Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pinkiiiii

Jak nauczyć kota sikania do kuwety?

Polecane posty

Gość Pinkiiiii

Jak wyżej. Mam ośmiotygodniowe kocię. Robić kupę do kuwety nauczyło się błyskawicznie, wystarczyło pokazać mu ją...niestety sika gdzie popadnie, najchętniej na miękkie. Ciężko wyczuć moment "przed" by szybko zanieść go do kuwety, bo nie widać po nim w żaden sposób niecnych zamiarów. Co robić?

Gość mamakotaaa
hhhmm, przyznam że tak naparwdę kota nie trzeba uczyć sikania do kuwety, sam z siebi ejest czysciochem i ma taki instynkt że nie siknie raczej gdzi epopadnie, nawet młody... a zwłaszcza jeśli piszesz, że kupę robi w kuwecie? asiku już nie? musisz wybadac, czy nie odpowiada mu żwirek, moze zmień, może czesciej czyscic kuwete - są takie koty, które drugi raz nei zrobią jesli w kuwecie coś jest...

Gość gość
(czesc)

Gość mamakotaaa
z doświadczenia - kot wzięty z piwnicy (wyrzucony pzrez kogos) ngdy nie robił jak juz w kuwecie była kopa, pół biedy jak tylko siku, ale nawet wtedy nei lał gdzi epopadnie, załatwiał się do wanny :) szybko nas więc nauczył błyskawicznego czyszczeni akuwety ale w razi enaszej nieobecności w domu (szkoła, praca) wiedzieliśmy ze jak zrobi do wanny łatwiej to bedzie usunąć, ten sam kot w czasie remontu mieszkania - zdazyło się ze załatwił się w gruz, ładni ezakopał, potraktował kupkę gruzu jako idealne miejsce do załatwienia :)-inny młody kociak, nawet chyba nie 2 m-ny - od początku załatwial się do kuwety, pokaząłam mu owszem, ale nigdy nie nawalił gdzi eindziej pomimo ze był takim buraskiem wziętym z podwórka :)

Gość .wredna jędza
Włóż mu jakąś szmatkę do kuwety i zamieniaj ją na coraz mniejszą. Stopniowo, powoli załapie. Może też być kwestia żwirku lub kuwety - miałam kota, który załatwiał się wyłącznie do krytej kuwety i już.

Spróbuję ze szmatą, bo sikać lubi właśnie na materiał. To raczej nie jest kwestia brudnej kuwety, kiedyś został sam na kilkanaście h, w kuwecie zostawił kilka kup. Pierwsze nie przeszkadzały mu w zostawieniu kolejnych. Nie wiem sama co robić, jak ze szmatą nie wyjdzie spróbuję ze zmianą żwirku, choć mam nadzieję, że bez tego się obędzie. :/

Miałam już w życiu kilka kotów, najmlodszy miał 9 tygodni i wszystkie od razu zalatwiały się do kuwety, one muszą zakopać swój urobek by ukryć swoją obecność przed drapieżnikiem. Muszą i już. Tylko ten bez żenady leje wszędzie, w tym również na swoje posłanko, czego koty ponoć nie robią ...:/.

Gość .wredna jędza
Możesz też zbadać mu mocz (5-15 zł), jeśli problem się nie rozwiąże. Choć myślę, że to kwestia nauczenia. Jeden z kotów przebywających u mnie w domu tymczasowym tak długo nie sikał do kuwety, aż podpatrzył, że inne koty tak robią. ;)

Gość kuba2310
To proste zademonstruj mu kilka razy jak to zrobić i pewnie się nauczy