Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wycofano szczepionki Euvax B i Tripacel.

Polecane posty

Gość gość
Ja włśnie dziś sprawdzałam dokładnie nr serii. Mój całe szczęście nie był nimi szczepiony. Na twoim miejscu szła bym jutro do przychodni lub szpitala, w zależności gdzie był szczepiony i zapytała o szczegóły. Nie ma co ryzykować ani pytać na forum.

Gość gość
zamierzam zadzwonić do przychodni, ale obawiam się, że zostanę spławiona tekstem o tym, że trzeba obserwować dziecko. w końcu babka w rejestracji to nie lekarz. może, tak jak piszesz, szpital będzie lepszym źródłem informacji. dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
Ile ma Twoje dziecko miesiecy ? Jak sprawdzic z jakiej serii byla szczepionka ? Moje dziecko.ma 10mcy i wszystkie 3 dawki wzw b za soba .

Gość gość
W ksiazeczce zdrowia sa podane tylko nazwy szczepionek bez nru serii

Gość gość
no właśnie, skad wziac nr serii :(

Gość bez paniki-wszystko jest w kz
W książeczce zdrowia wszystko macie Data szczepienia Rodzaj szczepionki-tu jest nazwa Dawka w ml Nr serii Wytwórnia-wytwórnię nie zawsze wpisują ale NUMER SERII MUSI BYĆ Jakby ktoś mógł tutaj wrzucić numery serii wycofanych to byłabym wdzięczna-bo to nie tylko ta 12001. Euvax był regularnie od 2007r wycofywany,bo to koreański szajs...:O Ja brałam receptę na Hepavax,ale w szpitalu dawali euvax i na to wpływu nie miałam :O Niehomogenność to niejednorodność-czyli coś dodatkowego w niej znaleźli czego być nie powinno bo stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia!!! Teraz już wiem,że mogłam czym innym szczepić w szpitalu :( ale teraz już za późno...

Gość gość - autorka tematu
Nr serii mamy podany w książeczce zdrowia. Dwa razy dostał szepionkę z wycofanej serii. Ma 6 m-cy.

Gość bez paniki-wszystko jest w kz
Czyli wkrótce czeka Was 3 szczepienie. Idź do lekarza, niech wypisze receptę na hepavax-kosztuje chyba 30zł. To nasza polska szczepionka. A co do już podanych możesz iść do przychodni i niech zrobią dziecku morfologię z rozmazem,bo więcej zrobić nie można,bo skąd mamy wiedzieć co dodatkowo znalazło się w tej szczepionce? Mogło być wszystko. Teraz pozostaje obserwować i tyle. Poda ktoś inne wycofane serie? Bo mi z telefonu nie wszystkie strony się otwierają :(

Gość gość
Mój synek ma 3 miesiące i w 6 tyg życia tez był szcepiony ta seria! Szczepienie bez odczytu czy gorączki! Zastanawiam sie czy mogą wystąpić jakieś powikłania po podaniu tej trefnej szcepionki, minęło już 5 tyg. Jestem wściekła ze lekarze nie informują ze można wykupić lepsza jakościowo szczepionkę? Jak będziecie mieć jakieś inf. To dajcie znać!

Gość gość
A gdzie jest informacja o wycofaniu szczepionki Tripacel? Moje dziecko było szczepione 2x Hapevaxem, 1x Euvaxem, na szczęście nie ta seria, ale za tą szczepionkę nigdy nie płaciłam, co wy opowiadacie!

Gość gość
''Szczepionki Wzw B są groźne, zwłaszcza dla noworodków i starszych niemowląt .Poniższe tabelki pokazują liczby zarejestrowanych w bazie VAERS w USA zgonów (997) i powikłań (ponad 50 000) po tych szczepieniach. (Przy czym należy pamiętać, że zgłasza się tylko ok. 5% wszystkich prawdopodobnych powikłań, więc te liczby powinny być pomnożone przez ok. 20). Najwięcej zgonów było wśród niemowląt do 12 miesiąca życia. Świadomość tych faktów powoduje, że coraz więcej rodziców odmawia tego szczepienia dla swoich noworodków. W USA szczepionych jest tam dziś średnio ok. 60% (wcześniej ponad 95%) i nigdzie w Europie zachodniej nie szczepi się niemowląt zdrowych matek. Natomiast w Polsce nadal masowo i obowiązkowo szczepi się prawie wszystkie noworodki tymi toksycznymi i zbędnymi szczepionkami. Szczególna szkodliwość szczepionek Wzw B dla noworodków wynika z kilku z czynników. 1. Noworodki nie mają dobrze wykształconej bariery krew mózg i ich wątroba nie jest w stanie oczyszczać organizmu z toksyn. To sprawia, że szczepionkowe toksyny (związki aluminium, formaldehyd, białka soi i drożdży, thimerosal (rtęć), 2-phenoxyethanol, etergenty, oraz inne zanieczyszczenia zaburzają rozwój mózgu i wywołują różne choroby neurologiczne (np. padaczkę, autyzm, ADHD, upośledzenie umysłowe etc). 2. Szczepienia Wzw B wywołują wiele chorób typu autoimmunologicznego zarówno u niemowląt jak i dorosłych, zaburzając funkcje wielu organów i systemów. 3. Badania wykazały, że szczepionki te uszkadzają też wątrobę (choć miały ja chronić), co powoduje, że wiele małych dzieci cierpi dziś na chroniczne choroby wątroby. W USA różne schorzenia wątroby występują ok. 3 razy częściej u dzieci, które otrzymały szczepionki Wzw B, niż u nieszczepionych. Wielokrotnie więcej dzieci umiera dziś w wyniku powikłań po tych szczepieniach, niż kiedykolwiek umierało z powodu zakażeń żółtaczką B.

Gość gość
Nawet producent szczepionek Wzw B nie zaleca stosowania ich dla wszystkich niemowląt, jedynie dla niewielkiej liczby niemowląt matek zakażonych tym wirusem. Wśród powikłań poszczepiennych wymienia: zapalenie opon mózgowych, trombocytopenię, szok anafilaktyczny, reakcje alergiczne, chorobę posurowiczą, encefalopatię, zapalenie mózgu i nerwów, neuropatie, paraliż, konwulsje, osłabienie czucia, stwardnienie rozsiane, zapalenie nerwu wzrokowego, chorobę Guillaina-Barre, zapalenie naczyń krwionośnych, omdlenia, obrzęki naczynioruchowe, artretyzm, osłabienie mięśni, uszkodzenie wątroby, spazmy oskrzelowe etc. Pytanie, jaki jest sens szczepienia wszystkich niemowląt tymi groźnymi szczepionkami przeciw chorobie wenerycznej, na którą w USA choruje mniej niż 4% dorosłych osób, a w Polsce ok. 2%, i która niezwykle rzadko zdarza się u niemowląt? I jacy to ”eksperci” i na jakiej podstawie ustalili obecny program szczepień z obowiązkowym szczepieniem wszystkich noworodków w Polsce? Amerykańscy „eksperci” od szczepień sami przyznają, że szczepienie wszystkich noworodków nie opiera się na żadnych przesłankach medycznych, tylko jego celem jest wciągniecie rodziców do kieratu nieustannych, najczęściej niepotrzebnych szczepień. Chodzi o to, żeby rodzice, jak psy Pawłowa, stawiali się na każde wezwanie i bezkrytycznie, odruchowo poddawali swe dzieci kolejnym szczepieniom. Głównym motywem obecnych, patologicznie rozbudowanych, programów szczepień są naturalnie zyski ze sprzedaży szczepionek. Prawdopodobnie chodzi też o produkcję ludzi chronicznie chorych na różne poszczepienne schorzenia, którzy przez całe życie będą konsumentami leków. Okaleczone i upośledzone przez szczepionki dzieci zmiata się pod dywan, korporacyjne media o nich milczą, a ich rodziców wyśmiewa się i szykanuje za to, że śmią głośno mówić o swoich tragediach. Ta prawda jest zakazana w głównych mediach, a jej głosiciele są wyszydzani i publicznie atakowani. Nikt nie powinien godzić się na szczepienie siebie czy swego dziecka, zanim nie przeczyta dokładnie pełnej ulotki dołączonej do szczepionki. To minimum brania odpowiedzialności za własne zdrowie.''

Gość trzeba się samemu dowiadywać
Ja mam fajnego lekarza pierwszego kontaktu i jak byłam w ciąży to poruszył ze mną kwestię szczepienia dziecka. Dowiedzialam się że w szpitalu gdzie będę rodzic szczepią euvaxem który jeszcze do 2011r zawierał rtęć! Więc wzięłam receptę na hepavax i do szpitala poszlam ze swoją szczepionką dla dziecka. Po urodzeniu w przychodni dziecko było szczepione hepavaxem-raz nieodpłatnie,bo akurat mieli,a raz odpłatnie,bo mieli euvax na który się nie godziłam. Także Gościu z 0:11 jakbyś odmówiła zgody na podanie euvaxu przy jednym ze szczepień i chciałabyś szczepić wtedy hepavaxem,to musiałabyś za niego zapłacić. Nie są to duże pieniądze-ja płaciłam 34zł,ale to może być cena zdrowia mojego dziecka,bo ma 9 miesięcy,więc jest duża szansa,że trafiłby na tą wycofaną serię :O Niestety trzeba się samemu dowiadywać, pytać,bo większość lekarzy ma nasze dzieci gdzieś :O

Gość gość
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/gif-wycofuje-szczepionki-m-in-przeciwko-zoltaczce-i-tezcowi,340852.html "Główny inspektor farmaceutyczny Zofia Ulz zapewniła, że rodzice zaszczepionych niedawno dzieci mogą być spokojni - wadliwe szczepionki nie zostały podane."

Gość gość
a co zrobić jak dziecko było zaszczepione wycofaną szczepionką , seria mi sie zgadza :(

Gość a niby skąd wiedzą?
Boją się pozwów bo skąd mogą wiedzieć czy wadliwe podano czy nie? wiedzą która seria była skażona,ale nie wiedzą które konkretnie szczepionki!

Dzwoniłam do szpitala i do SANEPIDu. Delikatnie rzecz ujmując, sprawę olewają i nawet nie bardzo tłumaczą o co chodzi. Cytat: "Nic nie trzeba robić. Następna szczepionka będzie już z innej serii.".

Gość gość
buahaha, to bylo do przewidzenia. A dra sie taki glupie matki, ze trzeba szczepic bo to dla dobra dzieci. Macie swoje dobro, wlasnym dzieciom trucizne podalyscie. Hahaha!

Nie przesadzaj z tą trucizną. Młody żyje. Choć jeszcze jedną dawkę ma przed sobą...;) Szkoda tylko, że nie chcą wyjaśnić DOKŁADNIE jaka jest przyczyna wycofania serii, czyli co wykazały badania i jakie jest realne niebezpieczeństwo w decyzji określone jako "zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego".

sprawdzałam i mój synek też był szczepiony tymi szczepionkami-ostatni raz w marcu tego roku.Jak synek miał 4-5 miesięcy to strasznie miał uczulenie(w wybranych częściach ciała)oraz na główce,myśleliśmy,że to ciemieniucha ale to nie schodziło,przepisałam się do innego pediatry,który stwierdził,że to AZS,przepisał specjalne maści,calcium w syropie i zyrtec w kropelkach i podaję to małemu po dzień dzisiejszy,a ma już prawie skończone 11 miesięcy.

Rodzice dzieci, którym podano wycofane serie szczepionek! Niehomogeniczność oznacza niejednorodność, mogło to np. wynikać z nieprzestrzegania zasad zachowania ciągu chłodniczego podczas przechowywania lub transportu albo obecności zanieczyszczeń w szczepionce. Odebraliśmy już zgłoszenia od kilkudziesięciu rodziców, których dzieci otrzymały te serie i u kilku wystąpiły problemy zdrowotne, które nie zostały zgłoszone jako niepożądanych odczyn poszczepienny przez lekarza (np. zapalenie oskrzeli, tachykardia, drżenie kończyn, AZS, utrata apetytu) Może mieć to związek czasowy ze szczepieniem lub również przyczynowy. Powinno to trafić do odpowiednich służb, które to sprawdzą, jednak to się nie stało, bo SYSTEM NOP NIE DZIAŁA!!! Szczepione dzieci nie są bezpieczne, a urzędnicy mimo naszych zgłoszeń nic z tym problemem nie robią Proszę obserwować stan zdrowia dzieci. Podanie wycofanej serii wcale nie musi być równoznaczne z wystąpieniem u dziecka powikłań, jednak jeśli się coś wydarzy należy poinformować o tym lekarza żeby mógł postawić prawidłową diagnozę i odpowiednio leczyć (niestety z różnych względów nie można liczyć na otwartość lekarzy w tym temacie). W razie wystąpienia powikłań macie prawo domagać się odszkodowania. Chętnie udzielimy dalszych informacji. Jeśli będzie się działo coś niepokojącego, prosimy o kontakt, jednak jeśli do tej pory wszystko było w porządku prawdopodobnie nie ma powodów do niepokoju z powodu podania wycofanej szczepionki (być może niehomogeniczność dotyczyła tylko części serii). Oprócz ryzyka związanego z wycofanymi seriami inne problemy mogą wynikać z samego działania szczepionki, błędu kwalifikacji lub podania szczepionki lub innych czynników.

Gość gość
Dzwoniłam do GIF-u ale tam Pani powiedziała, że nie wszystkie szcepionki musiały być złe, ale musieli wycofać cała partie. I należy obserwować dziecko. Co za wyczerpująca inf:( porażka Państwa

Gość gość
A co jeśli akurat ta była zła?

Gość gość
Oni nie wiedza!

Gość gość
Bo państwo ma to gdzieś, musieli podać informację żeby nie było, ale nikt nie będzie się specjalnie nad tym pochylał. Konsekwencje w stosunku do obywatelów będą wystosowane natychmiast, ale w drugą stronę to się już nie doprosisz. Radziłabym rodzicom wstrzymać się na dłuższy okres z następną szczepionką, jeśli wyniknie jakiaś, nawet najmniejsza niepożądana reakcja na którąś z tych szczepionek.

ja napisałam do -Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wiedzy o Szczepieniach STOP NOP i otrzymałam taką odpowiedż-Proszę poważnie rozważyć doniesienie do prokuratora, ale w pierwszej kolejności skopiować dokumentację medyczną i zadbać o zgłoszenie NOP przez lekarza.

Gość gość
Ale co mamy zgłaszać do prokuratury!