Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Licealistka uwielbiająca UK

Podwójne studia w UK. Jak wygląda to w praktyce?

Polecane posty

Mam na myśli kierunki przeważnie 4-letnie, na których studiuje się dwa zupełnie różne kierunki, np. Economics and Psychology. Wiem, że w UK na studiach jest więcej prac pisemnych i mniej zajęć, ale z tego co zauważyłam, takich podwójnych studiów jest sporo i realizuje się je w dużo szybciej niż w Polsce (pomijając podyplomówki). Czy to polega na tym, że ten 2 kierunek jest tylko takim dodatkiem, czy z obu realizuje się cały normalny program i po prostu więcej czasu spędza się na uniwersytecie? Czy można potem szukać pracy w UK jak po dwóch oddzielnych kierunkach? Czy po powrocie do Polski byłoby to uznawane jako 2 magistry czy jeszcze inaczej?

Gość gość
to est tak ze 2 kierunek to taki dodatek. nie pamietam odkladnie proprocji ale to jest chyba 70% economics i 30% psychology. masz po tym 1 tytul- 1 magistra /licencjat z economics- z tego z czego jest major. na uniwersytecie moga ci to wytlumaczyc doklanie.

W takim razie nie ma w UK polskich studiów międzyobszarowych, po których można mieć 2 tytuły magistra/licencjata? Co w przypadku lingwistyki, na której są 2 języki obce, istnieje takie kierunek?

Gość gość
Poczytaj o Joint Degree. To takie studia, w ktorych realizujesz czesc programu jednego i czesc drugiego kierunku w czasie, w ktorym realizowalabys jeden pelny kierunek (Single Degree). Proporcje sa rozne, czasem jest fifty fifty, czasem 80:20. Generalnie ten pierwszy kierunek jest wazniejszy, ale to czy oba będą uznawane zalezy od powiazan, studiowanie kierunku i drugiego jezyka bedzie na pewno plusem. A lingwistyka jest, ale zaklada sie tu, ze twoim jezykiem ojczystym jest angielski i opanujesz biegle 2 inne jezyki obce, niekoniecznie europejskie. Nie wiem jak jest to uznawane w PL, ale zawsze bedziesz mogla tam zrobic magisterke lub podyplomowke. Joint Degree to popularna w UK opcja, ktora pozwala ci wyjsc poza program jednego kierunku i zaglebic sie w innej dziedzinie - warto skorzystac, ale wez pod uwage, ze na takie studia troche trudniej sie dostac. :)