Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak trafic na ksiedza co ochrzci dziecko bez slubu koscielnego?

Polecane posty

Gość gość

tylko slub cywilny,dziecko wdrodze

Gość gość
może napisz skąd jesteś to dziewczyny podpowiedzą Kościół, gdzie ksiądz nie robi problemów z ochrzczeniem dziecka

Gość gość
Kazdy ksiadz musi ochrzcic dziecko, dziecko niewinne. Nawet papiez ostatnio o tym prawil I wydal jakis dekret w tym zakresie

Gość Don___Corleone
idziesz do swojej parafii i prosisz o chrzest jak odmawia - piszesz skarge do kurii jak kuria odmawia bierzesz wode swiecona i chrzcisz dziecko i banda darmozjadow przestaje ci byc do szczescia potrzebna

Gość gość
jestem z lubelskiego i praktycznie moglabym podjechac w kazde miejsce w tym wojewodztwie aby tylko jakis ksiadz sie zgodzil

Gość gość
jeżeli nie macie ślubu, bo jedno z was jest po rozwodzie, to ksiądz pomaruddzi ale powinien ochrzcić. ALe jak nie ma przeszkód a wy nie bierzecie ślubu to chyba nigdzie wam nie ochrzczą. Macie dawać dziecku przykład, a żyjąc bez ślubu...

Gość gość
najfajniejsi są zakonnicy, poszukaj takiej parafii, w Lublinie są bardzo sensowni franciszkanie na Botaniku.

Gość gość
to nie pomogę, jestem z Wrocławia :) i będę chrzcić dziecko bez ojca - proboszcz nie robił żadnego problemu

Gość gość
nie jestesmy rozwodnikami, nie chcemy slubu koscielnego z wlasnych przekonan

Gość gość
Słyszałam że Dominikanie w Lublinie nie robią problemów, ale może niech ktoś to potwierdzi, bo wiem to z drugiej ręki.

Gość gość
no milo by bylo, gdyby ktos potwierdzil:)Do Lublina moglabym spokojnie podjechac :)

Gość gość
skoro nie chcecie kościelnego z własnych przekonań to po co chrzest? pod publikę bo wypada?

Gość takatoaaj
Jeżeli nie żyjesz w zgodzie z nauką KK to po co chcesz chrzcić dziecko? I tak nie wychowasz w wierze, a przecież do tego w trakcie chrztu się zobowiązujesz.

Gość gość
to po co Ci chrzest dziecka jeśli nie bierzesz ślubu z własnych przekonań? To jakie masz te przekonania? Bóg jest Ci potrzebny czy nie? wkurzają mnie takie osoby. Ślub jest be ale dziecko ochrzę bo taką mam zachciankę ;O

Gość gość
nie o tym miala byc dyskusja...

Gość hehehheheheh:)
U nas ksiądz nie robi problemów . Czy maja ślub cywilny czy nie maja żadnego chrzci wszystkie dzieci .

Gość gość
Żaden ksiądz nie może odmówić udzielenia sakramentu chrztu,pytanie tylko po co chrzcicie wasze dziecko,skoro wasze przekonania są dalekie od katolicyzmu.Jeśli nie chcecie ślubu kościelnego z własnych wyborów to dajcie również wybór swojemu dziecku,może jak podrośnie sam zdecyduje czy chce być ochrzczony.Chrzest to w katolicyzmie sakrament oczyszczającym z wszelkiego grzechu, w tym pierworodnego, odrodzenia duchowego oraz włączenia do Kościoła i zjednoczenia z nim.Kościół chrzci dzieci, jeżeli rodzice zobowiązują się wychowywać je w wierze katolickiej (jeżeli będzie to niemożliwe, ten obowiązek spada na rodziców chrzestnych)

Gość gość
w moja koleżanka chrzciła w Chełmie ponieważ u nas ksiądz nie chciał dać dziecku chrztu (rodzice tylko ślub cywilny, nie planowali kościelnego)

Gość gość
nie ma dobrego uzasadnienia dla ksiedza dlaczego para nie chce slubu koscielnego

Gość gość
mówisz, że z brzuchem nie chciałaś brać ślubu kościelnego i Ci wszędzie ochrzczą. Też tak zrobiłam. I NIE BIORE ŚLUBU ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE W KOŚCIELE SIĘ TYLKO CENNIK LICZY;] w żadnym religijnym piśmie nie ma napisanego nic o tym, że kiedyś ludzie płacili. Wole cywilny, podpisuje papierek, mam nazwisko i nie płace dla złodzieji. Tym bardziej, że w boga nie wierzę i w te wszystkie pieprzenie o świętych których nie ma;]

Gość gość
Ale po co w ogóle ktokolwiek chce chrzcić teraz dzieci, tylko bo tak wypada lub bo co ludzie powiedzą, przecież nawet jak większość jest katolikami, ale też nie z wyboru, tylko rodzice go tej wiary nakłaniali, to i tak nie żyje wg kodeku katolickiego i przez skóre czuje że to hipokryci (nie wszyscy), więc czemu znów oni zmuszają kolejne pokolenia? A dziecku chrzest potrzebny do ''włączenia do KK'' - zgadzam się każda sekta czy religia ma swoje rytuały i inicjacje, ''odrodzenia duchowego'' - co może być czystsze duchowo niż nowonarodzony człowiek? A nic tak nie rozdziela człowieka od prawdziwej duchowości jak religia. I na koniec ''sakrament oczyszczający z wszelkiego grzechu'' - a czy nie to uczynił już Chrystus. Cytat: Jezus przyszedł na ten świat, aby wymazać wszystkie nasze grzechy Swoim czynem sprawiedliwym (List św. Pawła do Rzymian 5:18). Jego czynem sprawiedliwym było to, że On został ochrzczony przez Jana Chrzciciela, aby zabrać grzech świata, i został ukrzyżowany, aby zapłacić za nasze grzechy. On przyszedł przez Swój chrzest i krew. Ale, niestety, większość chrześcijan zna tylko połowę Jego czynu sprawiedliwego. Powinniśmy poznać całą ewangelię wody i Ducha. Wiara w Niego, która opuszcza ważną część Jego ewangelii, jest bezprawiem i próżnią.''

Jak ktoś karmi dzieci samą sałatą, wysyła dwulatki na jogę - to ok bo nowoczesny, mądry... a jak chce ochrzcić... to już beeee, jak tak można.... Co za czasy..

Gość gość
23.07.13 [zgłoś do usunięcia] gość mówisz, że z brzuchem nie chciałaś brać ślubu kościelnego i Ci wszędzie ochrzczą. Też tak zrobiłam. I NIE BIORE ŚLUBU ZE WZGLĘDU NA TO, ŻE W KOŚCIELE SIĘ TYLKO CENNIK LICZY;] w żadnym religijnym piśmie nie ma napisanego nic o tym, że kiedyś ludzie płacili. Wole cywilny, podpisuje papierek, mam nazwisko i nie płace dla złodzieji. Tym bardziej, że w boga nie wierzę i w te wszystkie pieprzenie o świętych których nie ma;] Tak z ciekawości po co chrzciłaś dziecko skoro nie wierzysz z boga?

nie wiem kto jest autorką a kto jej odpowiada tylko - zauważmy tylko , że owszem w Biblii Jezus bierze chrzest ale ... jako dorosły człowiek . I też mnie fascynacje odpowiedź na pytanie - z jakiego pwpodu niewierzący w Boga rodzice chcą chrzcić swoje dziecko ?

Gość gość
He he no właśnie. Rozumiem, że wierzący chrzczą dziecko, nie wierzący nie chrzczą i ok. Ale po co ktoś kto nie wierzy w boga chrzci - to jest bardzo interesujące.

Gość gość
Nam ochrzcił bez problemu. A cywilny mamy :)

Gość gość
no jak po co chrzczą - a jak namówić rodzinę i znajomych, żeby dała trochę kasy? chrzciny urządzić! potem komunia! co za hipokryzja, w Boga nie wierzę, ale dziecko ochrzczę

Gość 88natalcia88
czy mozna wiedziec w jakim Kosciele w Chelmie zostal udzielony Chrzest??

Gość gość
My tez mamy tylko cywilny i nie bylo problemu.

Ja uwazam, ze ksiadz ktory chrzci dziecko ktore pochodzi z nieprawego loza popelnia GRZECH. I biskup powinien go z tego rozliczyc.