Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czerwona od stóp po szyję.

Odstraszający wygląd skóry u nastolatki z AZS (atopia).

Polecane posty

Jak w temacie.Moja twarz ma kolor rumiany,pod nosem popękana skóra,ręce z lichenizacją (mam nadzieję,że dobrze to nazwałam) i z czerwonymi liszajami,nogi sine,czerwona skóra pod kolanami.Wstydzę się pokazać swoich rąk w lato,czy nosić szorty.Wiem,że wiele osób zwracałoby na mnie uwagę.Czy jestt u ktoś taki?Jak sobie z tym radzicie? :(

Gość mam azs ale u mnie ma ono
troche inne objawy, mniejsze. chociaz aktualnie tez pod nosem mam zmiany chorobowe. nie wiem co moge doradzic :( u mnie smarowanie sie olejem kokosowym znacznie poprawia stan skory, dobry jest tez olej konopny, moze wyprobuj?

i oczywiscie scisła dieta....

Dziękuję,wypróbuję. :) To takie beznadziejne że trafiło akurat na mnie z tą chorobą.Wśród ludzi czuję się jak jakaś trędowata.Przykro mi się robi jak patrzy się ktoś z taką pogardą,bo ja jestem inna.Chyba nigdy nie uda mi się pogodzić z atopią. :(

teraz juz jestem dorosla i mi objawy sie znacznie zmniejszyly, ale jak bylam dzieckiem to ciagle biegalam z ranami na buzi, na ciele, jako nastolatka mialam przede wszystkim zmiany na ramionach i brzuchu. no i na twarzy w postaci zapalnych grudek, ktore w sumie wygladaly jak tradzik. rozumiem Cie, bo tez sie wstydzilam pokazywac ramion i brzucha. co jeszcze moge doradzic to picie zmielonego siemienia lnianego, tylko najlepiej samemu mielic bo to kupowane jest odtluszczane a ten tluszcz jest dla nas, atopowcow, bardzo pozadany.

Ścisła dieta jest.Odżywiam się nienagannie,powiedziałabym nawet że czasem aż przesadzam z tym zdrowym odżywianiem.Unikam wszystkiego co słodkie,kolorowe,po prostu sztuczne.Oprócz tego w ogóle nie jem jajka i mleka.

Oj tak,piję siemie lniane,ale to z powodu cholernego refluksu.

a produkty pszenne jadasz? pomidory? wspolczuje :( znam ten bol :(

mnie bardzo uczula marchew i truskawki. i rumianek.

musze wyjsc, bede pewnie jakos za godzine, wiec nie bede teraz odpisywac. jak bys chciala to mozesz zostawic maila albo gg to mozemy o tym porozmawiac :)

Rzadko jem produkty pszenne.Truskawki i pomidory to już w ogóle odpadają ano właśnie z powodu refluksu.Rumianek piję na refluks,ale nie zauważyłam aby na mnie źle działał.

Chętnie pogadam,możemy wymienić się doświadczeniami,ale nie podam tu maila.Mam tylko jeden z moim imieniem i nazwiskiem,ale nie chcę się ujawniać. :p Założę jutro nowy mail i podam tu.

nie ma sprawy, rownie dobrze mozemy tutaj pisac :) tylko czasem topiki giną w otchłani forum :P o pszenicę zapytałam nie bez kozery, to bardzo częsty alergen u atopowców. nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie jedną z ważniejszych rzeczy przy leczeniu jest dieta wlasnie. a rumianek to dosc silny alergen i czesty niestety :(

Może rzeczywiście spróbuję zupełnie odstawić pszenicę i ten rumianek?Zawsze mogę pić inne herbatki ziołowe,tylko kurczę jak tak zacznę wszystko odstawiać to w końcu wyjdzie że muszę żyć tylko na wodzie. :p W każdym razie muszę coś ze sobą zrobić bo tak dalej nie może być.

nie chodzi o odstawianie wszystkiego na ślepo ;) najlepiej zrobić takie testy eliminacyjne, że na co najmniej 2 tygodnie odstawiasz jakiś produkt a potem do niego wracasz, i oczywiście bacznie obserwujesz reakcje skórny, czy pomaga czy szkodzi. w ten sposób najlepiej będziesz wiedziała co Ci można a co nie :) a jakieś leki bierzesz na to?

Tak,biorę.Telfast 180.Na pewno działa na mnie lepiej niż Claritine,choć też bez rewelacji.Kilka dni temu dostałam receptę na jakiś lek najnowszej generacji,ale pryerzucę się na niego jak skończę opakowanie Telfastu.

Przerzucę*,piszę na komórce,nie jestem w domu,dlatego w mój tekst mogą wkraść się literówki.Z góry przepraszam. ;)

spoko, literowka to nei zbrodnia :P na mnie telfast jakos... nie dzialal chyba :O testowalam na sobie bilaxten, to jeden z tych lekow nowej generacji, ale jakos tez szczerze to.... mialam wrazenie, ze nie dziala? moze jeszcze raz podejde do proby, ale do tej pory najlepsza u mnie byla jednak stara, poczciwa klemastyna. jak bedziesz miala nazwe tego leku co teraz bedziesz brala, to daj znac jesli okaze sie, ze sprawdza sie dobrze, bo moze sie okazac ze i dla mnie bedzie dobre :) a szkoda swoja droga, ze Ci pomidory nie sluza :( a mozesz jesc maliny, jagody, borowki? nie znam sie na refluksie stad pytanie. a warto by bylo bo one tez pomagaja "uspokoic" organizm

a i bym zapomniala! kasza gryczana uspokaja stany zapalne, wiec jest dla nas wskazana :)

Maliny i borówki wcinam jak szalona,kaszę z mniejszą chęcią ale gości u mnie na obiad przynajmniej 2x w tygodniu.Poza tym jem też kaszę jaglaną i to bardzo często,niedawno miałam manię na kaszę kuskus.Prosta w przygotowaniu,smaczna,ale z tego co wiem wcale do najzdrowszych nie należy,niestety. :(

Co do leku,jest to xyzal (najprawdopobniej,lekarzy niełatwo jest rozczytać :p).

Gość ja bez znakow niedozwolonych
Biorę lek od 9 już dni i powiem szczerze że nie widzę jakiejś różnicy między nim a Telfastem,ale to przynajmniej na mnie tak działa.

Gość Przestraszona123
Jest to naprawdę coś okropnego, dlatego polecam suplement diety strallergium o którym możecie przeczytać więcej na http://strallergium.pl/o-produkcie/informacje-ogolne/ Osobiście stosowałam strallergium jako substytut zróżnicowanej diety przez co nie działam już problemow z nieżytem nosa.

Gość gość
Neoglandyna jest dobra na AZS:)

Gość eMedi24
Witam, Podstawą terapii w AZS jest codzienna odpowiednia pielęgnacja skóry oraz identyfikacja i eliminacja czynników zaostrzających. W wielu przypadkach pozwala to dobrze kontrolować chorobę. Istnieje szereg czynników, które powodują zaostrzenia AZS. Wśród nich wymienia się m.in. pokarm, alergeny wziewne, stres, dym tytoniowy, wełniane ubrania, wysoką temperaturę, suche powietrze. W razie zaostrzeń stosowane są maści z inhibitorami kalcyneuryny np. Protopic, Elidel (dla okolic delikatnych czyli skóry twarzy, szyi oraz fałdów skórnych) lub maści ze sterydami. Maści ze sterydami mogą być używane jedynie na miejsca zmienione chorobowo, nie na twarz. Ze względu na możliwe działania uboczne stosuje się je jak najkrócej, nigdy przewlekle. W razie nasilonego świądu pomocne bywają leki antyhistaminowe. Do pielęgnacji skóry zalecane jest regularne stosowanie emolientów (kosmetyki natłuszczające i nawilżające), które mogą łagodzić świąd i podrażnienia. Emolienty powinny być stosowane kilka razy dziennie, w tym zawsze po kąpieli. Kąpiel w ciepłej, nie gorącej wodzie powinna trwać do 5 min, następnie należy wysuszyć skórę przykładając delikatny ręcznik, nie pocierać i w ciągu 3-5min nałożyć emolient. Paznokcie powinny być krótko obcięte, by minimalizować uszkodzenia skóry podczas drapania. Zalecane jest noszenie przewiewnych, bawełnianych, najlepiej bezszwowych ubrań, bez metek i pranie ich w hipoalergicznych środkach. Powinno się unikać przegrzewania, gdyż pot może zaostrzać zmiany skórne. Sugeruję wizytę u dermatologa bądź alergologa, który wyjaśni wszystkie wątpliwości i zaleci odpowiednie postępowanie. W razie pytań zachęcam też do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark. www.medipark.pl/oferta/emedi24/

Gość gość
krem sterydowy i skóra będzie czysta lekarze kręcą noskiem więc musisz być asertywna

Gość gośćlaura
Pomaga maslo shea nierafinowane