruszke,banana -to surowe,a ze sloikow czasem truskawki z jablkim,sliwki. Obiady -marchew,cukinia,pzsternak,ziemniak,brokuly,groszek

Gość gość
A czemu nie w kawałkach? Pokroić dziecko w długie paski, tak, żeby samo mogło złapac i dać. Dziecko można na rękach trzymac, tak, żeby sie nie zakrztusiło. Wbrew pozorom dzieci ładnie jedzą same, nie trzeba im dawać papek.

Gość gość
ja uważam że Narazie nie ma potrzeby dawać jej w kawałkach. poczekam na to jeszcze z miesiąc.

Ja nie podaje papek ale nie chciałam namawiać autorki. Wszystko dostaje do rączki i radzi sobie. Ale mój był starszy jak zaczęliśmy rozszerzać dietę no i nie idziemy według schematu.

Gość gość
ja do dawania kawałków takiemu maluszkowi nie jestem przekonana. poczęła aż skończy chociaż te pół roku.. to wtedy zacznę.

Gość gość
Ej,a ja dolacylam gruszke,surowa,ale nie wiele zjadl.troche soku wyssal z kawalka(bo daje sie bawic caloscia ale ja trzymam jeszcze,zreszta gruszka jest sliska;))i zjadl moze ze 2-3lyzeczki. Dalam,bo mial zaparcia a jabluszko nie pomagalo. No i ladnie sie zalatwil,ale na koniec kupa byla wodnista,nie duzo na szczescie. Odstawic gruszke,czy sie unormuje?brzuszek nie bolal,wysypki nie ma.

Gość gość
moja miala tak na początku przy surowym jabłku. pierwsze 2 albo 3 razy taka wodnista kupka teraz już jest ok.