Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

becikowe - duzy problem - samotna matka prosze o pomoc i porade

Polecane posty

Gość gość

Witam ! We wrzesniu 2012 urodzilam dziecko , do tej pory nie odebralam becikowego , bo nie wiem jak to zalatwic .z ojcem dziecka nie odzywam sie .Wplaca mi comiesiecznie 400 zlotych , nie chcialam sadu , przeraza mnie mysl o sprawie w sadzie . On nie widuje sie z dzieckiem .nie wiem nawet czy jest w Polsce , czasu coraz mniej , a do odebrania becikowego wymagane sa kserokopie dowodow osob obydwojga rodzicow i pisemne oswiadczenie ze ojciec nie pobral w innej placowce tych pieniedzy ..czy jezeli mialabym sadownie ze jestem samotna matka to rowniez musialabym dostatczac dowod osobisty ojca dziecka czy wtedy traktuja mnie juz indywidualnie i nic od ojca nie jest wymagane

Gość gość
a gdzie sie u Ciebie pobiera becikowe? w usc czy w ośrodku pomocy społecznej? idź i dowiedz sie jak to załatwić

Gość gość
U nas becikowe pobiera sie w Mopsie. Na stronie mopsu znalazlam info tylko ze dowody osob kserokopie i.oswiadczenie

Gość gość
Hmmm

Gość gość
a dziecko ma twoje nazwisko czy ojca?

Gość wifigdańsk
a co powiedzialas w USC? bo tam się zgłąsza-wskazuje ojca,lub nie wskazuje wtedy zostajhesz samotną mtką. wiec jak masz napisane na akcie urodzenia dziecka ze ma ojca to nie mozesz teraz w mopsie powiedziec ze jestes samotną matką. co jest na akcie ur.?

Gość gość
idz do mopsu i wszystko wytłumacz, tam są pracownicy socjalni ich praca to min pomoc i doradztwo, nic się nie martw, poprostu idz do ośrodka rejonowego oni ci wszystko wytłuaczą i pomogą, a becikowe się należy, i pospiesz się bo już minęło sporo czasu

Gość gość
Dziecko ma nazwisko ojca i w akcie urodzenia widnieje jego imie i.nazwisko jako ojciec dziecka . Z tego co wiem dla mopsu samotna matka to taka ktora ma wpisane ojciec nie znany w akcie ur dziecka albo taka ktora pobiera alimenty prxyznane przez sad mimo ze dziecko ma nzzwisko ojca

Gość mama dwóch dziewczynek
Zajdź do mopsu i porozmawiaj, nie czekaj ani chwili, bo może będziesz musiała jakieś dokumenty skompletować. Swoją drogą może lepiej byłoby przeprowadzić w sądzie sprawę o alimenty. Lepiej mieć wszystko czarne na białym.

Gość gość
No bez niego nic nie załatwisz.Potrzebujesz ksero jego dowodu,zaświadczenie,że nie pobrał becikowego no i najważniejsze - zaświadczenie o jego zarobkach (niestety teraz trzeba je mieć) Twoje również.

Gość wifigdańsk
skoro dziecko ma w akcie urodzenia nazwisko ojca to wg. mopsu dziecko ma matke i ojca (niewazne czy są czy nie -razem). z tego co wiem,abys mogla otrzymac becikowe potrzebne jest wstawnienie się obu rodziców wraz z dowodami os.,jelsi ojciec dziecka odmawia-trzseba mu założyc sprawe o alimenty. samotna matkla wg. mopsu to matka dziecka ktorego ojciec jest nieznany lub ojciec nie moze swiadczyc alimentów bo np sam ma tylko niewielka rente lub siedzi w więzieniu. no i nie zpaomnij o zaswiadczeniu od lekarza/połoznej o 1 wizycie u ginekologa przed 10.tc, a potem ejszcze pryznajmniej jedna wizyta w 2m i 3m trymestrze. jesli masz niskie dochody-otrzymasz oprócz becikowego-jednorazową zapomoge równiez wynoszącą 1000 zł tylko musisz to uwzględnić we wniosku.

Gość wifigdańsk
becikowe otrzymuje sie bez względu na zarobki,ja nie musialam dawac zadnego zaswiadczenia o zarobkach.

Gość gość
teraz do becikowego uwzględnia się dochody i trzeba mieć zaświadczenie,ponieważ nie może przekroczyć 1922 zł na osobę.

Gość gość
ale sorki,bo Ty urodziłas rok temu to nie musisz mieć tego zaświadczenia. Bo to weszło od stycznia 2013 r

Gość gość
eeeeee, u mnie wystarczyło podanie i ksero mojego dowodu i koniec, ale ja mówię o tym becikowym "zwykłym", a nie dodatkowym, gdzie bierze się dochody, mało tego kasę przyniosła mi mama, a pobrała ciotka, która tam pracuje...i nie że tak się da, tylko co się nalezy, to dają bez żadnych ceregieli.

Gość gość
Własnie weszło od stycznia i od stycznia dokumenty te są wymagane. Zaświdaczenie o dochodach. A ty autorko jesteś niemotą jakąś skoro prostych rzeczy nie potrafisz załatwić. Rusz tyłek do mopsu i zapytaj dokładnie co masz zrobić.

Gość gość
idź się dopytaj dokładnie. powiedz, że ojciec płaci dobrowolne alimenty ale poza tym nie macie kontaktu. wszystko ci powiedzą, co masz zrobić.