Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalia-USA

Chcę się wyprowadzić do USA.

Polecane posty

Gość Natalia-USA

Witam, jak w temacie, chciałabym się wyprowadzić do USA. Nie mówię, że teraz, bo mam 17 lat, ale za kilka lat planuję to zrobić. Już wiem, że z wizą będzie ciężko, jednak wierzę w to, że w końcu uda mi się ją otrzymać. Myślałam nad stanem Illinois, jednak dowiedziałam się, że jest tam drogo. Wyjadę w pojedynkę (o ile uda mi się wyjechać) więc będę musiała utrzymywać się sama. Jest tu może ktoś kto mieszka w USA? Jakie miasto/stan.. mi polecacie i dlaczego akurat to? Myślałam też o tym, żeby wyjechać tam pod pretekstem studiów, ale trochę ciężko z kasą by było. W sumie to niemożliwe. Jestem w technikum, po zakończeniu szkoły, chcę złożyć podanie o wizę i wyjechać za granicę do pracy (z urzędu pracy). Aby potem mieć kasę na start. Tak więc gdzie najlepiej mieszkać w USA? Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

Gość gość
Jestes troche odrealniona od rzeczywistosci... Po pierwsze aby zdobyc wize tusrystyczna musisz przekonac konsula ze jedziesz do USA tylko pozwiedzac na wycieczke lub odwiedzic osobe ktora znasz w USA, wize studencka ktora pozwala ci sie uczyc mozna zdobyc tylko wtedy gdy jestes zaakceptowana do szkoly w USA i wykazesz ze masz srodki ktore pozwalaja ci na utrzymanie sie w czasie studiow (czasem rzad $100 000). Nie ma czegos takiego jak wyjechanie przez urzad pracy chyba ze mialas na mysli program studencki work&travel gdzie studenci pracuja na wakacje w USA, koszty programu pokrywaja wize i zakwaterowanie. Jezeli wygrasz zielona karte w loterii wtedy rob rozeznanie ktory stan jest najbardziej korzystny na przeprowadzke.

Gość gość
Opowiem Ci historie mojej kolezanki ze studiow. Jej marzeniem zawsze bylo mieszkac w Stanach. Po pierwszym roku wyjechala tam na wakacje na wize dla studentow. Przed koncem owego lata wyszla za maz za Amerykanina i zaszla w ciaze. Zanim ja skonczylam studia, ona juz miala amerykanski paszport. Wyciagnij wnioski. ;)

Gość gość
W mojej szkole była oferta pracy jako au pair w Stanach. Było do wyboru kilka miast. Wyjazd zaraz po ukończeniu technikum na czas min. rok. Można zacząć od tego.

Gość gość
Au pair jest okropne. Poczytaj sobie historie dziewczyn, ktore sie na to zdecydowaly. To opcja dla zdesperowanych, a i tak nie zostaniesz tam dluzej niz rok.

Gość gość
Na au pair to chyba lepiej do Kanady. Nie wiem, bo nie przepadam za cudzymi dziecmi I nigdy na taka opcje bym sie nie zdecydowala. Ale jesli sie zacznie szkole w trakcie au pair to chyba sa jakies mozliwosci zostania, tak przynajmniej mowila mi kuzynka z Kanady, nie orientuje sie w tym. Ja wyjecham do USA, bo w trakcie wyjazdu wakacyjnego do Stanow poznalam swojego obecnego meza, ktory sciagnal mnie do USA gdy skonczylam studia w Polsce. Szczerze gdybym miala sama sobie radzic od poczatku w USA I klepac biede, to nigdy bym sie nie zdecydowala tu przyjechac. Chociaz jesli jestes bardzo zdeterminowana I silna psychicznie to moze ci sie udac, ale dostac sie tu to nie taka prosta sprawa.

Gość jagaaaaa
jak to mowia "Ameryka jaest dla byka" i chociaz wczesniej tego nie rozumialam, to teraz wiem co to znaczy. Przedewszystkim jesli ktos sie decyduje na pobyt w usa bez rodziny to musi miec silna psychike. Tesknota za najblizyszymi jest ogromna!(ponoc najgorszy pierwszy rok hehe). Jesli zdecydujesz sie na wyjazd to proponuje wyjechac na wizie studenckiej F1. Nie jest latwo dostac wize ale nie jest to tez nie mozliwe. Pierwsze musisz znalesc szkole, do ktorej chcesz uczeszczac. Na start proponuje szkole z kursem ESL, jest to tansz opcja niz college. Co do stanu IL, to zgadzam sie jest to jeden z drozszych stanow, sama osobiscie tam mieszkam. Ale wydaje mi sie, ze nie ma tragedi. Jestem studentem i wiaze koniec z koncem, moze nie zyje w luksusie ale nie zyje w biedzie. od czegos trzeba zaczac. uwazam, ze zycie w stanach daje wieksze mozliwosci niz w Polsce, jesli naprawde chcesz cos osiagnac to osiagniesz. W Polsce-jesli chcesz cos osiaganac to musisz miec znajomosci.

Gość jagaaaaa
jesli masz jakies pytania, to pisz dziunia2706@poczta.fm co nieco moge ci podpwiedziec