Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marlena w czerni

ile trzeba dać za naprawdę dobry zespół na wesele?

Polecane posty

Gość marlena w czerni

Mamy dylemat czy brać kapelę czy lepiej DJa. Obydwoje słuchamy mocnej muzyki, więc żadne majteczki w kropeczki nie wchodzą w grę. Z doświadczenia wiem też, że trafić na naprawdę dobry zespół jest ciężko, większość to amatorzy grający na keybordzie z tragicznym angielskim. Oczywiście, nie zamierzamy nikogo katować metalem czy ciężkim rockiem za to fajnie było by się pobawić przy muzyce the beatels, presleyu czy przy czerwonych gitarach. Jakie wy macie doświadczenia z zespołami i ile trzeba na to wydać?

Gość 88Asiek88
Mamy ślub w sierpniu i naprawdę długo szukaliśmy zespołu. Również szukaliśmy kapeli, którzy nie grają typowych weselnych piosenek. Nie chcieliśmy "białego misia", "czerwona jarzębina" i tego typu utworów. Do tego koniecznie chciałam męskiego wokalu, bo jak słyszę wyjącą kobietę to od razu mnie się ciśnienie podnosi :P. Znaleźliśmy 2 zespoły nam odpowiadające, obydwa w podobnej cenie, grające podobną muzykę. Jeździliśmy na próby do nich i na wesela, na których grali, aby ocenić, który lepiej się spisze, bo naprawdę na 4-5 osobowy zespół trzeba trochę wydać :/. W końcu wybraliśmy ten, z którym był lepszy kontakt, odpowiadali na każdy telefon, doradzali, zapraszali i ogólnie byli bardzo mili :). Do tego świetnie grają i zabawiają gości. Niestety się cenią, ale uważamy, że są warci swojej ceny. Za 4 osobowy zespół dajemy 4,5 tys (perkusja, klawisze,2 x gitara, saksofon z 2 wokalami na gitarze i klawiszach). Do tego przygotowują specjalnie dla nas 3 utwory, które same sobie wybraliśmy.

Gość errteeeee
byłam już na wielu weselach i wiele zespołów słuchałam nie ma reguły zespół za 6tyś 5osobowy z instrumentami potrafi zawodzić, natomiast inny tańszy super rozkręca imprezę, tak że nikt nie siedzi przy stole... My mieliśmy 3 osobowy, gdzie szefem jest nauczyciel śpiewu, mamy powiązania rodzinne więc zapłaciliśmy im 2500zł, a tak normalnie biorą 3200zł Impreza rozkręcona zaraz po pierwszym tańcu:) Mieliśmy super gości i sama orkiestra przyznała, że dawno nie byli na takim weselu gdzie nikt przy stoliku nie siedział, a wszyscy się bawili. Miesiąc wcześniej bylismy na weselu gdzie zespół wcale nie był taki zły (dali za niego 5tyś za 3 os) mimo tego gościom chyba nie dopisał humor bo bawiło się niewiele osób a większość zmyła się jeszcze przed oczepinami ;/

Gość gość
Miesiac temu bylismy z mezem na weselu gdzie byla kapela dwuosobowa i w sumie chlopaki dosc fajnie dawali rade ale wlasnie wszystkim gosciom cholernie brakowalo piosenek zagranicznych typu abba,boneyM....w sumie to na jedno kopyto bylo disco polo,czym goscie byli zmeczeni,bo ilez w kolko mozna sluchac. Jak bylismy z mezem za granica na weselu to stanal przy mikrofonie gosciu w chuscie na glowie,taki trochu przypakowany,taka cos alal harley'owiec,pani z gitara,tak na rockowo ubrana i no i sobie myslimy albo walna jakims mocnym metalem,albo beda smecic....sluchajcie jak zaczeli grac i spiewac to nam szczena opadla,grali doslownie wszystko i tak super,ze wogole z parkietu nie chcialo sie schodzic:) Tak jak ktos napisal,ze mozna wydac i nawet ponad 5 tys i miec lipe a mozna wydac tysiaka i super sie bawic.

Gość gość
nie ma to jak spojrzenie obiektywne...czyli zapłaciłam niewiele za 3 osoby a było super a inni to jak zwykle są beznadziejni. Co do pytania, nie ma dobrego zespołu bez perkusji....jeśli zespół nie ma sekcji rytmicznej tzn że jedzie z podkładów puszczanych z dyskietek...to już wolę dj-a Dobry skład to minimum 4-5 osób.Takie zespoły to minimum 4-5 tys. Potem to już kwestia preferencji co do wokalisty, stylu etc. Ja lubicie mocne brzmienia to polecam zespół Second Heaven, bawiłam się na imprezie na której grali, babka ma mocny głos, taki bardzo rockowy.

Gość errteeeee
nie chodzi o to, że drożsi są beznadziejni ale każdy zespół trzeba posłuchać... miałam taniej bo to w pewnym sensie rodzina mieliśmy ostatnio kilka wesel w gronie bliskich znajomych zapłaciliśmy najmniej ze wszystkich, a impreza nie odbiegała od innych to jest moje zdanie a znajomi powiedzieli, że to było dla nich najlepsze wesele ze wzgl na muzykę, zresztą namiary na zespół rozeszły się błyskawicznie:)

Gość gość
ok, dobrze można bawić się i przy DJ-u, ale jak wspomniałam, dobry zespół bez perkusji nie istnieje...a już na bank nie gra wtedy na żywo, musi nadrabiać puszczaniem z dyskietek.

Gość errteeeee
a ja uważam, że nie perkusja jest wyznacznikiem czy zespół jest dobry czy nie:P składa się na to wiele rzeczy ale przede wszystkim wokal:P

Gość gość
Według mnie kapela musi mieć co najmniej cztery osoby w zespole. My mieliśmy kapelę 6cio osobową , gdzie były instrumenty plus dobry wokal ( znał też dobrze j. angielski) i zapłaciliśmy po negocjacjach 5500 zł ( w zeszłym roku). Jak masz wziąć zespół gdzie nie ma kilku osób to lepiej weź Dja.

Gość gość
ale mówimy o zespole grającym na żywo, nie o pseudozespołach które jadą z dyskietek i śpiewają tylko do tego co leci i udają, że grają. Dla mnie pierwszym wyznacznikiem jest to czy grają na żywo 100 proc, bez perkusji nie ma zespołu na żywca.Potem jak wspomniałam to są dalsze szczegóły, repertuar, wokalista, charakter grania. Jak zespół nie gra na żywca to po co przepłacać lepiej wziąć dja

Gość gość
To są zespoły , które nie grają na żywo?? Nie mieści mi się to w głowie szczerze mówiąc. Wolałabym sobie sama puszczać piosenki z mp3 niż wydawać kasę na pseudo grajków ;)

Gość gość
Tak tak swój to zawsze najlepszy, super, nauczyciel śpiewu goście zadowoleni bo tak wam powiedzieli? śmiech

Gość 88Asiek88
Najlepiej umówić się z zespołem, aby przyjechać i posłuchać ich na żywo (na próbie czy na jakimś innym weselu) i dopiero potem zdecydować, który wybrać. Dobry zespół to podstawa dobrego i udanego wesela :)

Gość gość
ja za dj place 4 tysiace to nie wiem ile za zespol bym musiala dac zeby spelnil moje oczekiwania

Gość TakaŻonka
Każdy ma inny gust to po pierwsze. Po drugie ktoś napisał, że swój zespół każdy chwali- według mnie to dobrze, jak ktoś byłby niezadowolony z zespołu to by świadczyło o tym, że wesele średnio się udało bo zespół jest bardzo ważny. Ja się cieszę, że mnie zespół nie zawiódł i ja bym go wybrała jeszcze raz. Moim gościom mógł się podobać, a mógł się nie podobać , ale to było moje wesele i miało trafiać w mój gust. Nie było disco polo, ale znane utwory, trochę rocka i ja się wybawiłam świetnie.

Gość 88Asiek88
Ja osobiście nie dałabym 4 tys. na Dja. Moim zdaniem żadny Dj nie zastąpi dobrego zespołu weselnego, ale to już kwestia gustu. Byłam póki co tylko na jednym weselu gdzie grał Dj i bawiłam się średnio.

Gość errteeeee
tak mój był najlepszy dla mnie dlatego go wybrałam, byłam na wielu weselach i wiele zespołów słuchałam, ten grał u kuzyna mojego Męża i bardzo mi się spodobał to, że facet jest nauczyciele śpiewu to fakt, jest super wodzirejem i ma z***bisty głos:) wam się nie musi podobać, ważne że goście bawili się doskonale, bo właśnie na tym mi zależało:)

Gość gość
ja dałam 8 tys za 7 osób

Gość gość
zależy co masz na myśli piszą " naprawdę dobry zespół" ? Jeżeli taki, który ma zagrać naprawdę różnorodną muzykę, nie kalecząc przy tym obcych języków przy której będą się bawić i starsi i młodsi to zapłacisz...duzo.. kurczę powiem Wam że na kilkanaście wesel, na których byłam, dobre ( hmmm dla każdego to znaczy co innego) zespoły były na zaledwie 3-4. ( łącznie przez ostatnie 2 lata byłam na 12 weselach) Z tego co się orientowałam, zespoły, na które zwróciłam uwagę kosztowały niestety bliżej 6 tys. Zn zwykła stawka koło 4,5- 5 tys + za talerzyk w lokalu, to trochę sie nazbiera, zwłaszcza jak zespół jest 4-5 osobowy. Z racji moich różnorodnych upodobań muzycznych mnie samej było by ciężko znaleźć zespół, który zagrałby to co bym chciała; wręcz byłoby to niemożliwe! W grę nie wchodzi też Dj, wiadomo, ten zagra co się chce, jednak to nie to samo co muzyka na żywo( na jednych z wesel na których byłam był Dj,i mimo iż grał super muzykę do tańczenia, to można się było troszkę poczuć jak na dyskotece) no i ew jest tańszy niż orkiestra : myślę jednak że nie warto oszczędzać na tym, poza tym chodzić, szukać, pytać znajomych

A co myślicie o nich? Coverują the Beatels ale też innych wykonawców i wydaje mi się, że są naprawdę świetni http://www.youtube.com/watch?v=ul4cx9yADsY Nawet facet z restauracji w której będzie ślub powiedział mi, że raz u niego grali i byli rewelacyjni. Jeszcze się z nimi nie kontaktowałam ale na bank za mniej niż 5 tys. mieć ich nie będę a to w cholerę kasy. Czy warto tak naprawdę?

Gość gość
Ja miałam zespół za 6 tysięcy i wybrałabym ich jeszcze raz. Na muzyce nie można oszczędzać, bo to ona tworzy wesele.

Gość errteeeee
marlena koniecznie zobacz ich na żywo wtedy zadecydujesz. nie zamawiaj zespołu w ciemno

Gość KokoSzalen
My wzięliśmy zespół w ciemno, tzn mieli swój repertuar na stronie internetowej, poczytałam o nich opinie i wszędzie ludzie pisali , że są niesamowici i się na nich od razu zdecydowaliśmy :) Mogę szczerze polecić ten zespół :http://www.zespol-karaluchy.pl/ W zeszłym roku płaciliśmy 5500 po małym upuście.

Gość gość
Oj dobry zespół to się ceni. My mielismy szczecie bo za 3000 zł wybraliśmy zespół który grał do białego rana a ludzie głównie na parckiecie sie bawili a nie siedzieli przy stołach. Z kolei moja kolezanka zamówiła dj z http://www.artmargot.pl/pl/oferta/dj___prezenterzy/ i też sobie chwaliła go bardzo. Muzykę poszuczał fajną i potrafił zabawić gości a zapłaciła nieco mniej niz ja. Wiec zalezy jak sie trafi. Najlepiej oczyywoscie z polecenia albo samemu zobaczyc jak ktos prowadzi imprezy.

Gość Marcin W
Byłem kilka tygodni temu na weselu, na którym grał Second Heaven. Sam jestem muzykiem i mogę powiedzieć, że zespół jest naprawdę bardzo dobry. Grają 100% na żywo i wszystko z pamięci! Żadnych pulpitów z nutami! Po prostu wyglądają jak zespół. :-) Trzon trzyma trójca - perkusista, basista i gitarzysta. Widać i słychać, że są to zawodowi muzycy. Niestety proporcje są nieco zachwiane, bo gitarzystę było ledwo słychać a naprawdę wymiatał. Za to klawiszowiec grający dość przeciętnie był najgłośniej. Szkoda. Wokalistka bardzo dobrze śpiewa, niestety ma problem z tekstami... co jest trochę niepoważne. Kilka numerów śpiewała z telefonem w ręku albo grzebiąc w kartkach. Moim zdaniem jest to nieprofesjonalne. Prowadzenie i zabawy są ok, chociaż czasem widać, że są wymyślane na poczekaniu - niedopracowane. Uważam jednak, że gdyby pominąć te kilka wad - jest to jeden z najlepszych zespołów weselnych w Polsce. Mają bardzo dobry sprzęt. Wszyscy świetnie się przy nich bawili. Grają we wszystkich stylach. Może trochę za mało nowości. Można im jednak zlecić kilka utworów do przygotowania. Przynajmniej na tym weselu państwo młodzi coś sobie zażyczyli. Muzycy są kulturalni i nie piją podczas imprezy. Polecam SECOND HEAVEN z czystym sumieniem!!!

Gość gość
Hej wszystkim, Polecam zajrzeć tutaj http://www.oprawa.gdziewesele.pl/Warszawa/Zespol-DJ/, moja siostra dzieki tej stronie znalazła bardzo dobry zespół na wesele, w odziwo fajnej cenie, także polecam w 100% taką stronkę podczas organizacji ślubu i wesela. :)

Gość siekba
Nie ma w tej materii reguły.Szukać to słyszeć,co grają,jak grają,czy oby ich muzyka to nie przysłowiowe flaki z olejem,sztywna pozbawiona energii,jak bawią gości..Warto obejrzeć materiał z wesela na którym grali,a gadanie,że takowej nie mają,to tylko wymówka i bajka.Mogą nie pożyczyć do domu,ale zobaczyć nagranie w ich obecności zawsze jest możliwe.Powiem tak..nie warto szukać daleko,bo to zwiększa,fiasko powyżej opisanych działań.Nie sugerować się tylko tym co prezentują na swoich stronach internetowych,bo to często zawodzi i "odstaje"od rzeczywistości:)

Gość gość
Mój syn z corka wynajmowali www.key-band.pl i nie było w ogole tak drogo, a zagrali swietnie. Kwestia szukania tego zaspolu

Gość gość
z min. 4.000 zl na dwa dni :)